Adana, Ortadoğu'da payını artırmak istiyor
Sağlık turizminde Türkiye’deki ilk 5 kent arasında yer alan Adana, Ortadoğu pazarına yoğunlaştı
Belma BAĞRIK/ADANA
Sağlık turizminde tanıtım ve eğitim faaliyetlerine hızla devam ettiklerini söyleyen Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Kemal Atilla, bu yıl Adana’daki hastanelerde sağlık hizmetlerinde çalışanlara sağlık turizmine yönelik eğitimler vereceklerini vurguladı. Atilla, eğitimde öncelikli olarak Arapça derslerinin yer alacağının altını çizerken, “Çünkü hastanelerimizde Arapça bilen eleman sayısı çok az. Hem tıbbi nosyonu olan hem de Arapça bilen çalışanlarımızın sayısının artması gerekiyor” dedi. Eğitim faaliyetlerini sıfırdan Arapça öğretmekten ziyade, Arapça altyapısı olan ve bunu medikal Arapça ile geliştirebilecekleri kişilerle yürüteceklerini aktaran Atilla, her hastanede 3-5 grup çalışana verecekleri eğitim için toplamda 25-30 kişilik bir grup oluşturacaklarını belirtti. Sağlık turizmindeki payı artırmak için dil bilen eleman sayısının artması gerektiğini anlatan Atilla şöyle devam etti: “Eğitim verdiğimiz çalışanlarımız hastaya karşılama, yatarken refakat etme, ihtiyaçlarını giderme gibi hizmetlerde yardımcı olacak. Ülke olarak sağlık turizmindeki en büyük problemimiz dil bilen personelin azlığı. Sağlık turizminden pay alan Hindistan, Singapur, Tayland gibi ülkelerde İngilizce çok rahat konuşuluyor. Komşu ülkelerde genellikle Arapça konuşulması Adana için avantaj. Ortadoğu kültürünü Adana’da bulmak mümkün. Ortadoğu’dan İstanbul’a giden hastalar orada yabancılık çekerken burada çekmezler. Biz de Arapça bilen sağlık personeli ile bu avantajı daha da artırmak istiyoruz”
Ortadoğu ülkelerinden Adana’ya direkt uçuş yapılmasının bölge adına çok önemli olduğunun altını çizen Atilla, yakın zamanda Erbil’den Adana’ya uçuşların başladığını ancak bu uçuşa olan talebin yüzde 30’lar seviyesinde kaldığını aktardı. Atilla, “Odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüp bu uçuşun desteklenmesini istiyoruz. Bölgemizden Erbil’e çok ciddi bir ticaret hacmi var. Bu uçuşun iptal olmaması bölge için çok önemli" diye konuştu. Dernek olarak Erbil’de sağlık ve turizm kurumlarına bir ziyaret yapma planlarının oluğunu ifade eden Atilla, "Adana Ticaret Odası nezdinde girişimde bulunduk. 2 şehrin sağlık ve turizm temsilcileriyle birlikte ticaret odalarının da işbirliğiyle bahar aylarında organize edeceğimiz bir ziyaret programımız olacak. Oradan bir karşı heyeti de burada ağırlayacağız. İkili ilişkilerimizin artmasıyla gelen hasta sayısını da artıracağız” diye konuştu.
Kaşe vize uygulaması ile gelen hasta sayısı artar
Dernek olarak 2014 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları öncelikli projelerinden birinin de kaşe vize uygulamasının hayata geçirilmesi yönündeki çalışmalar olacağını aktaran Atilla, bu uygulama gerçekleşirse özellikle Irak’taki hastaların İstanbul yerine Adana’yı tercih edeceğine dikkat çekti. Atilla, “Erbil’deki hastaların yüzde 80’ni sağlık için İstanbul’a gidiyor. Adana olarak buradan bir pay almak istiyoruz” dedi.
Kentte 1.500 yatak kapasiteli sağlık kampüsünün temeli atıldı
[PAGE]Kentte 1.500 yatak kapasiteli sağlık kampüsünün temeli atıldı
Adana’nın gelişmişlik düzeyine göre Türkiye’nin ilk 6 ili arasında yer aldığını, sağlık sektöründe ise 5’inci kent olduğunu vurgulayan Atilla, "Adana’da JCI akreditesi olan 3 hastane var. Ayrıca plastik cerrahi, ortopedi, kulak burun boğaz ve göz gibi spesifik branşlı hastanelerin varlığı da büyük bir avantaj oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı bin 500 yataklı bir sağlık kampüsü yatırımının temelini attı. Sağlık sektöründe Adana, hastane, hekim ve personel, yatak kapasitesi olarak iyi durumda. Altyapısı oldukça güçlü” şeklinde konuştu. Türkiye’de 2008 yılında 370 milyon dolar olan sağlık turizmi gelirinin 2012’de 1,3 milyar dolara çıktığını kaydeden Atilla , "4 senede 4 katlık bir artış var. 2013 yılı rakamları 2012’ye göre en az 2 katı olacak. Adana’da 2012 yılında sağlık turizminden 16 milyon dolarlık bir gelir elde edildi. 2013 rakamlarının çok daha fazla ancak yine de yeterli değil" dedi..
Bir komisyon ile sağlık rehberi kitapçığı hazırlıyoruz
Dernek olarak hastanelerin performansını artıracak desteği vermeye devam edeceklerini ifade eden Atilla, "Stratejik hedeflerimizi belirleyeceğimiz bir çalışmamız var. Bunu geçen yıl Prof. Dr. Nejat Erk ile yapmıştık ve bu çalışma tamamlandı. Bu çalışmayı geniş katılımlı bir toplantıda değerlendirip Adana’nın sağlık turizmindeki hedeflerini ve bu alandaki çalışmalarını masaya yatıracağız. Ayrıca bir sağlık rehberi kitapçığı yapıyoruz. Her hastaneden bir pazarlama direktörlerinin katıldığı bir komisyonla yapılıyor bu çalışma. Hem Adana hakkında bilgiler verilecek hem de Adana’daki sağlık sektörü ve hastanelerimiz hakkında bilgi olacak. Hastanelerimize gelen hastalarımıza vereceğiz”
Sayılarla Adana'da sağlık turizmi
Hastane sayısı: 11 kamu, 2 üniversite, 12 özel hastane
Yatak sayısı: 6 bin
İstihdam edilen personel: 15 bin kişi
2012 yılı sağlık turizmi geliri: 16 milyon dolar
Sağlık kampüsünün hasta yatak kapasitesi: Bin 500