18 ilaç geri ödeme listesine alındı
Akciğer kanseri dahil olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 18 adet ilaç geri ödeme listesine alındı.
Sağlık uygulama tebliği ile başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 18 adet ilaç geri ödeme listesine alındı.
Karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 18 ilacın geri ödeme listesine alınmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişiklikle başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 18 ilacı Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) geri ödeme listesine alındığını belirtti.
SGK'nin en önemli hizmetlerinden birinin hastaların tedavisinin vazgeçilmez parçası olan ilaçların temini olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar sağlık konusunu bir maliyet unsuru olarak görmeyen anlayışla hareket ettik. Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her türlü tedavi ve ilacı dünyanın neresinde olursa olsun erişime açmak için çalışıyoruz. Böylece 2017 yılının ikinci döneminde yaklaşık 100 ilacı geri ödeme listesine aldık. Bu ilaçlardan bir kısmını da daha önce TEB aracılığı yurt dışından temin edilen ilaçlar oluşturuyordu. Bireyin sağlığı, toplumun sağlığıdır inancımızdan hareketle Sağlık Uygulama Tebliği'nde gerçekleştirmiş olduğumuz bu yeni düzenlemenin vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."
Geri ödemeye alınan bazı ilaçların isimleri şöyle:
Verxant: Aktif ankilozan spondilit, plak psoriasis, aktif psoriatik artrit (cilt ve eklem romatizmal hastalıkları)
- Xalkori: Akciğer kanseri
- Tagrisso: Akciğer kanseri
- Alecensa: Akciğer kanseri
- Zykadia: Akciğer kanseri
- Iressa: Akciğer kanseri
- Soliris: Atipik Hemolitik Üremik Sendrom (aHÜS) ( kan hücreleri ve böbrek hücreleri hasarı hastalığı) ve Paroksimal Nokturnal Hemoglobinüri (PNH) kan hücrelerinin parçalarak idrarla atılması
- Ocrevus: Multipl Skleroz ( beyin ve omurilikte beyaz leke hastalığı)
- Nuvigil: Narkolepsi ( gündüz aşırı uyku hali) ve obstrüktif uyku apnesi ( gece nefes durması hali)
- Dopadex: Parkinson hastalığı