Baş ağrısını yenmenin yolları

Gerilime bağlı baş ağrısı kaliteli uyku ve iyi beslenmeyle önlenebiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bazen stres, bazen uykusuzluk bazen de az su içmek gibi hatalalardan kaynaklanır baş ağrımız. Çoğu insan onu bir yaşam şekli olarak kabullenip, birlikte hayatını sürdürmenin yollarını arar. Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Yavuz ise bazı tedbirlerle gerilim tipi baş ağrısının "kadermiş" gibi görünmesinin önüne geçilebileceğini vurguluyor. Bu tür baş ağrılarıyla savaşmanın çok da zor olmadığının altını çizen Yavuz, şu önerilerde bulunuyor:

ILIK DUŞ ALIN

Gün içinde gerilen kasları gevşetmek için ılık bir duş alın. Ilık duş kasları gevşeterek baş ağrısından korunmanızda, rahatlamanızda yardımcı olacak.

DİNLENİN

Aşırı yorgunluk da gerilim tipi baş ağrısına neden oluyor. Bu yüzden dinlenmek ya da istirahat etmek ağrıyı önlemek için çok önemli. Dinlenmeye geçildiğinde kan dolaşımı düzenlenmeye başlıyor, böylece tüm organlara, özellikle de beyne oksijen girişi artıyor. Beyinde artan oksijen girişi ise koruyucu etki gösteriyor.

BOL BOL SU TÜKETİN

Yaşam kaynağımız olan su, kan dolaşımını kolaylaştırıyor ve vücuda gerekli olan elektrolit ile minerallerin dengesini sağlıyor. Tüm bunlar baş ağrılarında koruyucu etki yapıyor. Bu nedenle günde 2 litre su tüketmek çok önemli. Alkol, kafein ve şeker tüketimini de azaltmak kan dolaşımını rahatlatarak ağrı yapıcı maddeleri uzaklaştırıyor.

STRESTEN UZAK DURUN

Günlük yaşam kalitesini bozan depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklar baş ağrısını tetikleyen önemli etkenlerden. Yoğun stres altında olduğumuz dönemlerde çok kısa süreliğine de olsa ortamdan uzaklaşın.

SOĞUK /SICAK ŞOKU

Genellikle iyi gelen bir yöntemdir. Sıcak uygulamayı ılık bir havluyla, soğuk uygulamayı ise bir beze sardığınız küçük buz torbalarıyla yapabilirsiniz. Şakak ya da boyun bölgesi üzerinde bir süre tutun ardından 20 dakikada bir uygulamayı 3 kere tekrarlayın. Baş ağrınız azalacaktır.

GEVŞEYİN

Bunun için derin nefes alma, yoga ve akupunktur gibi gevşeme terapilerinden faydalanabilirsiniz. Gevşemeyi başardığınızda beyninizdeki serotonin düzeyi artacak ve baş ağrısından korunacaksınız.

UYKU DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİ

Kaliteli uyku sağlığımız için en az su içmek kadar büyük önem taşıyor. Özellikle uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu, vücudumuz için oldukça faydalı. Uyku düzeninizi günde 6 saatten az, 10 saatten de fazla olmamak üzere düzenleyin.

DURUŞUNUZA DİKKAT EDİN

Yanış duruş kasların gerginliğini artırarak sağlık açısından pek çok probleme yol açabilir. Kasların gerginliğini azaltmak ve baş ağrılarını önlemek için doğru duruş çok önemli. Vücudunuzun dik olmasına dikkat edin.

ASLA ÖĞÜN ATLAMAYIN

Uzun süren açlık baş ağrısını tetikleyebiliyor. Bu yüzden öğün atlamamak bu işin ilk kuralı. Ara öğünlerle birlikte günde 5-6 kez beslenmeyi ihmal etmeyin.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Düzenli egzersiz demek baş ağrılarının azalması anlamına geliyor. Düzenli yapılan egzersiz mutluluk hormonunun salgılanmasını sağladığı gibi kan dolaşımını düzenleyip kasların gevşemesine yol açıyor.