Bakanlık aşı iddialarına yanıt verdi

Sağlık Bakanlığı, "Aşıların alımı yapılmış ancak uygun olmadığı tespit edilmiştir" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, tetanoz ve difteri (Td) aşılarının zamanında temin edilmediği için geçen yıl bir milyonu aşkın çocuğun aşılanamadığı iddialarına yanıt vererek, "2011-2012 öğretim döneminde ilköğretim 8.sınıfta uygulanması planlanan Td aşılarının alımı yapılmış ancak Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan biyolojik kontrollerinde aşıların uygun olmadığı tespit edilmiştir" dedi.

 Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hürriyet gazetesinin "Aşı Uyarısı" başlıklı haberinde, "Td aşılarının zamanında temin edilmediği için geçen yıl bir milyonu aşkın çocuğun aşılanamadığı"nın iddia edildiği hatırlatıldı.

2011-2012 öğretim döneminde ilköğretim 8.sınıfta uygulanması planlanan Td aşılarının alımının yapıldığı bildirilen açıklamada, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan biyolojik kontrollere göre, aşıların uygun olmadığı vurgulandı.
 
"Aile hekimlerine talimat verildi"

Yeni aşıların alımının yapılmasına rağmen, aşıların alım ve teslimat süreçleri ile kontrol aşamalarının zaman alması nedeniyle her yıl Nisan-Mayıs aylarında yapılan aşı uygulamasının, geçen öğretim döneminde yapılamadığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

 "2011-2012 öğretim döneminde ilköğretim 8. sınıfta öğrenim gören çocuklarımızın Td aşısı uygulamalarının yapılması için, aile hekimlerine, kendilerine kayıtlı 8. sınıf öğrencilerine ulaşmaları ve aşılarını yapmaları talimatı verilmiştir. Ek olarak bu öğrencilerin liselere kayıtları sırasında aşılanma durumları sorgulanarak aşısı yapılmamış olanların aile hekimlerine yönlendirilmesi sağlanacaktır. Aşı uygulamasının yaz döneminde tamamlanması planlanmıştır. Bu çocuklar, 2012-2013 öğretim döneminde 9. sınıfta öğrenim görecek olup, okullarda aşılanma durumları kontrol edilecek, eksik aşılı olanların aşısı tamamlanacaktır."