Baskı mürekkepleri sektöründe bir yabancı firma
Siegwerk'in felsefesi, 'Mürekkep, Kalp ve Ruh'.
Bu hafta Değişim Yelpazesi'nde konuğumuz Alper Almelek, uluslararası baskı mürekkebi üreticisi Siegwerk'un Türkiye Genel Müdürü. Almelek, Türkiye'deki baskı mürekkebi sektörünü bir yabancı firmanın gözüyle değerlendirdi.
DY: Alper Bey, Siegwerk firmasından bize kısaca bahseder misiniz?
AA: Siegwerk, uluslararası pazarda ileri gelen baskı mürekkebi üreticilerinden biri. Merkezi Almanya'nın Köln şehrinde bulunan bir aile şirketi. 180 seneyi aşkın deneyimiyle, şirket derin bir ürün bilgisine ve farklı baskı metodları alanında uzmanlığa sahip. Bugün Siegwerk otuzdan fazla ülkede 4.400 personeliyle dünyanın her yerine ürünlerini tedarik edecek ve küresel müşterilerine hizmet verecek kapasitede. Şirket felsefemiz "Mürekkep, Kalp ve Ruh" müşterilerimizin Siegwerk'le ilgili hergün yaşadıkları deneyimlerini yansıtmakta.
Siegwerk 2005 yılında Sicpa'nın paketleme mürekkep bölümünü satın alarak, dünyada çalışan sayısını üç katına çıkarttı ve küresel anlamda sektörünün 3. en büyük şirketi haline geldi. Sicpa'nın Türkiye'de Samo ile bir ortak girişimi bulunmaktaydı. Sicpa'nın Siegwerk tarafından satın alınmasıyla, Siegwerk Samo'nun ortağı oldu. Daha sonra, Siegwerk'un Samo'nun hisselerini satın almasıyla, Sicpa-Samo şirketinin Türkiye'deki yeni ismi 'Siegwerk Baskı Mürekkepleri' şeklinde değişti. Bu satın alımın etkileri kısa sürede küresel satışlara da yansıdı: 2009 yılında Siegwerk'un satışları 774 milyon avroya ulaştı.
Şirketimiz, faaliyetlerini, üretimini ve sunduğu çözümleri iş ortaklarıyla işbirliği içinde gerçekleştirmekte. Geleneksel bir şirket olmakla beraber, Siegwerk sektöründe en yenilikçi teknolojileri pratiğe geçiren yapısıyla tanınmakta.
DY: Sizce Siegwerk gibi global düzeyde üretim yapan bir firmanın yerel bir mürekkep üreticisini satın alması pazardaki diğer KOBI'leri nasıl etkiledi?
AA: Türkiye operasyonlarının uluslararası üretimi olan bir şirket tarafından satın alınması Siegwerk yönetimi tarafından başarılı bir atak olarak görüldü ve zaman içinde Siegwerk'in Türkiye'deki Pazar payı arttı. Türkiye'deki bir lokal mürekkep üreticisinin yabancı bir şirket tarafından satın alınması pek tabii ki pozitif bir olay. Diğer KOBI'ler için benzer fırsatların oluşabileceğini gösteriyor. Uluslararası firmaların Türkiye'de faaliyet göstermesi ürün kalitesini ve hizmetini arttırdığından genel olarak sektörün daha da değerlenmesini sağlayacaktır. Siegwerk Türkiye'nin pazarda faaliyet göstermesi ve çalışma şekli (teknik servis kalitesi, işbirlikçi yaklaşımları vs..) KOBİ'lere örnek teşkil etmektedir.
DY: Nasıl bir sektör baskı mürekkepleri sektörü? Dünyada ve ülkemizde sektörün büyüklüğü nedir? Rekabet ne düzeyde?
AA: Türkiye mürekkep pazarı yıllık 110 milyon avroluk bir pazar. Mürekkep pazarında yüksek düzeyde rekabet var. Ancak mürekkep üreticileri ürün ve hizmetlerini farklı konumlandırmakta. Örneğin, bazı şirketler çok düşük ücretlerle ürünlerini satarken, teknik destek ve HSE (Health and Safety Executive) ile uyum teknolojilerinde sınırlı garanti vermekte. Siegwerk'in de aralarında olduğu diğer şirketler doğru teknoloji ve HSE uyumunu (gıda güvenliği ve uluslararası standartlara uyum) entegre eden mürekkep çözümleri satmaktalar. Özellikle uluslararası gıda kuruluşlarıyla çalışan ve onların Avrupa, Ortadoğu ve Amerika'daki şubelerine baskılı ambalaj pazarlayan büyük ambalaj firmaları için Avrupa regülasyonlarına uygun mürekkep kullanmaları gıda güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.
DY: Siegwerk markasını birkaç anahtar kelimeyle tanımlamanız gerekse bu kelimeler ne olur?
AA: Siegwerk, uzun soluklu ortaklıklar ve kendini takım çalışmasına adamış profesyonel bir yönetimle müşterilerine hizmet veren teknoloji odaklı bir firma.
DY: Teknoloji ve know-how alanında Siegwerk'un hayata geçirdiği inovasyonlara birkaç örnek verebilir misiniz?
AA: Getirdiği yenilikler ve yüksek kalitedeki ambalaj mürekkeplerinde beklentileri karşılama alanında Siegwerk dünyadaki öncü kuruluşlardan bir tanesi. Bu sistemlere birkaç örnek vermek gerekirse; sterilizasyona uygun ambalajlar, retort ambalajlar, soğuk tutkal uygulamalarına uygun mürekkepler, 2 komponentli mürekkep sistemleri, poluüretan bazlı mürekkepler, düşük migrasyonları konvansiyonal ve UV ofset mürekkepleri verilebilir. Siegwerk'in mürekkepleri birçok farklı ürünün ambalajlarında kullanılır. Bisküvi, cips, dondurma, bakliyat, çikolata, dondurulmuş gıdalar, vakumlu ambalajlar, deterjan, çocuk bezi, her türlü etiket ambalajları, her türlü katalog-broşürler, oluklu mukavvalar, koliler, peçeteler, tütün ambalajları, sigaraların üzerindeki mürekkepler, dergi, gazete baskıları ve buna benzer spesifik baskı tipleri için Siegwerk binlerce formülle mürekkep üretmektedir.
DY: Siegwerk 2006 yılından beri Türkiye'de. Firma neden Türkiye'de faaliyet göstermeye karar verdi?
AA: Siegwerk Sicpa'nın paketleme bölümünü almadan önce de Türkiye pazarına yatırım yapmayı planlamaktaydı. Bunun birkaç sebebi var: Öncelikle, Türkiye paketleme alanında büyük potansiyele sahip. Türkiye ambalaj konusunda en hızlı büyüyen pazarlardan bir tanesi çünkü halen ülkemizde ambalaja girmeyen birçok ürün bulunmakta. Hijyenik kurallar ve insan sağlığını kontrol eden kuruluşlar tetkikleri arttırdıkça daha fazla ürün ambalaja girmekte. Bu şekilde önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki ambalaj sektörünün daha da büyüyeceğini tahmin etmekteyiz. Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi konumu Türki Cumhuriyetlere ve Orta Doğu ülkelerine yakınlığı dolayısıyla stratejik öneme sahip. Türk matbaalar uzun yıllardır Türkiye'nin komşuları olan çeşitli ülkelere büyük miktarda ihracat yapmaktalar ve bu ihracatlar her geçen gün artmakta. Bunun yanısıra müşterilerimizin Avrupa kıtasına da gittikçe artan bir trendle ihracat yaptıklarına şahit oluyoruz. Türkiye'de bulunan birçok uluslararası gıda grubu Türkiye'deki matbaalardan aldıkları servisten memnun oldukları için, yurtdışındaki şubelerinin de Türkiye'den alım yapmasını arzu ediyorlar.
DY: Yeni bir yabancı yatırım olarak Türkiye pazarında firmanızın çektiği zorluklar nelerdi?
AA: Sicpa-Samo ortaklığından itibaren deneyimli bir Türk ekibi işin başındaydı. Dolayısıyla, Siegwerk Türkiye operasyonlarına pazarı tanıyan bir ekiple başladı. Zamanla ekibe uzmanların katılmasıyla, operasyonlar büyüdü, Türkiye pazarına özel herhangi bir zorlukla karşılaşılmadı. Aslında, büyük zorluklarla karşılaşılmamasının sebebi, Türkiye'de ambalaj sektöründe çalışan ekiplerin işlerini çok iyi bilmeleri. Ayrıca, ambalaj sektörü de bir bilim dalı gibi her yıl ilerleyerek büyüdüğü için teknik ve ticari bilgi anlamında güçlükler sistematik bir şekilde aşılıyor.
Türkiye ambalaj pazarının yerli-yabancı tüm firmalar için zorlukları artan maliyetler ve kısılan karlar olarak özetlenebilir. Projeksiyonların (planlı sipariş vermek) belirsizliği, fiyat ve vade sıkıntısı genel sorunlar. Kullanıcıların mürekkebin görünen fiyatı dışında teknik performansını dikkate alarak net maliyet kıyaslamalarını sağlıklı yapmaması kaliteyi esas alan mürekkep firmaları için sıkıntı yaratmakta. Öte yandan, sektörün büyük ve orta ölçekli firmaları sürekli kalifiye eleman yetiştirirken, makine portföylerini de geliştirmek için çaba sarfetmekteler.
DY: Bugün Siegwerk Türkiye'de hangi faaliyetler yürütülüyor?
AA: Siegwerk Türkiye, mevcut fabrikada flexible ambalajlar, etiket baskıları, tabaka ofset, kağıt ve panolarda kullanılan mürekkepleri, oluklu mukavva ve koli mürekkeplerini üretiyor. Ayrıca, tütün (sigara ambalajı) mürekkeplerini Almanya'daki merkez Siegwerk'ten ithal edip dağıtımını yapıyor. Siegwerk Türkiye, Almanya'nın yanısıra Fransa, İsviçre gibi Avrupa'daki Siegwerk fabrikalarından da özel seri ürünler ithal ediyor.
DY: Türkiye'ye kısa ve orta vadede ne tür yatırımlar planlanıyor?
AA: Siegwerk SCM (Supply Chain Management – Tedarik Zinciri Yönetimi) mükemmelliği alanındaki hedeflerini yalın yönetim, üretim ve kapasite yönetimine odaklanarak gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu sayede, Flexible, Etiket, Offset, Tütün, Oluklu Mukavva gibi Türkiye'deki tüm iş birimlerinde varlığını arttırmayı hedefliyor. Siegwerk yakın zamanda Mükemmellik Girişimi olarak Xceed programını lanse etti: bu girişimle şirket, iş süreçlerinin etkinliğini arttırarak müşterilerine en iyi hizmeti sağlamayı planlıyor.
DY: Siegwerk'un dünya genelinde çektiği en büyük sıkıntı nedir?
AA: Sektördeki diğer firmalar gibi Siegwerk de ham madde fiyatlarındaki çarpıcı artıştan dolayı sıkıntı çekmekte. Şirketimiz iç süreçlerimizi geliştirmek ve maliyetleri düşürmek için sürekli çaba harcıyor ancak devam eden fiyat artışlarını şirketiçi önlemlerle gidermek artık mümkün görünmüyor. Maalesef önceliğimiz müşterilerimize yansıtacağımız bir fiyat artışı olacak.
DY: 4 yılı aşkın suredir Siegwerk Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Bizim için firmanızın operasyonlarının başarısını değerlendirir misiniz?
AA: Geçtiğimiz 4 senede Siegwerk Türkiye olarak, somut başarılar kazandık. Bu başarıların başında,
- Düzenli büyüme;
- Ambalaj sektöründe pazar payı artışı;
- Kilit müşterilerle güçlü ortaklıklar kurma;
- Teknoloji odaklı çözümlerimizle ilgili pazarda bilinirlik yaratma;
- Türk paketleme pazarında en büyük oyuncuların arasına girme;
- Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler'de ihracat alanında varlığımızı güçlendirmek
geliyor.
Alper Almelek kimdir?
İstanbul'da 1971'de doğan Almelek, ABD'de Southern Maine Üniversitesi'nde siyasal bilimler ve müzik okuduktan sonra, 1995 yılında Türkiye'ye dönüş yapmış, ambalaj sanayinde faaliyet gösteren aile şirketi Almelek A.Ş.'de çalışmaya başlamıştır. Halen aynı kurumda Murahhas Aza'lık görevine devam etmektedir. Almelek, 2006 yılından beri Siegwerk Baskı Mürekkepleri'nde Türkiye Genel Müdürü olarak çalışmaktadır.
Almelek evli olup bir oğlu vardır, ikinci çocukları (kız) yoldadır. Hobileri arasında bestecilik, kitap yazarlığı ve açık deniz maraton yüzücülüğü vardır.