Açık havada uzun süre çalışanlar dikkat!

Halk arasında "kuş kanadı" veya "gözde et yürümesi" olarak adlandırılan Pterijium, açık havada çalışan ve güneş ışığına doğrudan maruz kalanları tehdit ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Halk arasında "kuş kanadı" veya "gözde et yürümesi" olarak adlandırılan Pterijium, açık havada çalışan ve güneş ışığına doğrudan maruz kalanları tehdit ediyor. Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, başlangıçta zaman zaman kanlanma, yanma ve batma gibi şikâyetlerle ortaya çıkan Pterijium’un ilerleyen safhada kalıcı görme kusurları meydana getirdiğini söyledi. 

Türkiye’de yüzde 2 ila 4 arasındaki bir oranda görülen ve çoğu kişi tarafından sadece kızarıklık olarak algılandığı için sorun yaratmayacağı düşünülen Pterijium, kornea üzerine yürüdüğünde yapıştığı yerde deformasyona ve lekeye neden oluyor. Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Bu hastalık sonradan tedavi edilse dahi sebep olduğu astigmat ve leke kişinin görme kalitesini olumsuz etkiliyor" dedi.

"Kuş Kanadı" ismiyle de bilinen Pterijium’un, gözün beyaz kısmından renkli kısmına ilerleyen bir et parçası şeklinde görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Doğan, "Pterijium, gözün beyaz tabakası (sklera) üzerini örten konjonktiva zarının, kalınlaşıp aşırı damarlanarak gözün dış merceği (kornea) üzerine ilerlemesi halidir. Başlangıçta zaman zaman kanlanma, yanma ve batma gibi şikâyetlere yol açar. İlerlemeye devam ederse önce astigmatizmaya neden olur. Pupilla alanına yaklaşıp o bölgeyi kenardan kaplamaya başladığı safhada ise kalıcı görme kusurları meydana gelir. Pterjiumda birincil sorumlu olan etken genetik yatkınlıktır. Aile bireylerinde varsa diğer bireylerde de görülme şansı artmaktadır. İkinci sorumlu güneş ışınlarıdır" dedi. 

Çiftçiler, inşaat işçileri ve denizciler dikkat

Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, Pterijium’un erkeklerde görülme sıklığının kadınlara göre iki kat daha fazla olduğunu belirterek, "Bu farklılık erkeklerin dış ortamlarda daha fazla bulunmalarına bağlanmıştır. Çiftçilik, denizcilik ve inşaat işçiliği gibi meslek gruplarında olup, açık havada çalışmak durumunda kalanların ise bu rahatsızlıktan korunmak için mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekir. Ayrıca Pterijium’un görülme sıklığı yaşla birlikte artar" diye konuştu. 

Pterjium ne zaman ve nasıl tedavi edilir?

Erken dönemde kızarıklık ve yanma için kullanılan damlalar şikâyetleri azalttığını ancak, ilerlemiş aşamada Pterijium’un cerrahi tedavisi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Doğan "Gözde belirgin bir rahatsızlık oluşturuyorsa (kızarıklık, batma, sulanma gibi) görme bozukluğuna yol açıyorsa, göz bebeğine doğru ilerleyerek görmeyi tehlikeye düşürecek bir risk oluşturuyorsa, estetik bakımdan hastayı rahatsız eden bir kusur oluşturuyorsa ve diğer tıbbi zorunluluk hallerine neden oluyorsa Pterijium ameliyatı yapılır. Ameliyat esnasında uygulanan metotlarla Pterijium’un tekrarlama olasılığı minimuma indirilir" diye sözlerine devam etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir