'Elleri kullanarak yazı yazmak beyni geliştiriyor'
19. Araştırma Zirvesi'nde klavye kullanmanın yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu vurgulandı
Türkiye Araştırmacılar Derneği'nin (TÜAD) düzenlediği 19. Araştırma Zirvesi'nde klavye yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu açıklandı.
TÜAD tarafından yapılan açıklamaya göre, 19. Araştırma Zirvesi'nde bu yıl, stratejiye ilham veren "veri" ve "veri kaynakları"nın birleşmesi aşamasındaki sinerji yolculuğu ele alınırken, moderatörlüğünü 10 yıldır araştırma sektörüne ve TÜAD'a destek veren Dr. Fatoş Karahasan yaptı.
Zirvede konuşan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve N Beyin Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Sinan Canan, 3,5 milyar yıllık bir Ar-Ge ürünü olan beynin ayarlarının aşırı bilgiden bozulduğunu ve strese girdiğini belirtti.
Canan, akıllı telefonların ve dijitalleşmenin yaşam serüveninde çok yoğun bir şekilde yer almasının beyin ve dil gelişimine olumsuz etki ettiğini aktararak, "elleri kullanmanın ve yazı yazmanın" beyni geliştiren eylemler olduğuna vurgu yaptı.
"Rol model'ler başarı motivasyonu için çok önemli bir unsur"
TÜAD Başkanı Fulya Durmuş, "ürün, hizmet, pazar dinamikleri ve teknolojideki dönüşüme bağlı olarak dijitalleşen tüketici taleplerini anlamak ve dijital çağa uyum sağlamak için araştırma sektörünün bu dönüşüme ayak uydurması" gerekliliğini vurguladı.
Çaytaş Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Yavuz Sütlüoğlu ise 3 yıldır araştırma zirvelerine ana sponsor olarak destek veren Çaykur markası için, yeni bir vizyon belirlemeye karar verdiklerinde yaptırdıkları pazar araştırmalarından çok fazla fayda sağladıklarını kaydederek, 2016 hedeflerinden biri olan olan "ÇAYLA" markası ile Coffe Shoplara bir alternatif yarattıklarını ve mağazaları en kısa zamanda dünya geneline de yaygınlaştıracaklarını anlattı.
Zirvede "Yetenek Nasıl Gelişir?" başlıklı bir sunum yapan Dr. Özgür Bolat, Türk eğitim sisteminde ve aile yapısında "rol model" eksikliğinin önemine değindi.
Ailelerin ve eğitimcilerin kendilerinde olmayan bir değeri ve ilgiyi çocuklara kazandırmasının çok zor olduğuna işaret eden Bolat, Barack Obama'nın, ABD Başkanı olduğunda ülkedeki siyahi öğrencilerin eğitimdeki başarı oranlarının yüzde 14 arttığını ve "rol model"lerin başarı motivasyonu için çok önemli bir unsur olduğunu kaydetti.