Sosyal işe alımcılar aranıyor...
İyi işe alımcılar işe alım yaptıkları sektörlerde itibar ve güven oluşturmak için zaman harcarlar. Aktif bir işe alımcı sosyal medyada markasını sağlamlaştırır, inovatif, ulaşılabilir ve samimi olduğunugöstermek için çabalar.
Mevcut ve potansiyel müşterilerinize ve beraber çalışmak isteyeceğiniz kişilere ulaşmanın en pratik yolu sosyal medya. Sosyal medya sayesinde cep telefonuna mesaj atar gibi kişiye veya belli profildeki gruplara kolaylıkla erişebilir, vermek istediğiniz mesajı kişiye özel hale getirebilirsiniz. Doğru kullanmayı biliyorsanız bu çok büyük bir güç anlamına gelir. Bir düşünsenize Facebook, Linkedin ve Twitter kanalıyla - ki bu sitelerin kullanıcıları tam da ulaşmak istediğiniz kitle - hedeflediğiniz yaş veya meslek grubuna istediklerinizi söyleyebilirsiniz. Yeni ürününüzü tanıtabilir, belli promosyonlar dağıtabilir, ulaştığınız kitleye ürününüzle ilgili deneyimlerini sorabilir veya şirketinizde beraber çalışmak isteyeceğiniz yeteneklerle temas kurabilirsiniz. İş amaçlı sosyal medya kullanımında en aktif kullanım pazarlama bölümlerine ait. Pazarlamayı hemen takip eden bölüm ise insan kaynakları.
Sosyal medyanın insan kaynakları tarafından benimsenmesi bir sürpriz değil. Sosyal medyada kişilerin profillerini gözünüzün önüne getirin, adeta canlı özgeçmişlerle karşı karşıya kalacaksınız. Üstelik çalışmak istediğiniz kişilerin çoğu Y neslin mensupları, 1980-1999 yılları arasında doğanlar, yani sosyal medya müdavimleri…
İşe alımcı kimleri işe alıyor?
Bugün çalışanların çoğunluğunu oluşturan Y neslinin iş öncelikleri eski nesillerden çok farklı. Esnek çalışma şartları istiyorlar. İş yapış biçimlerinde net bir duruşları var: nerede ne kadar süreyle çalıştıkları değil, işlerini etkin bir şekilde zamanında yapmaları önemli olmalı, yere ve saate onlar karar vermeli. Yani, işlerini yaparken özgür olmak istiyor bu genç çalışanlar. Tipik ast üst ilişkisi Y nesline göre değil. Ancak, yöneticileri tarafından takdir edilmek, terfi imkanlarının olması ve profesyonel gelişimlerinin desteklenmesi onları işe bağlayan etkenler. Eğlenceli bir kurumsal kültürün parçası olunca kendilerini çalışmaya daha motive hissediyorlar. Yaptıkları için kendilerinden büyük bir amaca hizmet etmesi, elle tutulur başarılar kazanmak onlar için her şeyden önemli. İçinde bulundukları projelerin onları hem entelektüel hem de manevi anlamda doyurması lazım. Eski nesillerden en büyük farkları teknolojiyle yaşamalarında. Teknoloji onlar için bir aracın ötesinde, doğduklarından ya da kendilerini bildiklerinden beri ellerinde, kulaklarında, odalarında, okullarında, iş yerlerinde. 2000'lerden sonra geliştirilen mobil ve sosyal teknolojiler de hemen yaşamlarının değişmez bir parçası haline dönüştü. Bugün Y neslin çoğu emailine bakmayı, Facebook, Linkedin ve Twitter hesaplarını sabah gözlerini açar açmaz kontrol etmeyi yüz yıkamak gibi otomatik bir aktivite olarak gerçekleştiriyor. Peki, bu profilde insanları nerede aramak lazım? Teknolojinin içinde.
Y neslini işe alan işe alımcı nasıl olmalı?
İşe alımı hep şirketin diğer bölümlerine personel alımı yapan bölüm olarak düşünüyoruz. Oysa, şirketlerin insan kaynakları bölümlerinin de kalifiye elemanlara ihtiyacı var. Üstelik son yıllarda teknolojinin gelişimiyle aranan IK personelinin iş tanımı tamamen farklılaştı. Örneğin, son dönemde IK sorumlularında aranan nitelikler arasında 'sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmak' yer alıyor. WANTED Analytics'in Amerika'da yaptığı bir çalışmaya göre, bu niteliğin ilanlara dahil olması 2010 yılından bir sene öncesine kıyasla %160 oranında artmış.
İşverenler insan kaynakları personellerinin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmasını, bunun için de eleman seçiminde internet aramaları, mobil uygulamalar, web bazlı iş siteleri ve sosyal medya platformları gibi son dönemin gözde kanallarından yararlanmalarını istemekte. Aranan özellikler sadece Facebook ve Linkedin gibi sitelere aşina olmakla sınırlı değil. İşverenlerin IK personellerinden beklentileri arasında;
- sosyal medya kullanarak şirket web sayfasına ziyaretçi sayısını arttırmak;
- sosyal medya siteleri yardımıyla aktif iş aramayan yetenekleri keşfetmek;
- sosyal medya aramalarıyla ve yeni bağlantılar kurarak farklı sektörlerden kalifiye adaylar bulmak;
- ileri arama teknikleri geliştirmek;
- sosyal medyada doğru kitleye ulaşacak iş ilanları vermek, gruplarda açık pozisyonları duyurmak
gibi birçok kıdemli IK personeline yabancı gelecek görevler mevcut.
Yepyeni bir meslek: Sosyal İşe Alım Uzmanı
Sosyal işe alım yani ağırlıklı olarak sosyal medyadan yararlanarak açık pozisyonlara uygun eleman aramak çeşitli sebeplerden birçok şirketin sıcak baktığı yeni bir oluşum. Bunun en önemli sebebi maliyet avantajı. İnternet üzerinden ilan veren kariyer sayfalarına verilen ücretleri ortadan kaldırıyor. Sadece ücretler değil, şirketin kendi ilanını kendisinin konumlandırması büyük bir avantaj sağlıyor. Hangi mecrada nasıl bir ilan vermek gerektiği, farklı mecralarda iş tanımının farklı yönlerinin vurgulanabileceği hep IK sorumlusunun inisiyatifinde oluyor. Örneğin, Twitter'dan açık pozisyonlar potansiyel adaylarla paylaşılıp adayların direkt başvuru yapabileceği şirket sayfasının linki paylaşılabiliyor. Böylece, sosyal medya bir yandan iş ilanlarını duyurmak diğer yandan da şirket sayfasına ziyaretçi sayısını arttırmakta etkili oluyor.
İşe alım uzmanlarının en önemli özelliklerinden biri insan sarrafı olmaları. Sosyal işe alım uzmanının da sosyal medyada insanları çok iyi incelemesi ve gerçekten üretken olanları saptaması çok önemli. Bunun başlıca sebebi sosyal medyada sivrilen iki tür insan profiline rastlıyor olmamız. Bir tanesi gerçekten çok aktif, yenilikçi, birçok işi bir arada yapan kişiler. Bu profesyoneller hem işlerine yoğun emek harcıyor, hem değer yaratıyor, hem de bu sosyal medyada söz sahibi oluyorlar. Diğerleri ise, sadece kendi reklamını yapan ancak tüm zamanını sosyal medyada geçiren kişiler. Profillerine baktığınızda birçok farklı işi ve aktiviteyi yaptıklarını söylüyorlar ancak işin aslı sosyal medyada kendi imajlarını sağlamlaştırmak onların tam zamanlı işleri. Ya diğer işlerine az zaman ayırıyorlar, ya da başka işleri yok. Sosyal işe alım sorumlusunun başarılı olabilmesi için bu iki profili birbirinden net bir şekilde ayırıyor olması çok önemli.
Sosyal işe alım sitelerine talep artıyor
Sosyal medya profesyonel açıdan da işveren ve çalışanlar arasında en etkili çift yönlü iletişim platformu. Adeta resimli bir CV bankası. Üstelik interaktif. İşe alım yapan bir profesyonel sadece CV'lere bakmakla yetinmek zorunda değil, adayı daha detaylı tanımak isterse merak ettiği soruları Facebook veya Linkedin üzerinden adaya sorabilir. Yani, aradığı pozisyon için uygun olabilecek adaylara ilk elemeyi yüzyüze görüşmeden internet üzerinden gerçekleştirebilir.
Facebook, Twitter ve Linkedin'in yanı sıra, işe alıma odaklanmış sosyal işe alım siteler işveren ve iş arayanları çeşitli sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya getiriyor. Özellikle Amerika'da yaygın bir şekilde kullanılan sosyal işe alım sitelerinden biri Tweetmyjobs.com. İş arayanlar Tweetmyjobs'a kaydolup iş seçeneklerini belirtiyorlar. 5 dakikadan az zamanlarını alacak 4 boşluğu doldurmaları yeterli oluyor: İş aradıkları pozisyonun adı, sektörü, şirket ismi ve çalışmak istenen şehir. Bu tercihleri gönderdikten sonra uygun işler çıktıkça Tweetmyjobs tarafından iş arayana mesaj gönderiliyor. Tweetmyjobs.com'ın yakın zamanda gerçekleştirdiği Sosyal İşe Alım Anketi'ne göre, iş arayanların yarısı halen klasik iş arama portallarını tercih ediyor. İşe arayanların %29'u sosyal medyayı iş aramada ilk araçları olarak kullanıyor. Şirketler tarafında ise, bu yükselen trende ilgi yatırımlara da yansıyacağa benziyor. Şirketlerin %45'i sosyal işe alıma 2012 yılında daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. Tweetmyjobs'ın iş ilanı hacmi de bu verileri doğrular nitelikte: Geçtiğimiz 24 saat içinde Tweetmyjobs.com tam 47,574 iş, geçtiğimiz ay içinde ise, 1,806,072 iş tweet etmiş.
Neden şirketler işe alımda sosyal medya kullanmalı?
Tweetmyjobs'ın oluşturduğu sosyal işe alım avantajları insan kaynakları bölümlerinin dikkatini çekmekte.
1. İşyeri itibarı güçlenir -
Sosyal medyayı kullanan bir şirket inovatif, ileri görüşlü bir imaj yaratır. Bu itibarlı imaj sayesinde en iyi yetenekleri bünyesine çeker. Alanında başı çeken yetenekler iyi şirketlerde çalışmak, kendilerinin itibarını arttırmak ve gelişmek isterler.
2. Adayların işi kabul etme olasılığı yüksektir -
Sosyal medya kanalıyla işe alım sürecindeki adaylar şirkete ve çalışanlarına daha yakın dururlar, kişisel bir bağ geliştirirler. Eğer bir aday iki iş teklifi alır ve aralarında seçim yapmak zorunda kalırsa ve biri sosyal medyada aktif diğeri değilse, aday çoğu zaman sosyal medyadan tanıdığı şirketi tercih eder.
3. Referans sistemiyle uyumlu çalışanlar işe alınır -
Sosyal işe alım şirket çalışanlarının veya eski çalışanların yakınlarının tavsiye üzerine işe alınmasının önünü açar. Böylece, şirket içinden şirket kültürünü çok iyi tanıyan kişiler kendileri gibi şirkete uygun olacak adayları işe alım sürecine dahil ederler. Bu sayede, şirket ve aday birbirine ilk günden daha iyi uyum sağlar, işe alınan personel daha uzun süre şirkette kalır.
4. Daha geniş kapsamlı marka bilinirliği sağlanır -
Şirketin markasını sadece ürün veya hizmetleri oluşturmaz, çalışanları markanın canlı temsilcileridir. Ne tip pozisyonlar için işe alım yapıldığı, şirket kültürünün çalışanlar tarafından nasıl temsil edildiği herhangi bir süzgeçten geçmeden sosyal medyaya taşınır. Şirket çalışanları sosyal medyada adaylarla bağlantı kurarak şirketin transparan yapısını yansıtırlar.
5. Yetenekli kişilerden bir network oluşturabilirsiniz -
Sosyal medya sayesinde potansiyel adaylardan oluşan yetenekli gençlerle bağlantı kurabilirsiniz. Bu kişiler kurumsal Twitter hesabınızı takip ediyor, Linkedin grubunuza üye veya Facebook sayfanızı beğenmiş olabilir. Onlara şirketinizi tanıtmalı ve güven ortamı oluşturmalısınız. Yarın onların profilinde açık pozisyon olduğunda elinizin altında başarılı adaylarınız olacaktır.
6. İşe alımcı olarak kendi markanızı güçlendirebilirsiniz -
İyi işe alımcılar işe alım yaptıkları sektörlerde itibar ve güven oluşturmak için zaman harcarlar. Aktif bir işe alımcı sosyal medyada markasını sağlamlaştırır, inovatif, ulaşılabilir ve samimi olduğunu göstermek için çabalar. Kalifiye çalışanları, özgeçmişleri ve güçlü yönleriyle yakından tanır. Adaylar anonim başvurular yapacağına kariyerlerinde değişiklik istediklerinde bu işe alımcılara başvurur.
7. Daha hızlı bir işe alım süreci devreye girer - Sosyal medyada bilgi kalp atışı hızında yayılır. İster yeni ürün veya servislerin tanımı olsun ister yeni iş ilanlarının… İşsizlik oranları yüksek olmakla beraber, birçok pozisyon için nitelikli eleman bulmakta zorluk yaşanmaya devam ediyor. Bir insan kaynakları uzmanı için zor doldurulan bir pozisyonu kalifiye adaylara ulaşarak hızla doldurmak ona diğer insanekaynakları uzmanları karşısında rekabet avantajı sağlayacaktır.
8. Öğrenci istatistiklerine rahatça ulaşılır - Sosyal medyada en kalabalık grupların başında öğrenciler ve yeni mezunlar gelmekte. Bu grup bir yaz stajına baktığında veya üniversiteden sonra yeni bir iş arayışına girdiğinde ilk baktığı yer sosyal medyadır. Dolayısıyla, sosyal medya başlangıç seviyesi işlerde çalışacak akıllı ve çalışkan adayları bulmak için ideal bir havuz oluşturur.
9. Çok çeşitli profillerde aday havuzuna sahip olursunuz -
Sosyal medya küresel bir topluluğun uğrak yeri. Her yaştan etnik gruptan, coğrafyadan insan sosyal medyada. Sosyal medya böyle çok sayıda farklı profilden insana açık pozisyonların bildirilmesini, kişiler arası ilanların paylaşılmasını ve kalifiye elemanlarla işe alımcıların bağlantı kurmasını kolaylaştırıyor.
10. Daha çok tavsiye üzerine işe alım yapılır -
Bir şirketin başarısında çalışanları şirketin en önemli hazinesi. Çalışanların referans verdiği güvendiği kişilerin işe alınması şirketin en iyi elemanlara ulaşmasında oldukça etkili. Şirket kültürünü en iyi tanıyan gene çalışanlar. Üstelik hiçbir çalışan kendi güvenilirliğini tehlikeye atacağından emin olmadığı bir kişiyi iş için tavsiye etmez. Şöyle bir model düşünün. Ortalama Facebook kullanıcısının 130 arkadaşı var. Şirketinizde çalışan 100 kişi Facebook profiline açık pozisyonun ilanını koysa ve en uygun gördüğü adayı IK'ya yönlendirse, eder size 13.000 sağlam aday!