Gerçek zamanlı videoların devri başladı
Periscope, Meerket gibi gerçek zamanlı video uygulamalarına gösterilen ilgi giderek yükselen bir trendin de habercisi.
Geçtiğimiz günlerce gerçekleşen bir şirket satışı, kendi başına haber değeri taşıyordu kuşkusuz...Öyle ki Yıldız Holding bünyesindeki Ak Gıda şirketin önem verdiği yatırımlarından biriydi. Çoğunluk hissesini Fransız Lactalis Group’a satılması her açıdan haberdi. Ancak bir yönü iletişim dünyasında ayrıca yankılandı. Twitter’ın gerçek zamanlı video uygulaması Periscope’tan tüm satışın canlı yayınlanması hiç şüphesiz ki ülkemizde bir ilkti. Murat Ülker ve ekibi, Yıldız Holding Mali İşler Başkanı ve Gıdadışı Yatırımlar Murahhas Azası Cem Karakaş’ın Twitter hesabından Periscope’ta canlı yayınla Lactalis şirketinin yetkililerine bağlandı. İki şirket arasında yapılan milyar dolarlık satış anlaşmasına Murat Ülker ve Lactalis yöneticileri canlı yayında imza attı. Kıvraklığın, hızın, ilk uygulayıcı olmanın kritik olduğu iletişim dünyasında markalar için artık tüketiciyle doğrudan iletişimin kapıları aralandı. Belli ki henüz çok yeni olan bu trendin çarpıcı uygulamalarını görmeye başlayacağız.
İletişim dünyası hareketlendi
Meerkat ve Periscope gibi canlı ve gerçek zamanlı mobil video akışı hizmeti sunan uygulamalar iletişim dünyasının yeni gözbebekleri. Sosyal medyadaki gelişmelerle büyük bir değişim geçiren habercilik gerçek zamanlı video ile dönüşümün bir diğer aşamasına geçerken, hedefinde tüketiciler olan pazarlama iletişimi de bu değişimden nasibini alıyor. Sosyal medyayla birleşince inanılmaz bir potansiyel yaratan ve kitlelere ulaşmanın anahtarı olabilecek bu yeni akımın potansiyelini hisseden markalar şimdiden harekete geçti. Spotify, Red Bull, DKNY gibi hızlı markalar bu yeni trendin iletişim stratejilerine entegre etti. Periscope’a katıldığının ertesi günü İrlandalı şarkıcı Conor O'Brien ile kamera arkası görüntüler yayınlayan Spotfiy, 382 kullanıcıdan 1534 beğeni (kalp) aldı… Bu kalpler Facebook’daki beğeninin eşleniği.
Samimi iletişimin kapısı aralanıyor
İletişimcilerin hedef kitlesinde olan tüketiciler marka deneyimlerinde önceden planlanmış içerikler yerine, daha gerçek, sohbet samimiyetinde bir deneyimin peşinde. Bir markanın uzmanlarının veya ona sadakatle bağlı müşterilerin yayınladığı canlı videolarda tutkunun izlerini sürmek kolay… Bu tutku, tüketiciyle bağ kurmak, onların motivasyonlarını harekete geçirmek ve satın almaya yönlendirmek için ihtiyacınız olan tüm etkenleri içeriyor: Otantik, gerçek, samimi bir duygusal bağ… Önceden kaydedilmiş videolar, tüketiciyi mükemmeliyetin o sıkıcı dünyasına hapsederken, gerçek zamanlı iletişim ise özgürleştiriyor.
Somo PR’ın kurucusu Prosper Williams: “Tüketicilerin önceden hazırlanmış videoları izlemek yerine, gerçek zamanlı içerikleri tüketmeyi tercih ettiklerini gözlüyoruz. Bu, onları heyecanlandırıyor ve duygusal bağ kurmalarını sağlıyor. Ayrıca daha ‘dürüst’ buluyorlar. Reklam izlerken tetikte olan müşteri, gerçek zamanlı iletişimde çok daha gardını indirmiş oluyor” diyor. Kıdemli marka ve Dijital Strateji Uzmanı Drew Spencer ise, “Pazarlama alanında Meerkar veya Persicope’a benzeyen çok sayıda ilginç uygulamayla karşılaşmaya başladım. Bu uygulamaları ‘etkileşim’ için kullanmak inanılmaz bir pazar araştırması sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde iş ortağımın restoranı için menüye yeni bir yemek koymaya karar verdik, aklımızdaki yemekleri Meerkat’ten canlı yayınladık ve izleyicilerden gelen görüşler sonunda karar verdik. Yine bir başka hazır giyim müşterim için de, yeni sezonu siz belirleyin tarzında bir kampanya hazırlığı içerisindeyiz” diye konuşuyor.
Markalar medyayı bypass ediyor
Gerçek zamanlı video kullanıcılarla etkileşime sosyal bir etki de ekliyor ve bir diyaloğun kapıları aralanıyor. İzleyiciler canlı sohbet imkanı buluyor veya bir konudaki görüşlerini anında iletebiliyorlar. Bu araçların mesleğimiz açısından ‘game changer’ (oyun değiştirici) olmasının en büyük sebebi ise, medyayı pypass etmek isteyen markalara bir pencere aralaması. Artık medyayı tüketicisiyle arasında bir aracı olarak gören şirketler, doğrudan müşterisine seslenmeyi de seçebiliyor. Gelecekte bu tip içeriklere eklenecek bir ‘satın alma’ butonu sayesinde canlı alışverişin de kapıları da ardına dek açılacak. Zaman kavramını ortadan kaldırması da bir başka öne çıkan özelliği, özellikle markaların acil iletişim içinde oldukları ve zamanın değerli olduğu anlarda önem kazanıyor.
Öyle görünüyor ki gerçek zamanlı videolar markaların gündemini belirlemeye başladı. Uygulamaları keşfetmek, kullanım için yaratıcı yollar bulmak, ardındaki teknolojiyi anlamaya çalışarak kullananları incelemek iyi fikir verebilir… Erken uygulayıcıların rekabette bir adım öne geçtiğini düşünürsek, zaman markanızın içeriklerini canlı yayın için hazırlama zamanı olabilir.
Periscope kullanmak isteyen markalara öneri:
1. Zamanlama önemli: Hedef kitlenizin hangi saatlerde içeriğinizle etkileşimi girdiğini tahlil edin. Periscope’un Twitter’a bağlı olduğunu ve yayınlarınızı orada pazarlayacağınızı unutmayın. Twitter’dan hedef kitle kullanım alışkanlıkları konusunda veri elde edebilirsiniz.
2. Çarpıcı başlık şart: Videonuzu izletmek için başlığınız çok önemli. İnsanlar yayınlanan video listelerinde bakarken tek gördükleri isminiz ve videonuzun konusu… Bu yüzden başlığınızın videonuzu anlatması ve onları kendisine çekmesi gerekiyor.
3. Yayınınızın bulunmasını sağlayın: Periscope kullandığınızda gizlilik opsiyonlarından faydalanabilirsiniz. Kişisel yayınınızı Twitter’da yayınlama, lokasyon belirtme gibi seçenekleriniz var. En fazla kullanıcıya ulaşmak için, Twtiter’da paylaşmak ve lokasyon işaretlemeye izin vermek iyi olabilir.
4. Yorumlara yanıt verin: Periscope’un en önemli özelliği videolarınızı izleyen kişilerin videolarınıza gerçek zamanlı yorum yapabilmeleri, beğenilerini gösterebilmeleriz (kalp şeklinde görünüyor). Bu yorumları mutlaka değerlendirin, onlardan bahsedin ve onları onore edin. Etkileşimin deneyimi zenginleştirmesine izin verin ve diyaloğun önündeki engelleri kaldırın.
5. Periscope’u deneyimleyerek keşfedin: Yaratıcı yolları kullanmak ve takipçilerinizin neleri sevdiğini keşfetmek için de eşsiz fırsatlarla dolu bir süreç olabilir. Persicope siz neyin işe yarayıp yaramadığını anlamaya çalışırken bazı anahtar veriyi analiz etmenize izin veriyor. Mesela videonuz sona erdiğinde kaç izleyiciniz olduğunu, kaç kişinin videonuzu yeniden oynattığını ve videonun kaç tane beğeni (kalp) aldığını öğrenebiliyorsunuz. Son olarak, mikrofonların video yayınlayacağınız ortamdaki seslere karşı çok duyarlı olduğunu unutmayın.
Türkiye'de ilk kez Vodafone kullandı
►Periscope’u Türkiye’de kullanan ilk marka, Vodafone oldu. Vodafone, FreeZone Liselerarası Müzik Yarışması’nın Ankara’da 4-5 Nisan tarihlerinde düzenlenen elemelerini Periscope’tan canlı yayınladı.
►Skyscanner’ın Periscope ile İstanbul dahil 24 şehirde 24 saatte gerçekleşen dünya turu yayını ise seyahat ve turizm sektörünün öncü projelerinden biri oldu.
►Dijital alanda başlattığı uygulamalarla adından söz ettiren Ata Online ise Periscope üzerinden canlı yayın yaparak piyasa yorumlarını sosyal medyadaki takipçileriyle anlık paylaşmaya başladı.
►Soner Sarıkabadayı, yeni single çalışması ”Unuttun Mu Beni”nin lansmanını Periscope uygulamasını kullanarak evinden canlı olarak gerçekleştirdi.
►Kullanıcılarının istedikleri zaman canlı olarak görüntü paylaşmalarını sağlayan Periscope aynı zamanda canlı yayında paylaşılan görüntü ile ilgili yorum yapma olanağı da sunuyor.