Sanal gerçekliğin öncü markaları
Markaların yeni gözdesi olan sanal gerçeklik (VR) uygulamaları tüketiciyi 360 derece kuşatıyor.
2014 yılının Mart ayındayız… Bir satın alma haberi dünya piyasalarında ışık hızıyla yayılıyor. Haber merkezleri haberin nelere gebe olduğunu anlamak için ardı ardına uzman görüşlerine başvuruyor. Facebook’un sanal gerçeklik cihazı Oculus Rift’i üreten Oculus VR şirketini 2 milyar dolara satın alması dünyada işte böyle büyük bir heyecanla karşılandı. Bugün 12 yıldır hayatımızda olan ve 1.59 milyar aktif kullanıcısıyla büyük bir gücü elinde tutan Facebook, attığı her adımın bir trendin habercisi olabileceği gerekçesiyle çok yakından izleniyor. İşi tüketici trendlerini yakından izlemek olanlar, rakipler, diğer oyuncular, paydaşlar derken liste uzayıp gidiyor. Sektörel araştırmalarıyla öne çıkan CCS Insight’a göre, artırılmış ve sanal gerçeklik cihazlarının satışı 2015 yılında 2.5 milyonken, 2018 yılında 24 milyona yükselecek ve bu cihazlar 4 milyar dolarlık bir pazar yaratacak. Facebook bu sürecin fitilini ateşlerken, Microsoft ve Google da boş durmuyor… Apple’ın da sanal gerçeklik başlığı için patent başvurularında bulunduğu ve VR uzmanlarını bünyesine kattığı söyleniyor. Kısaca teknolojinin patronları gözlerini artırılmış ve sanal gerçekliğe dikmiş durumda.
Öncü olmanın önemine inanan ve bu alanda konumlanma derdi olan markalar ise çoktan bu yarışta yerini aldı. Nivea, Coca Cola, Samsung gibi markalar çeşitli kampanyalarında sanal gerçeklikten yararlanmaya başladılar. Bu uygulama için geliştirilmiş farklı gözlükler yardımı ile bulunduğunuz yerden ayrılmadan, gerek gerçekçi bir şekilde tasarlanmış, gerekse gerçeküstü unsurlarla dolu bir dünyaya adım atmaya imkan veren sanal gerçeklik belli ki önümüzdeki dönemde gündemin ilk sıralarında yerini koruyacak. Ancak sanal gerçekliğin satış odaklı reklam yapmak için kullanılması bu teknolojiye yapılacak büyük bir haksızlık olur. Bunun yerine, markanızın sahiplendiği alanları barındıran bir video ya da sonunda ürününüze ulaşılan bir oyun geliştirerek, markanızı tanıtma fırsatı bulurken aynı zamanda kullanıcıların bu yeni dünyaya adım atmalarını da sağlayabilirsiniz. Sanal gerçeklik teknolojilerinin ilk hedefi olarak oyun ve film endüstrileri gözükse de pazarlama da taşları yerinden oynatması bekleniyor. Daha çok deneyimsel pazarlama alanında dönüştürücü bir etki yaratacak gibi duran VR pazarlamada yapılan başarılı işlere göz atalım istedik…
Samsung’dan 'korkusuz ol' kampanyası
Samsung topluluk önünde konuşma ve yükseklik fobisi olanlara özel sanal gerçeklik kampanyası başlattı: #BeFearless. Kampanyada, topluluk önünde konuşma ve yükseklik gibi konularda fobisi olanlar, sanal gerçeklik gözlüğü Samsung Gear VR ile korkularından kurtuluyor. Kampanya kapsamında fobisi olan 27 kişi dört haftalık bir eğitim programına katıldı. Katılımcılara korkuları ile gerçek hayatta yüzleşmeden önce Samsung Gear VR ile tecrübe edinme imkanı verildi. Almanya, Avusturya, Rusya, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yapılan başvurular sonucu seçilen katılımcılar; farklı senaryolar ile oluşturulan sanal gerçeklik uygulamalarını deneyimledi.
Markaların sanal gerçeklik teknolojisi ile tanıtım projeleri yaygınlaşıyor
►TEB inovasyon sergisine götürdü
Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) stratejik ortağı BNP Paribas tarafından tasarlanan ve bugüne kadar Paris, Milano ve San Francisco gibi dünyanın önde gelen şehirlerinin ardından, Türkiye İnovasyon Haftası 2015 kapsamında İstanbul’da düzenlenen WAVE İnovasyon Sergisi; Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde sanal gerçeklik teknolojisiyle ziyaret edildi.
►Lexus yeni modeli VR ile tanıttı
Otomobil markası Lexus, piyasaya süreceği RX modelini Jude Law’ın da yer aldığı interaktif etkinlik ve 360 derece reklam filmi ile tanıttı. Lexus, RX modelinin lansmanını interaktif bir tiyatro oyunu ve 360 derece reklam filmi ile yaparak bir ilke imza attı. Lansmanda marka yüzü olarak ünlü aktör Jude Law da yer aldı.“The Life RX” isimli 14 sahneden oluşan interaktif tiyatro oyununda, Jude Law farklı sahnelerde ortaya çıkarak izleyicileri şaşırttı.
►Mariott Otelleri VR’ı turizme açtı
Mariott ziyaretçilerinin dünyanın dört bir yanındaki otellerini deneyimleyebilmesi için VR’dan faydalanan ilk otel zinciri oldu. Devrimci 4D Turizm deneyimi olarak adlandıran şirket, misafirlerinin gideceği yerleri öncelikle zihnen deneyimlemeleri için bir teleport deneyimi kurguladı. Bir telefon kulübesine benzeyen bir yapıya giren ziyaretçiler ister Hawaii’de bir kumsal, isterlerse de Londra’nın işlek caddelerine gidebiliyorlar. Buraların ortak özelliği ise tabii ki Mariott Otellerinin hemen yanı başlarında olması.
►Peynir markası Boursin ile yolculuk
Bir buzdolabının içinde yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Peynir markası Boursin bu yolculuğun yaratıcısı marka… İngiltere’deki bir çok alışveriş merkezinde ve etkinlikte gösterilen bu video şirkete 2015 uzman pazarlama ödülünü getirdi. Youtube’da 67 binden fazla izlenen video, sadece büyük markaların değil farklı ölçeklerdeki şirketlerin de başarılı işlerine örnek olarak gösteriliyor.
►Michelle Obama’dan başarılı VR infografik
Sadece markalar değil politikacılar da sanal gerçeklik uygulamasından faydalanıyor. Sosyal medyayı oldukça aktif kullanan, ve genç seçmenlerin taleplerini yakından izleyen Michelle Obama, 360 derecelik bir video ile oyuna dahil oldu. VR infografik olarak tasarlanan videoda Obama’nın Beyaz Saray’da geçirdiği dönemde teknolojiye nasıl yaklaştığı son derece çarpıcı bir şekilde anlatılıyor. VR’ın sadece ürün, hizmet vs. göstermek değil, bir pazarlama stratejisinin parçası olarak kullandığında ne kadar etkin olduğunu gösteren bir örnek.
►Tüketiciyi üç koldan yakalayanlar
Artırılmış gerçekliğin dergi afişlerinde kullanılmaya başlanması ile çapraz kanallı pazarlama yapan bazı markalar deneyimsel pazarlamayı da işin içine katarak tüketiciyi üç kanaldan yakalama başladı. Maybeline, Vogue dergisinde yayınlanan ilanında kadınlara 40 farklı renkteki ojesini tırnaklarında deneme şansı veriyor. Blippar uygulamasını açtığınızda sizden tırnaklarınızı ekranda çıkan görsele yerleştirmenizi ve oje rengini seçmenizi istiyor daha sonrasında online platformda size seçtiğiniz oje renginin elinizde nasıl durduğunu gösteren görseli oluşturuyor. Yine Ülker de Cafe Crown için hazırlanan interaktif afişte Selçuk Erdem’in karikatürleri ile işbirliğine gitti. Uygulamayı açıp reklamı tarattığınızda öncelikle önünüze 3 boyutlu bir Cafe Crown bardağı çıkarak sizlerden sevdiğiniz kahveyi yapmanızı istiyor daha sonrasında ise fotoğrafınızı seçtiğiniz bir Selçuk Erdem Karikatürüne entegre ederek oluşturulan görseli sosyal medya hesaplarında paylaşma şansı veriyor.