Anne sesi çocuk beynini harekete geçiriyor

ABD'de yapılan bir araştırma, çocuk beyninin farklı bölgelerinin anne sesini duyunca devreye girdiğini ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de yapılan bir araştırma, çocuk beyninin anne sesine daha farklı tepki verdiğini ortaya koydu. 

Sonuçları "Science Daily" dergisinde yayımlanan araştırmada, öz annelerinin kaydedilmiş sesini duyan çocukların MR çekimlerinde, beynin ana işitsel korteksi dışında, duyguları kontrol eden amigdalanın, ödüllendirmeyi algılayan mezolimbik ödül yolunun, alın korteksinin ve yüz algılama bölümünün harekete geçtiği gözlendi. 

Araştırmada, beynin anne sesinden etkilenen bölümleri arasında iletişimin, sosyal iletişimleri daha iyi olan çocuklarda daha güçlü olduğu da saptandı. 

Bilim adamları, araştırmanın otizm gibi rahatsızlıkları bulunan çocuklar için ümit verici olduğunu belirterek, anne sesinin, ergen ve yetişkin gruplar üzerindeki etkilerinin de yakın zamanda inceleneceğini aktardı. 

Bu alanda ilk çalışma özelliğini taşıyan araştırma, zeka seviyesi (IQ) 80’nin üzerinde olan 7 ila 12 yaşında 24 sağlıklı çocuk üzerinde yapıldı. 

Profesör Vinod Menon, asıl amaçlarının, beyinin işitsel bölgelerinin anne sesine tepkisini incelemek olduğunu, anne sesinin şaşırtıcı bir şekilde duygu, ödüllendirilme, sosyal fonksiyon ve yüz tanımlama birimlerini de kapsayan geniş bir alanı harekete geçirdiğini gördüklerini ifade etti. 

Araştırmacılardan Daniel Abrams da bireyin sosyal, dil ve duygu gelişiminin büyük ölçüde anne sesiyle bağlantılı olduğunu vurgulayarak, anne sesinden etkilenen bölgelerin ve bu etkileşimin hızının dikkat çekici olduğu dile getirdi.