Acıbadem Fulya, FIFA onaylı "Mükemmeliyet Merkezi" oldu!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Futbolcuların sağlıklarını en üst düzeyde tutma ilkesiyle yola çıkan FIFA, Türkiye’de ilk defa bir merkeze "FIFA Medical Centre of Excellence" sertifikası verdi. FIFA yetkilileri dünyada sadece 26 merkezin sahip olduğu bu sertifikayı, düzenlenen akreditasyon töreniyle Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’a sundu. Akreditasyon törenine spor dünyasının önde gelen isimleriyle, Federasyon Başkanları ve üst düzey idari yöneticiler katıldı. FIFA yetkilileri, Türkiye’de FIFA’nın kriterlerine uygun bir merkezin olmasından memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. IOC Toplantısı nedeniyle tören sonrası Acıbadem Fulya Sporcu Sağlığı Merkezi’ne gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, merkezi gezerek bilgi aldılar. 
 
Futbolcuların sağlıklarını en üst düzeyde tutma ilkesiyle yola çıkan FIFA, Türkiye’de ilk defa bir merkeze "FIFA Medical Centre of Excellence" sertifikası verdi. Dünyada yalnızca 26 merkeze verilen "mükemmeliyet merkezi" sertifikasını sunmak üzere Türkiye’ye, FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, Acıbadem Fulya Sporcu Sağlığı Merkezi'nde düzenlenen bir törenle akreditasyon sertifikasını Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’a sundu. 25 Mart 2013 Pazartesi günü gerçekleştirilen ve spor dünyasından birçok önde gelen isminin de bulunduğu törene, FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, UEFA As Başkanı ve FIFA Yönetim Kurulu Üyesi Şenes Erzik, FIFA Sağlık Heyeti Baş Danışmanı Prof. Dr. Jiri Dvorak da katıldı. 
 
Çok sayıda basın mensubunun da izlediği akreditasyon töreninde konuşma yapan Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Acıbadem’in günümüzde toplam 16 hastanesi, 12 tıp merkezi ve üniversitesinden mobil sağlık hizmetlerine kadar sağlığın pek çok alanında faaliyet gösteren destek hizmet kuruluşlarıyla dünyaya "entegre bir sağlık modeli" sunduğunu belirterek şunları söyledi: 
"Acıbadem Sağlık Grubu olarak uluslararası nitelikteki kalitemiz, entegre sağlık sistemi model ve anlayışımız sayesinde dünyaya açıldık. Gerçekçi, hızlı ve bütüncül yaklaşımımızı faaliyet gösterdiğimiz sağlık alanında büyük bir ivme ile geliştiriyoruz. Sporcu sağlığı bu alanlardan yalnızca biri. Acıbadem olarak ilk günden bu yana, sporcu sağlığına özel bir önem verdik. Federasyonlardan milli takımlara, kulüplerden bireysel sporculara kadar profesyonel spor dünyasına sağlık sponsorluğu yaptık. Bugün ülkemizdeki tüm federasyonların, milli takımların sağlık sponsoruyuz. Ayrıca Türk ve yabancı olmak üzere çeşitli kulüplerin ve bireysel sporcuların da sağlık sponsoruyuz. Sponsorluk hizmetlerimizi en üst seviyede tutmak için özellikli hizmetler geliştirdik. Bu merkez, bu çabalarımızın sonucunda doğdu. Sponsorluk hizmet yelpazemizi daha da geliştiriyoruz ve geliştirmeye devam edeceğiz. Sporcu sağlığı alanında büyük bir hızla genişlettiğimiz hizmetlerimizin FIFA gibi, futbol dünyasının merkezi sayılan bir kurum tarafından akredite edilmesi, hepimizi onurlandırdı. 3 yıl önce bu alanda çalışan değerli hocalarımızla bir masada oturup, bu merkezi kurmaya karar verdiğimizde, ilk hedefimiz buydu. Uluslararası niteliklere sahip, profesyonel sporculara ve spor yapan herkese 360 derece sağlık hizmeti verecek bir merkez yaratmaktı. Kısa sürede bu hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmede, pek çok kişinin çok değerli katkıları oldu. Başta Acıbadem Fulya Sporcu Merkezi’nin değerli yöneticilerine ve ekibine, emeği geçen herkese, sizlerin huzurunuzda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. FIFA’nın saygıdeğer yöneticilerine de, gösterdikleri ilgi ve çabadan dolayı teşekkür ediyorum."
 
Törende bir konuşma yapan FIFA Genel Sekreteri Jerome Valck, annesi, babası ve kızının doktor olduğunu, kendisinin ise sporu seçtiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ailemde benim dışımda herkes doktor. Ben futbola geçmeye karar verdim. Bugün spor ve sağlığın nasıl birbirinden ayrılamaz olduğunu daha iyi değerlendiriyorum. Profesyonel futbolcular tam 90 dakika boyunca koşuyor, bu süre boyunca da onları izleyenlere spor adına güzel zamanlar yaşatıyorlar. Bizim de onlara yardımcı olmamız gerekiyor, çünkü biz sporculara zaman ve parasal yatırım yapıyorsak, onlara iyi bir kariyer imkanı sunmamız lazım. Bu da sporcuların kendi sağlıkları konusunda alanının uzmanlarından en iyi sağlık hizmeti alarak mümkün olabilir. İşte FIFA, sporcuların hayat boylu kariyerlerini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri amacıyla "11 artı" programını çıkardı. Acıbadem Fulya Sporcu Sağlığı Merkezi de, FIFA’nın misyonuna ve hedeflerine uygun olarak hizmet veren bir kurum. Bu nedenle bugün burada, bu mükemmeliyet merkezinin açılması bizim için çok önemli ve özeldir." 
 
Türkiye’de uzun yıllardır sporcu sağlığına yatırım yapılmasını ve sadece sporculara özel uzmanlarla donatılmış, yüksek teknolojiyi kullanan bir sağlık merkezinin eksikliği duyduklarını hatırlatan UEFA As Başkanı ve FIFA Yönetim Kurulu Üyesi Şenes Erzik ise, bundan 15-20 yıl önce profesyonel sporcuların sakatlandıkları zaman Almanya, Amerika ve İsviçre’de bulunan merkezlere gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Türkiye’de de sadece sporcu sağlığına özel bir merkezin kurulması gerektiğini yıllardır dile getirdiğini anlatan Şenes Erzik, "Bu benim özlemimdi, Acıbadem Fulya Sporcu Sağlığı Merkezi’nin kurulmasıyla bu özlemim gerçekleşmiş oldu. Bu tür merkezlerin bulunmasının sporcunun performansına yaptıkları katkı büyüktür. Böyle bir merkezin kurulduğunu görmek için kısmet bugüneymiş. Bugünleri görmemiz için çabasını esirgemeyen Mehmet Ali Aydınlar’a, emeği geçen hekimlere ve FIFA yetkililerine teşekkür ederim" diye konuştu. 
 
FIFA Sağlık Heyeti Baş Danışmanı Prof. Dr. Jiri Dvorak ise yaptığı konuşmada, sporcuların sakatlanmalarını önlemek, ani kardiyak ölümlerin önüne geçebilmek amacıyla FIFA’nın "11 Artı" adını taşıyan bir bilinçlendirme ve eğitim programı başlattığını, 11 tanınmış futbolcunun da bu eğitim çalışmasında görev yaptıklarını söyledi. FIFA’nın bu kapsamda, futbolun popülerliğini kullanarak sağlığın gelişmesine katkıda bulunmak, insanların eğitimini artırmak, bu yönde daha fazla çalışma yapılmasını sağlamak amacıyla hareket ettiğini belirten Prof. Dr. Jiri Dvorak, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: 
 
-Bizim FIFA olarak birinci hedefimiz sporcuların yaralanmalarını ve sakatlanmalarını önlemektir. Biz bunu kendimize misyon edindik. 1998 yılından beri bu alanda etkili çalışmalar yaptık ve özellikle erkek sporcuların sakatlıklarında son 15 yılda büyük başarılar elde ettik. Ancak bunu kadın sporcular için söylememiz mümkün değil. Kadın sporcuların yaralanmasında büyük artış var, bu konuda bir şeyler yapılması gerekiyor. Bunun için "11 artı" programını geliştirdik. Bu bir ısınma programı. Bu ısınma programıyla sakatlıklarda azalma olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı. 
-Bu program çerçevesinde farklı ülkelerden 300 bin öğrencinin bilinçlendirilmesini sağlayacağız. Aynı şekilde Meksika’da 20 bin okulda, 1,8 milyon çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. 2013 yılında Türkiye’de de "20 Yaş Altı Dünya Kupası" yapılacak. Bu çerçevede Türkiye’deki eğitim ve sağlık bakanlıklarıyla görüşmeler yapacağız. Bu fırsattan yararlanıp eğitim programımızı 2013-2014 yılında burada tanıtabiliriz. FIFA Kongresi 2013 yılında Mauritus’ta yapılacak, orada da programı ayrıntılarıyla tanıtacağız.
 
Acıbadem Sporcu Sağlığı Merkezi Direktörü, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Ömer Taşer de, günümüzde sporun sadece oyun olmaktan çıktığını, sporun bu kadar geniş çapta ve üst düzeyde yapılması nedeniyle sporcuların zorladığını, dolayısıyla sakatlıkların meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Ömer Taşer, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Acıbadem Fulya Sporcu Sağlığı Merkezi, genel sağlık kontrollerinden yaralanma tedavisine, performans değerlendirmesi ve gelişiminden kronik ağrıların giderilmesine, cerrahi müdahale sonrası uzun dönemli rehabilitasyondan sporcuların beslenme danışmanlığına kadar tüm alanlarda hizmet veriyor. Bu hizmetlerimiz yalnızca profesyonel sporculara değil, spor yapan herkesi kapsıyor" 
Merkez ekibinin, sporcu sağlığı konusunda uluslararası alanda tanınmış medikal ve cerrahi uzmanlardan oluştuğunu ve çalışmalarını multidisipliner anlayışla sürdürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Ömer Taşer, merkezde ileri teknoloji cihazların da bulunduğunu ve farklı spor dallarındaki sporculara; performans arttırmadan, sakatlanma ve sonrasında tekrar sahaya dönme aşamasına kadar geniş yelpazede hizmet verildiğini sözlerine ekledi. 
 
IOC Toplantısı nedeniyle tören sonrası Acıbadem Fulya Sporcu Sağlığı Merkezi’ne gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, merkezi gezerek bilgi aldılar ve merkezden etkilendiklerini belirttiler.