Ağız hijyeninde özensizlik kanser nedeni olabilir
En ölümcül 8 kanser türü arasında yer alan ağız kanserinden korunmak için ağız hijyenine özellikle dikkat etmek gerekiyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), en ölümcül 8 kanser türü arasında ağız kanserini de sayıyor. Üstelik WHO’nun araştırmasına göre dünyada her yıl 40 bin vakaya ağız kanseri tanısı konuluyor. İlk kez okuduğumda ben de inanamadım ama durum bu kadar ciddi. Bu rakam yıldan yıla artış gösteriyor. Daha da vahim olanı ağız kanseri nedeniyle bir yılda hayatını kaybeden hastaların sayısı 12 binin üzerinde.
İşte tam da bu nedenlerle hekimler, uzmanlar, “Ağız içinde ortaya çıkan anormallikler konusunda çok duyarlı davranılmalı, bunlar önemsenmeli ve zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalı” diyor.
Peki, nedir ağız kanseri? Ağız kanseri, dudakların üstünde, ağzın içinde, gırtlak, bademcikler veya tükürük bezlerinin arkasında meydana gelen kanser türü olarak tanımlanıyor.
Nedenleri nelerdir? DentGroup Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Başak Kurdoğlu şöyle sıralıyor ağız kanserinin nedenlerini: “Nedeni tam olarak bilinmese de veya tek nedeni olmasa da, en çok kanser oluşturan riskler, öncelikle yoğun alkol ve sigara kullanımı, dudak gibi ağız dışı bölgelerin uzun süre güneş ışığına maruz kalması, solaryuma girmek, genetik yatkınlık, besinlerdeki kansorojen maddeler ve stres olarak sıralanabilir.”
Bu noktada uyarıyor Kurdoğlu, “Özellikle, sigara ve alkol tüketenler, ağız hijyenine özen göstermeyenler, uygun olmayan protez (sürekli vuruk yapan protezler) kullananlar, ağzında anormal oluşumlar bulunanların (beyaz, kırmız renkteki anormallikler, kanama odakları, iyileşmeyen yaralar) ağız kanseri riski altında olabilecekleri söylenebilir.”
Asıl soru ise şu: Ağız kanseri hastalığı karşısında kimler daha fazla risk altında? Ağız kanserlerinin çoğunluğu genel olarak 45 yaşın üzerindeki bireylerde ortaya çıkıyor. Ancak erkeklerde oluşma olasılığı ya da görülme sıklığı kadınlara oranla 2 kat fazla.
Ağızdaki kanamalara dikkat
Uzmanlara göre ağız kanserinin belirtileri erken fark edilemeyebiliyor. Bu nedenle hem diş hekiminizin hem de doktorunuzun yaptığı muayeneler önemli. Ancak bu muayenelere ek olarak siz de bazı belirtilere dikkat etmelisiniz. “Ağız içinde veya etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar, ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması, ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar en başta sayabileceğimiz belirtilerdir” diyor DentGroup Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Başak Kurdoğlu.
Kurdoğlu bunların dışındaki belirtileri ise şöyle sıralıyor: “Seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi, çiğneme ve yutma güçlüğü, dil ve çene hareketlerinde zorlanma, dil veya ağızın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk, alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması.”
Sağlıklı protez kullanımı önemli
DentGroup Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Başak Kurdoğlu’ndan öğrendiğime göre ağız kanseri lezyonları ağrıyla belirti vermiyorlar.
Ağız kanseri hakkında diğer öğrendiklerimi size de anlatayım: Hastalık ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluştukça ağrı şikâyeti başlıyor. Bu nedenle erken tanı için en ufak bir değişiklikte diş hekimine gidilmesi son derece önemli. Ağız kanserleri erken dönemde teşhis edilerek tedavi edilmezse yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformasyonları hatta ölümlere neden olabiliyor.
Peki, nasıl tedavi ediliyor bu hastalık? Ağız hijyenine maksimum özen göstermek ve sağlıklı protez kullanımına dikkat etmek, uzun süreli güneş ışığından, solaryum seanslarından ve radyasyondan kaçınmak, meyve ve sebze ağırlık beslenmek gerekiyor. Daha da önemlisi sigara ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Çünkü, buradaki rakama dikkat, hem alkol hem de sigara tükenlerde ağız kanseri, tüketmeyenlere göre 15 kat daha fazla görülüyor.
“Ağız kanseri hastalığının tedavisinde görülme olasılığı en son teknoloji ve yenilikler nelerdir, Türkiye bu gelişmelerin neresinde?” diye soruyorum Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Başak Kurdoğlu’na. Kurdoğlu şöyle konuşuyor: “Ağız bölgesindeki anormallikler daha tam kansere dönüşmeden veya kansere dönüşmüşse bile başlangıç safh asındayken tedavileri çok daha basittir ve erken teşhis ile kişinin hayati riski azalmaktadır. Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmadan, biopsi sonucu belirlenen niteliklerine göre, onkolojik tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir.” Kurdoğlu, erken teşhis konusunda yeni bir teknolojiden bahsediyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor: “Erken teşhis için çok yeni bir teknoloji olan mavi ışık teknolojisi kullanılıyor. Cihaz, ağız içine özel dalga boylu mavi ışık hüzmesi göndererek, ağızdaki yumuşak dokuların derinlerde olan ve gözle görülmeyen anormalliklerinin tespitini sağlıyor."
Şu belirtilere dikkat!
• Dudaklarda, diş etlerinde veya ağzınızın içinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen bir yara
• Yanakta dilinizle hissedebileceğiniz bir şişkinlik veya kalınlaşma
• Ağzınızın herhangi bir bölümünde his kaybı veya uyuşukluk
• Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı benekler
• Çiğneme veya yutma güçlüğü
• Ağzınızda acı veya tarifsiz bir ağrı veya bilinen bir sebep olmaksızın boğazınıza bir şey takılma hissi
• Takma dişlerin kötü bir şekilde yerleşmesine neden olan çene şişkinliği
• Ses değişikliği