'Bulunmayan ilaç, ucuz da olsa faydasız'

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan yazılı bir açıklama yaptı. Saydan açıklamasında, ''Eczanelerde bulunmayan, hastanın ulaşamadığı ucuz ilacın kimseye faydası olamaz'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ''Eczanelerde bulunmayan, hastanın ulaşamadığı ucuz ilacın kimseye faydasının olmayacağını'' bildirdi.

Saydan, yazılı açıklamasında, 200 bin lösemili hastanın kullanmak zorunda olduğu merkaptopürin etken maddeli ilacın, ölçüsüzce uygulanan tasarruf tedbirleri kapsamında yapılan ilaç fiyat indirimleri sonucu ithalatının durduğunu ve karaborsaya düştüğünü savundu.

Lösemili hastaların ciddi anlamda mağdur olduğunu ileri süren Saydan, şunları kaydetti:

''İlaç elbette ucuz olmalıdır, ama ilk önce ulaşılabilir olmalıdır. Eczanelerde bulunmayan, hastanın ulaşamadığı ucuz ilacın kimseye faydası olamaz. Söz konusu lösemi ilacının fiyatının 9 liraya düşürülmesiyle bunu yaşayarak gördük. Aynı ilaç, ülkemize ithal edilmediği dönemde hastaların mutlak ihtiyacı olduğu için karaborsada 400-500 liralara kadar çıktığını da basından takip ettik. Öte yandan geçtiğimiz ay ülkemizde tiroid hastalarını oldukça endişelendiren bir sıkıntı yaşadık. Fiyatı 2,95 TL olan levotroksin içeren ilaçlar, üretici ve ithalatçı firmalar tarafından bir süre piyasaya verilmedi. Sonuçta hastalar eczane eczane dolaşıp ilaçlarını bulmaya çalıştılar. Yaşanan bu olaylar yerli ilaç üretiminin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Yerli ilaç üretimine mutlaka destek olunması gerekmektedir.''