'Bilinçsiz vitamin kullanımı hasta ediyor'
Prof. Dr. Kavaklı, Bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna, C vitamini böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabildiğini açıkladı
İSTANBUL - Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, bilinçsizce tüketilen A vitaminin karaciğer bozukluğuna, C vitaminin ise böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabildiğini bildirdi.
Kavaklı, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunmak ya da enerji kazanmak için vitamin kullanımının giderek arttığını belirterek, vitamin ihtiyacını doğal besinlerden karşılamak yerine bilinçsizce ek vitamin alınmasının hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti.
Sağlıklı bireylerin gıdalara ek olarak vitamin almalarına gerek olmadığını vurgulayan Kavaklı, kişinin vitamin eksikliği varsa bunu doktor kontrolünde almasını önerdi.
Kavaklı, "Bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna, C vitamini böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir" ifadesini kullandı.
Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlasının vücutta birikerek karaciğer zehirlenmesine yol açabildiğine, D vitamininin fazlasının ise kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olabileceğine dikkati çeken Kavaklı, kalsiyumun fazlasının böbrek taşına sebep olabileceğini, yüksek miktardaki B3'ün sinir sisteminde, kandaki glukoz ve yağda uyuşturucu etkisi yaratabildiğini vurguladı.
B6 vitamininin uzun süreli yüksek dozda alımının, kimi zaman geri dönüşümü olmayan sinir hasarlarına neden olabileceği uyarısında bulunan Kavaklı, ABD'de yapılan bazı araştırmalarda aşırı vitamin kullanımı ile ilerlemiş prostat kanseri arasında bağlantı olduğunun tespit edildiğini aktardı.
"Fazla alınan C vitamini taş oluşumuna neden olabilir"
Kavaklı, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan C vitaminin, yüksek dozda ve uzun süre alınması halinde oksalat taşları oluşturabileceğini ifade etti.
C vitamininin mide asidini artırdığını ve midenin saldırgan faktörlerinden biri olduğunu belirten Kavaklı, şu bilgileri verdi:
"Anemik hastalarda demirle birlikte C vitamini alınması önerilir ancak demir birikimi olan hemokromatoz durumlarında ve hemolitik anemilerde C vitamini önerilmemektedir. Gerekli olan vitaminler ve miktarları, doktor kontrolünde belirlenmelidir. Genellikle büyüme ve gelişme çağında, hamilelikte, ileri yaşlarda, kronik hastalığı olanlarda, alkolizmde eksikliği belirlenen vitaminler kullanılmaktadır. Vitaminlerin tavsiye edilen günlük miktarları 'RDA' olarak tanımlanmaktadır. Bu değerler, vitaminlerin etiket bilgilerinde yer almaktadır. Ama yine de ihtiyaç duyulan miktar kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinden mutlaka doktor kontrolünde olunmalıdır. Çünkü belirli hastalıklarda kişiye daha yüksek oranda vitamin tavsiye edilir ayrıca ilaçlar vitaminlerin aktivitelerini engelleyebilmektedir."
Kavaklı, doğal yollarla, sebze ve meyve ağırlıklı ve dengeli bir beslenmenin tercih edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Mevsimine göre uygun miktarlarda tüketilen taze meyve ve sebzeler, en zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır" görüşünü paylaştı.