Bakanlık florür uygulamasına devam edecek

Anaokulu, 1'inci ve 2'nci sınıf öğrencilerine yılda 2 kez yapılan uygulamanın, 2017'den itibaren tüm öğrencileri kapsaması hedefleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık Bakanlığı, çocuklarda diş sağlığının korunması amacıyla okullarda yapılan "Koruyucu Florür Vernik Uygulaması"na yeni yılda da devam edecek.

Bakanlık tarafından diş çürüklerini önlemek için 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, anaokulu ve ilkokul 1'inci sınıf öğrencilerinin yüzde 35'ine florürlü vernik uygulaması gerçekleştirildi.

2016-2017 eğitim-öğretim yılında ise anaokulu, 1'inci ve 2'nci sınıf öğrencilerine, yılda 2 kez florürlü vernik uygulamasına devam edildi. Yeni yıldan itibaren ise öğrencilerin tamamına uygulama yapılması hedefleniyor.

Bu yıl ağız ve diş sağlığı farkındalık çalışmaları kapsamında, anaokulu ve ilkokul öğrencilerine 6 milyon 800 bin diş fırçası ve diş macunu dağıtıldı. Yeni yılda da aynı sayıda diş fırçası ve diş macunu dağıtımına devam edilecek.

Florür uygulaması çürük riskini azaltıyor

Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı İlker Cebeci, dişlerin ağız içerisinde bir denge içinde bulunduğunu belirterek, ağız boşluğunda bulunan bakteriler ile şekerin bu dengeyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

"Tükürük ve florürün dişlerin sağlam kalmasında olumlu etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır." diyen Cebeci, florürün ağız diş sağlığında diş macunu, gargara, vernik, jel ya da florür takviyesi, florürlü su ve tuzlarla kullanıldığını ifade etti.

İlker Cebeci, florür içeren diş macunu, gargara, vernik ve jellerin oldukça etkili olduğunun altını çizerek, florür içeren diş macunlarının dünya genelinde kullanıldığını aktardı.

Florürlü diş macunlarının günde 2 kez olmak üzere 6 ay-2 yaş ve 2-6 yaş grubunda bezelye büyüklüğünde, 6 yaş ve üstündekilerin ise macunu 1-2 santimetre büyüklüğünde kullanmalarının yeterli olduğunu anlatan Cebeci, bunun çürüğün azaltılmasına önemli ölçüde katkı sunduğunu bildirdi.

İlker Cebeci, süt dişlenme ve daimi dişlenme dönemlerinde diş hekimlerinin diş macunu, jel ve vernik şeklindeki florür uygulamalarını, çocuğun diş çürük risk analizi durumuna göre verilecek karara göre 3 ayda bir yapılabileceğini bildirdi.

Genel Başkan Cebeci, "Dünya Sağlık OÖrgütü (DSÖ), Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI), Avrupa Pediatrik Diş Hekimliği Birliği (EAPD) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Birliği (AAPD), toplumsal bir sağlık problemi olan diş çürüğünün azaltılmasında, içme sularının florlanması da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle florür uygulamalarının etkili olduğunu bilimsel raporlarla açıklamıştır." ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir