1.3 milyar liralık kanser ilacı için uzlaşma arayışı
Türk Eczacılar Birliği, Çalışma Bakanlığı'ndan randevu bekliyor.
Mehmet KAYA
ANKARA - Eczacılar ile kamu arasında SGK protokolü ve kanser ilaçlarının doğrudan hastaneler üzerinden satılması, kamu ile ezacı örgütleri arasında görüş ayrılığına neden oldu. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, protokol görüşmelerinde sundukları tekliflerin sosyal yönü de bulunan bir mantıkla kurgulandığını ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in önerilere yönelik görüşme beklentisi içinde olduklarını kaydetti.
Harun Kızılay, ana tartışma konularından biri haline gelen hastanelerin kanser ilaçlarını doğrudan satması konusunda da alınan kararın toplam büyüklüğü 1.3 milyar TL’ye yaklaşan ilaçların hastanelere devredilmesi anlamına geldiğini belirtti.
Kızılay, hastanelerden doğrudan hastalara verilen ilaçların SGK’nın MEDULA adı verilen online takip sistemi dışında olduğunu da hatırlatarak, ilaçların çalınması dahil her türlü istismara açık bir ortamın doğacağını vurguladı. Kızılay, “İş ihale modelini de gerektiriyor. Ankara’daki, İstanbul’daki hastane bu ihtiyacını hızla karşıladı ama Kars’taki hastane nasıl yapacak, hangi ihaleyi ne zaman gerçekleştirecek, ilaçları nasıl hızla alacak?” diye konuştu.
Yeni bir tedavi modeli genelgeyle konulmuş oldu
Harun Kızılay, yayınlanan bir genelgeyle “yatarak tedavi” ve “ayakta tedavi” olarak sağlık mevzuatına girmiş modellere ilave olarak bir de “günübirlik tedavi” modelinin geliştirilmiş olduğunu vurguladı.
Buna dayalı olarak bir düzenleme yapıldığının altını çizen Harun Kızılay, hastaların ilaca erişiminin kolaylaştırılması yönündeki söylemin bu model için geçerli olmadığını, yaklaşık 1.3 milyar TL ile 1.5 milyar TL arasında tahmin edilen kanser ilacı kullanımında bu hacmin eczanelerden hastanelere devredilmesinin söz konusu olduğunu kaydetti. Kızılay, eczanelerin yıllık gelir kaybının ise 200 milyon TL dolayında olacağını vurguladı.
İki idari dava açıyor
Düzenlemeye karşı Danıştay’da dava açmaya hazırlandıklarını kaydeden Harun Kızılay, bir hafta içinde dava dilekçesini tamamlamayı hedeflediklerini ve uygulamanın mutlaka kaldırılması gerektiğini kaydetti. Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan da uygulamaya karşı olduklarını açıklayarak, Danıştay’a dava açacaklarını açıklamıştı.
'TEB-SGK protokolü tekliflerimizin sosyal bir yönü var'
30 Haziran’da sona erecek SGK ile TEB arasındaki protokolün yenilenmesi için çalışmalar başladı. TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, kamuoyuna da açıkladıkları tekliflerin sosyal yönü bulunan bir anlayışla hazırlandığını söyledi. SGK’nın tekliflerini inceleyerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile değerlendireceği bilgisini verdiğini aktaran Kızılay, Bakan Faruk Çelik’ten randevu istediklerini kaydetti. Kızılay, küçük yerleşim birimlerinde ve semt içlerinde bulunan eczanelerin ağırlıklı olarak düşük cirolu olduğunu ve bunlara yönelik bir iyileştirme önerdiklerini kaydetti. TEB, hizmet bedeli modeli için de hasılat miktarına göre reçete başına hizmet bedeli ödenmesini de talep etmişti.