'Tarladan eczane'ye
124 yıldır Konya'da üretim yapan Helvacızade, Zade Vital markası altında 'tarladan eczane'ye uzanan bir 'doğal besin desteği' zinciri oluşturdu.
Esra KAPAROĞLU
KONYA - Bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlayan 'Zade Vital', sonunda 'tarladan eczaneye' uzanan 'besin destekleri zinciri'ne dönüştü.
124 yıldır Konya'da yerleşik olarak üretim yapan Helvacızade tesislerinde üretilen 'Zade Vital doğal besin destekleri' hakkında bilgi veren Zade Vital Genel Müdürü ve Helvacızade Gıda İlaç Kimya Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, uzun süren çalışmalar sonucunda dünyanın en geniş soğuk pres bitkisel yağ serisini üretmeyi başardıklarını duyurdu.
Büyükhelvacıgil, satışa sundukları Zade Vital ürünlerinin dünyada ilk kez yumuşak kapsül formunda olduğunu ve İyi Üretim Uygulamaları (Good Manufacturing Practices-GMP) normlarında üretildiğini de belirtti.
Büyükhelvacıgil, Konya'daki Helvacızade tesislerinde düzenlenen basın toplantısında, "Türkiye'yi dünyada başarı ile temsil edecek yenilikçi bir ürün serisi ortaya çıkardık" dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
'Doğal olarak destekliyoruz'
"Yola çıkarken 'Doğal olarak destekliyoruz' sloganını seçtik. Çünkü doğal olarak elde edilen tarla ürünlerini doğrudan eczaneye götürüyoruz. Zade Vital, grubumuzun bir sosyal sorumluluk projesi olarak başladı. Beş yılı aşkın bir süre Ege Üniversitesi başta olmak üzere bilim dünyasıyla birlikte çalıştık. İlk adımda 40 kişilik bilim grubumuz vardı. Sonra bu sayı 60 kişiye çıktı. Hep çok kaliteli bir ürün elde etmeyi hedefledik. Türkiye’de TS-EN-ISO 9002 Kalite Yönetim Sistem Belgesini alan ilk bitkisel yağ rafinasyon tesisiyiz. 16 tane uluslararası standart belgesine sahip belki Türkiye’deki belki dünyadaki tek şirketlerden bir tanesiyiz. Günde yaklaşık 400 analiz yapıyoruz."
Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, kontrol ve analiz sisteminin tohumdan başladığını da belirttikten sonra "Bitkilerimizin yurtdışına gittiğini ve oradan bize daha çok katma değerle döndüğünü görüyoruz. Dolayısıyla biz burada bitkilerimizi tarladan direkt eczaneye gelen bir formunu oluşturduk. Ülkemizin 75 milyar dolar cari açığı var 35 milyar doları buradan kaynaklanıyordu. Biz burada hem bitkiyi destekleyerek hem de ülkenin cari açığına yurtdışından ithal yerine, Türkiye’ye destek olmaya çalıştık. Bunu bir sosyal sorumluluk görevi olarak adlandırdık" dedi.
Ciro hedefi ilk yıl 5 milyon TL
İlk yıl için 5 milyon TL ciro hedeflediklerini söyleyen Büyükhelvacıgil, "Doktor ve eczacıyla, bilim adamlarıyla bilimsel bir yoldan küçük basamakları daha küçük çıkarak uzun vadeli hedefler oluşturduk. Aslında Zade Vital’in hedefleri 30 yıllık bir Ar-Ge’yi kapsıyor. Dolayısıyla rakamlarımızı küçük ama sağlıklı büyüyerek elde etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Hedef iki bin eczane
Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, Türkiye'deki tedavi masraflarını düşürmeyi hedefleyen Zade Vital'in eczacılar tarafından güvenli önerilebileceğini ifade etti. Büyükhelvacıgil, "Mart ayından bu yana 77 ilde 900 eczanede satışa girdik. Hedefimiz bir yılda iki bin eczaneye ulaşmak" dedi.
Yüzde 40 daha ucuz
Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, "Önümüzdeki süreçte yaklaşık 20-25 milyon dolarlık ilave yatırım planlıyoruz. Şu anda üretimin bir kısmına İstanbul'da Biofarma destek veriyor. Yatırım sürecimiz tamamlandığında üretimin tamamı Konya'da gerçekleşecek. Bu aşamada rakiplerimizi her alanda inceledik ve iyi bir fiyat politikası oluşturduk. Rakiplerimize göre yüzde 30-40 bandında daha ucuzuz. Çünkü kar marjlarımız daha mütevazi. 29-69 aralığında segmentasyonumuz var ve yoğunluk 40-45 TL aralığında."
Doğal ürünler mükemmeliyet merkezi kurulacak
Helvacızade Gıda İlaç Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de Kalkınma Bakanlığı ve Selçuk Üniversitesi işbirliğinde 'doğal ürünler mükemmeliyet merkezi' kurulacağını açıkladı. 3-4 yıldır çalışmaların sürdüğünü belirten Tahir Büyükhelvacıgil, “Geçen hafta Zade ve Selçuk Üniversitesi anlaşma imzaladı. Kurulacak bu merkez Türkiye’de bir ilk olacak” diye konuştu.