Rusya'da başkanlık seçimine saatler kala

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet Coşkunaydın

İlişkilerimizin giderek arttığı Rusya'da ki başkanlık seçimi tüm Dünya gibi bizleri de yakından ilgilendiriyor. Kimilerine hatta çoğunluğa göre yeni başkanın kimliği belli olsa da seçim süreci yine de büyük bir ilgi ile izleniyor.

Yapılan anketlere göre 4 Mart 2012 Pazar günü yapılacak bu seçimin galibi Vladimir Putin olacak. İki aşamalı seçimde başkan adaylarından biri eğer oyların yüzde 51'ini alması halinde ikinci aşamaya gerek kalmayacak. Rus halkının büyük çoğunluğu ülkeyi 2000 yılından bu yana yöneten Vladimir Putin'in ilk turda yüzde 60 civarında oy alacağına olan inançlarını dile getiriyorlar.

Putin ülkede başkan olduğundan bu yana Rus Halkına gururunu yeniden kazandırdı ve onları Sovyetler Birliğinin dağılışının ardından uğradıkları hayal kırıklığından kurtardı.

Aslında bir ucu Alaska'ya dayanan yaklaşık 18 milyon kilometrekarelik bu dev coğrafyada seçimler için çoktan oy kullanılmaya başlandı. Çukotka Özerk Bölgesinin uç noktalarına helikopterlerle giden görevliler yeni başkan için oy toplamayı sürdürüyorlar. Bu seçimlerin diğerlerine göre en önemli farkı yönetimin iplerini ele alacak olan Putin'in seçimlere giderek artan bir muhalefet ile girmesi. Putin karşıtları özellikle geride bıraktığımız Aralık ayında yapılan Parlamento (DUMA) seçimlerinde seçimlere hile karıştırıldığını dile getiriyorlar. Vladimir Putin iktidara geldiğinde reformlara devam edeceğini ve demokrasiyi ülke yaşamına iyice yerleştireceğini vurguluyor.

Rusya başkanlık seçimlerinde adaylar hep aynı yani değişmez adaylar demek yersiz sayılmaz, bunun bu yıl bir istisnası var. Bu da dolar milyarderi Mikail Prokorov adlı kişinin özellikle Putin'e muhalif olarak aday olması. Prokorov şu anda halkın oylarının yüzde 8.7'lik oranını alacak gibi görünüyor.

Prokorov da Rus Halkına büyük vaatlerde bulunmaktan kaçınmıyor. Diğer adaylar olan Komünist Partisi Lideri Gennadi Zuganov'un yüzde 15, Vladimir Jirinovski'nin ise yüzde 7.8 oranında oy alması bekleniyor. Jirinovski geçmiş yıllarda ki bol keseden vaatlerini sıralamyı sürdürürken, Rus Halkının milliyetçi duygularını da okşuyor. Komünist Parti lideri Zuganov ise başta petrol olmak üzere dev özelleştirmelere karşı olduğu yanında, demokrasinin yerleşmesi için elinden geleni yapacagını vaat ederek, başkanlık seçiminde oyları kendine çekmeye çalışıyor. Halen 67 yaşındaki Genadi Zuganov Rusya'da Komünist Partinin adeta değişmez lideri konumunda.

Sonuçta Putin karşıtlarının tamamının oyları bile Putin'in oylarına erişemeyip yüzde 30'lar civarında kalıyor.

Tüm bu veriler ele alınıp değerlendirildiğinde Rusya'nın yeni bir dönem için Vladimir Putin ile yola devam etmesine kesin gözüyle bakmak yanlış olmaz. Kaldı ki Rus Anayasasına göre bir kişinin arka arkaya iki kez başkan olması hakkı var. Kim bilir Putin o turu da şimdiden cebinde hissediyor olabilir.