30 saniyede skolyozu teşhis etme klavuzu

Emsey Hospital Ortopedi, Skolyoz ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Şevki Erdem, 30 saniyede skolyozu teşhis edecek bir kılavuz paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Skolyoz, özellikle ergenlik çağında çocukları olan aileler için dikkat edilmesi gereken bir konu. “Omurganın S ya da C şeklinde olması” şeklinde tanımlanan ve ilerleyen süreçlerde ciddi ağrılar ile duruş bozukluklarına neden olan skolyozu, erken aşamada teşhis etmek, her hastalık gibi hayati önem taşıyor.

Türkiye’de 2.5 milyon kişide skolyoz gözlemlendiğini anlatan Emsey Hospital Ortopedi, Skolyoz ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Şevki Erdem, “Aileler 30 saniyelerini ayırarak çocukların omurgalarında bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirler. Çocukların normal iskelet gelişimine engel olan skolyoz, erken teşhis edilirse tedavide yüzde 100’e varan başarı sağlanıyor. Bu konuda da ailelere büyük görev düşüyor” uyarısında bulunuyor.

Skolyoz Araştırma Topluluğu’na göre, her 10 buluğ çağındaki insandan biri bu hastalıktan etkileniyor. Prof. Dr. Şevki Erdem, 30 saniyede skolyozu teşhis edecek bir kılavuz paylaştı.

Bu kılavuza göre genetik faktörler ve anne karnında geçirilen hastalıklar skolyoza neden olabiliyor. Doğuştan skolyozlara ise gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, şeker hastalığı, bazı vitaminlerin eksikliği neden olarak gösteriliyor. Çocuğunuzu kabaca muayene edebilirsiniz. İşte ipuçları...

• Kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik görülür.
• Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşitliği ve vücudun balansı bozuktur.
• Baş bir yana, vücut bir yana savrulduğu için çocuklar bir bacaklarının daha uzun olduğu duygusuna kapılırlar.
• Kız çocuklarının eteğinin bir bölümü yukarı çekilir.
• Göğüs kafesinde asimetri ve bir kürek kemiğinde tümsek gözlenebilir.
• Skolyoz tanısı için skolyoz grafisi denilen, tüm omurganın tek çekimde, kafatasından kalça eklemine kadar görüldüğü, ayakta önden ve yandan çekilen grafiler gerekli. Bu grafilerde skolyoz saptanırsa, eşlik eden bulgulara göre, skolyozun nedenini anlamak amacıyla MR ve BT gibi ek tetkikler istenebilir.
• Skolyoz tedavisi omurgadaki eğriliğin derecesine göre belirlenir. Korse tedavisi ve cerrahi süreçlerden herhangi biri uygulanır. Tüm skolyoz hastalarının yaklaşık yüzde 30’u tedavi gerektirir.
• 20-25 dereceden küçük eğrilikleri olan hastalar belli aralıklarla takip edilip, egzersiz önerilir. 20-40 derece arasında olan ve büyüme potansiyeli bulunan kişilerde korse etkili olur. Eğrilik sırtta 45, belde 35 dereceyi aşarsa cerrahi müdahale gerekir.

Bu konularda ilginizi çekebilir