Anne sütüyle besleme oranı düştü
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Pekcan, Türkiye için yüzde 41'lere kadar ulaşan anne sütüyle besleme oranının, son dönemde yüzde 31'lere gerilediğini bildirdi.
ANKARA - Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Gülden Pekcan, çocukların ve annelerin, hamilelik süresince ve bebeğin ilk 5 yıl boyunca beslenmesinin özel önem taşıdığını ve sağlıklı bir toplum oluşmasına en önemli katkılardan birinin bu dönemde gerçekleştiğini söyledi.
Bebek ve annelerin beslenmelerindeki bilimsel gelişmelere ve bu konuda oluşturulacak kamu program ve projelerine yönelik çalışmaların yapılacağı "Yaşamın ilk 60 ayında malnütrisyon" çalıştayı 2 Mayıs günü Ankara'da yapılacak. SGK ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu (SADEFE) Çalıştay öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Gülden Pekcan, anne ve bebek beslenmesinin, sağlıklı toplum oluşturmada en önemli araçlardan biri olduğunu, bu konuda çeşitli programların uygulandığını hatırlattı. Bunlar arasında bulunan bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi ve 2 yaşa kadar anne sütü almaya devam etmesi yönünde başlatılan programın sağlanan ilerlemenin ardından tekrar düşüş eğilimine girdiğini belirtti. Pekcan, Türkiye için yüzde 41'lere kadar ulaşan anne sütüyle besleme oranının, son dönemde yüzde 31'lere gerilediğini bildirdi.
Besin zenginleştirmesinde öncelik ekmeğe verilmeli
Gülden Pekcan, besinlerin içine insanların ihtiyaç duyduğu sağlıklı ürünlerin eklenmesiyle yapılan besin zenginleştirmesinin sağlık alanında en maliyet etkin çözüm olduğunu belirterek, bu alanda yapılan bir ekonomik maliyet/fayda analizinde, besin zenginleştirmesi programlarının 1'e 200 oranında fayda sağladığını, doğrudan besin takviyesinin ise en fazla 1'e 40 faydaya ulaşabildiğini belirtti.
Türkiye için ekmeğe öncelik verilmesi ve ekmeklere çeşitli takviyeler yaparak başarı sağlanabileceğini belirten Pekcan, demir ve folik asit yönünden ekmek zenginleştirmesine yönelik 57 ayrı ülkede program uygulandığını ve başarılı sonuçlarının görüldüğünü belirtti.
Sağlıklı toplum için önemli
Gülden Pekcan, bebek ve annelerin folik asit, mineraller, D vitamini alması gibi çeşitli takviyelerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığını, bunlara yönelik olumlu sonuçlar gözlendiğini belirtirken, bunun daha kapsamlı olarak toplum bilincine dönüşmesi gerektiğinin altını çizdi. Pekcan folik asit ve minerallerin, çocukların zekasıyla doğrudan ilişkili olduğunu hatırlatarak, sağlık yanında toplumsal-bireysel başarı için de önemli sonuçlar doğurduğunu belirtti.
SGK Daire Başkanı Ertan Yığman da, beslenmeye yönelik olarak SGK'nın ürünlerin ödeme kapsamına alınması yönünde taleplerle karşılaştıklarını hatırlatırken, toplum sağlığı yararına çözümler konusunda kamunun duyarlı olduğunu belirtti. Sağlıklı toplum yetiştirmenin SGK'nın öncelikleri arasında bulunduğunu vurguladı.
SADEFE Genel Sekreteri Mine Tuncel ise toplum bilincinin beslenme konusunda başarıya ulaşmak için en önemli unsur olduğunu vurgulayarak, bu konuda medya desteğinin önemine işaret etti.