Lütfen telefonunuzun kare tuşuna basınız
Günümüz iletişim dünyasına damgasını vuran hashtag’ler (#) artık hayatın her alanında kullanılıyor.
Eski güzel günlerde pazarlamacılar için hayat bir veya iki kanaldan sürüp giden bir hikayeydi. Herkesin ne iş yaptığı belliydi; Medya satın alma, PR, reklam gibi pazarlamanın kolları ‘çiçekli bahçenin yollarında’ huzurla koşuyorlardı. Derken internet hayatın gidişatını tamamen değiştirdi. Bir anda kanal bolluğu ile tanıştık, her yerden, her an tüketicimizle karşılaşmaya başladık, zaman yetmiyor, günler birbiri ardına ekleniyordu. Dönemin popüleri Blackberry’lerin kırmızı ışığı yatak odalarına sızıyor, maillerden bir an bile kopulmuyor, dünyanın akışı ellerindeymişçesine bir önemle çalışıyorlardı. Tüm iş yapış biçimleri ve hayat dönüşürken pazarlama iletişimi uzmanları bu dönüşümden en fazla nasibini alan gruplardan biri olmuştu. Yeni jenerasyon çağa ayak uydurmakta diretenlerle kendi aralarına kırmızı çizgiler çekerek, onlara kibarca ‘dinazor’ diyor, yeni olan her şeye büyük bir iştahla saldırıyorlardı. İşte o günlerin bir tık öncesinde bizler için çağrı merkezlerinde bir yere ulaşma amacı taşıyan, biraz da sinirle bastığımız bir tuştu ‘telefonun kare tuşu’ yani #. Bugün ise aynı tuş bizim için grupları yönetmenin, toplum psikolojisinin anlamanın, bu sonuçlarla günlük iş planlarımızı üzerine kurguladığımız bir sembol haline geldi. Hashtag olarak günümüz iletişim dünyasına damgasını vuran bu fenomeni birçok kişi aktif bir şekilde kullanırken, bazılar ise hala hashtag’in ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını merak ediyor.
Yüzde 71 hashtag diyor
2007 yılında Twitter’ın hayatımıza girmesiyle beraber aktif bir şekilde kullanmaya başlanan, ardından diğer sosyal medya platformlarında da hızlıca yayılmaya başlayan ve (#) sembolü ile ifade edilen sözcükler veya söz öbeğine hashtag diyoruz. Hashtag’ler bugün sosyal medya iletişiminin ve dijital pazarlamanın önemli bir parçası haline geldi. Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 71’i bugün hashtag kullanıyor. Araştırmalara göre, hashtag kullanıcılarının yüzde 43’ü faydalı olduğunu paylaşırken, yüzde 34’ü de ilgilendikleri konuları, markaları ve şirketleri takip etmek için kullanıyor.
Bugün artık Facebook, Pinterest, Tumblr, Instagram, Google+ ve Vine gibi sosyal medya kanallarının yanı sıra, billboardlarda, televizyon ekranlarında ya da ürün paketlerinin üzerinde hahstag’ler ile karşılaşıyoruz. TV’de haber saatlerinde, tartışma programlarında, spor programlarında, reklamlarda ve dizilerde karşımıza çıkan bu yeni iletişim ve etkileşim aracı, ilgili haberleri, ürünleri ve daha birçok içeriği kolayca bulmamızı sağlıyor. Yazılı ve görsel medyada etkili olan hashtag’ler etkin bir iletişim sağlamak için artık sosyal medya iletişiminin vazgeçilmez bir parçası. Bir topluluğun ortak düşünce sistemini ifade eden bu kanallardan sızan, kimi zaman yönlendiren markalar tüketicileriyle etkileşim kurmak, onları motive etmek için de bu sembolü farklı mecralarda da yoğun biçimde kullanıyor.
Etkileşimde yüzde 100 artış
Twitter’ın yaptığı hashtag araştırması da bu ilgiyi doğruluyor. Buna göre hashtag olan içeriklere yüzde 100 bir etkileşim artışı görülürken, marka içeriklerinde de yüzde 50 artış görülüyor. Ancak çok fazla hasthtag kullanmamaya da dikkat etmek gerekiyor, Bir ve iki hashtag yeterli oluyor. Buddy’s Media tarafından yapılan bir araştırma daha fazla kullanıldığında ortalama yüzde 17 etkileşim düşüklüğü görülüyor. Instagram ise burada tabii ki kulvar dışı kalıyor çünkü bir fotoğrafa ne kadar fazla hashtag eklediğiniz odak noktası olmuyor. 11 # ve yukarısında en fazla etkileşim göze çarpıyor.
Doğru araçları kullanmak
Hal böyle olunca markaların pazarlama projelerinde doğru hashtag’leri kullanmaları da önem kazanıyor. Hashtagify, RiteTag, Tagboard, Trendsmap gibi araçlar bu konuda yardımcı oluyor. Özellikle Twitter’da hashtag bulma konusunda kullanışlı araç olan Hashtagify, markalar için ilgili hashtaglar’in bulunmasını sağlıyor. Hastagify web sitesine girip ilgilendiğiniz anahtar kelime ile arama yapıyorsunuz. Ardından aradığınız kelime kırmızı daire içinde karşınıza çıkıyor, kelimenin popülerliği arttıkça daire de aynı oranda büyüyor. Anahtar kelimenin çevresinde konu ile ilgili diğer hashtagler bulunuyor ve aradaki bağlantı güçlendiğinde çizgiler koyulaşıyor. Hashtagify ile ayrıca hashtag analizi de yapılabiliyor. Kelimenin popülerlik yüzdesi ölçümlenebiliyor ve bilgiler popülarite, kolerasyon, haftalık ve aylık trendlere göre sıralanabiliyor. Uygulamada bir kelime ile ilgili arama yapanın başka hangi kelimelerle arama yaptığı bilgisine de ulaşabiliyorsunuz.
Krizlere dikkat
Markaların hashtag oluştururken dikkat etmeleri gereken bir konu da krize hazırlıklı olmaları… Hatırladığım çarpıcı kriz örneklerinden birini bir kaç yıl önce fast food devi McDonalds yaşadı. Marka müşterileriyle etkileşimi artırmak için yarattığı #McDStories (Mc donalds hikayeleri) ve #MeetThefarmers (Üreticilerle tanışın) hashtagine gelen çok sayıda olumsuz yorum ve eleştiri markayı zor durumda bıraktı. Cinin şişeden çıkabileceğini göz önüne bulundurmak ve buna hazırlıklı olmak bu konuda markaların elini güçlendirebilir.
Günün sonunda hala bu konuda ikircikli olanlar için Forbes Yazarı Steve Cooper önemli bir saptama yapıyor ve şöyle diyor: “Twitter ve Facebook’dan önceki dönemi hatırlayan kıdemli pazarlamacılar için hashtag’ler çok saçma görünse de, yeni jenerasyon ve potansiyel müşteriler için durum böyle değil…
Onlara göre hashtag bir arama motoruna soru sormak gibi son derece doğal ve herkesin yaptığı bir şey.” Evet günün sonunda birçokları için telefonun kare tuşu olan hashtag kimi zaman toplumsal bir mutabıkatı, sesini duyurmayı ve çoğu zaman bir talebi simgeliyor. Bunu duyacak ve servis, ürün ve hizmetlerini ona göre şekillenecek olan ise tahmin edeceğiniz üzere markaların ta kendisi…
Hashtag nasıl kullanılır?
Hashtag’ler içerikleri paylaşımlarınıza özel kelimelerle eklemenizi sağlar, paylaşmış olduğunuz içerikle ilgilenen diğer kullanıcılarla buluşmanızı sağlar. Hashtag oluşturmak için # sembolünü oluşturduğunuz özel kelimenin önüne boşluk bırakmadan koyun. Genelde cümle başlarında veya ortasında kullanılan hashtag’lere tıkladığınızda, hangi sosyal medya platformunda iseniz o platform içerisindeki diğer benzer içeriklere ulaşabilirsiniz. Paylaşmış olduğunuz içerikte çok fazla hashtag eklemeyin, bu durum içeriğinizin spam oluşturmasına neden olabilir. Araştırmalara göre 2 ve daha fazla hashtag’e sahip twitlerde etkileşim düşüyor.
Hashtag neden kullanılmalı?
► Twitter, Facebook, Google+, Instagram, Vine ve Pinterest gibi en popüler sosyal medya platformlarında kullanılabiliyor. Sosyal medya’da içerikleri kategori haline getirmenin en kolay yollarından bir tanesi.
► Üretmiş olduğunuz içeriklerinizin kolay bulunmasını sağlar.
► Başka kullanıcılar ve markalar tarafından paylaşılan içeriklerin kolay bulunmasını sağlar.
► Ortak tema ve ilgi alanlarına göre diğer kullanıcılarla iletişim ve etkileşime geçmenize olanak sağlar.
► Paylaşımlarınızda hashtag kullanarak, size veya ürünlerinize ulaşmak isteyen birçok potansiyel müşteriye ulaşmış olursunuz. Hashtag kullanımını hem kişisel hem de kurumsal olarak yönettiğiniz Instagram profil hesaplarınızda kullanabilirsiniz.
► Kullanacağınız hashtag tek kelime veya iki veya daha fazla kelime olarak bitişik yazılmalıdır. Ayrıca büyük veya küçük harf kullanmanız bir şeyi değiştirmez aynı sonucu verecektir.
► Hashtag’ler kısa, öz, akılda kalıcı ve söylemesi kolay olsun.
► Eğer başlığı uzun bir etkinlik için hashtag oluşturacaksınız, etkinliğin baş harfleri ile hashtag oluşturabilirsiniz.
► Kullanacağız hashtag için önceden araştırma yapın. Paylaşmayı düşündüğünüz hashtag’in daha önce nerede ve hangi konuda kullanıldığını görmeniz açısından faydalı olacaktır.
Rakamlarla hashtag
► Instagram’da 11 ve üzeri hashtag paylaşımı yüksek etkileşim oluşturuyor. 15’ten fazla hashtag oluşturursanız spam oluşturmuş olursunuz.
► Hashtag ile paylaşılan tweet’ler hashtagsız tweetlere göre 2 kat daha fazla etkileşim oluşturuyor ve yüzde 55 oranla retweet yapılma ihtimali bulunuyor.
► Hashtag’leriniz spesifik olsun. Ne kadar spesifik hashtag oluşturursanız o kadar çok hedef kesiminize yaklaşmış olursunuz. Hedef kesiminiz ile yüksek oranda etkileşim oluşturmuş.