"İhracata sağladığımız finansman desteğini artırmayı hedefliyoruz"
Türk Eximbank ihracatçıları, ihracata yönelik mal üreten imalatçıları, döviz kazandırıcı faaliyetlerle uğraşan firmaları ve yurtdışında faaliyet gösteren müteahhit ve yatırımcıları nakdi kredi ve ihracat kredi sigortası faaliyetleri ile destekliyor.
Nakdi kredilerin yanı sıra ihracatçılara ihracat kredi sigortası desteği de sunarak, onların risklerini düşünmeden mevcut pazarlarındaki rekabet güçlerini artırmalarına ve yeni pazarlara girmelerine imkan tanıdıklarının altını çizen Hayrettin Kaplan, sigorta desteğini 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artırarak, 29 milyar liranın üstüne çıkardıklarını kaydetti. Kaplan, "Böylece ihracata sağladığımız toplam finansman desteğimizi yüzde 26'lık artışla, 72.5 milyar liraya yükseltirken, ülkemiz ihracatının da yüzde 21'ini finanse ettik. 2016 yılında ise finansman desteğimizi yüzde 18 artırarak, 85.8 milyar liraya yükseltmeyi, böylece ülkemiz ihracatını finanse etme oranımız korumayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
"Geniş bir program yelpazesi ile ihracatçı destekleniyor"
Kısa vadeli kredileri içinde, piyasadaki en uygun maliyetli kredi olan Merkez Bankası kaynaklı Reeskont Kredisi ile ihracatçıların alacaklarını iskonto ettiklerini vurgulayan Hayrettin Kaplan, Libor+0.50'den başlayan faiz oranları ile kullandırdıkları bu krediye yoğun talep aldıklarını söyledi. Öte yandan, kredi portföyünün vadesini uzatarak, ihracata ve ihracatçılara sundukları katkının yelpazesini genişletmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Kaplan, şöyle devam etti: "Bu amaçla ihracata yönelmek veya mevcut ihracatını artırmak için finansmana ihtiyaç duyan firmalarımızın kapasite artırıcı ya da yeni yatırımlarını yedi yıla kadar vadeli ‘İhracata Yönelik Yatırım ve İşletme Sermayesi Kredisi', yurtdışında marka alımlarını da 10 yıla kadar vadeli ‘Marka Kredisi' gibi orta uzun vadeli kredilerimiz ile destekliyoruz. Son yıllarda bu doğrultuda uyguladığımız programlar ile orta uzun vadeli kredilerimizin toplam krediler içindeki payını 2014 yılında yüzde 24'ten, 2015 yılında yüzde 35'e yükselttik."
"ABD Eximbank ile işbirliği anlaşması yaptık"
Hayrettin Kaplan, nisan ayı içinde ABD Eximbank'ı ile imzaladıkları işbirliği anlaşması kapsamında da bundan sonra Türk ve ABD firmalarının üçüncü ülkelerde ortak olarak üstlendikleri projelere, söz konusu ülkenin devlet garantisi altında ortak finansman sağlamaya başlayacaklarını açıkladı. Uygulama ile ABD ve Türkiye'den gerçekleştirilecek mal ve hizmet ihracatının tamamına ABD Eximbank'ın garantisi altında ticari bankalarca fon sağlanacağını belirten Kaplan, "Biz de Türk payına yönelik olarak ABD Eximbank'a kontr-garanti vereceğiz. Böylece, firmalarımız daha uygun maliyetli finansman imkanlarına ulaşabilecek ve rekabet güçleri artacak" şeklinde görüş bildirdi.
Son iki yılda kapsamı genişletilen Uluslararası Ticaretin Finansmanı ürün portföyü ile devlet garantili işlemler haricinde, Eximbank tarafından limit tesis edilen yurt içi ve dışı bankalar üzerinden de alıcı kredisi kullandırımına yönelik programların uygulamaya konulduğu bilgisini ileten Hayrettin Kaplan, "İhracatçının orta-uzun vadeli satış imkanlarını güçlendirmek ve yabancı rakipleri karşısında rekabet üstünlüğü kazanmalarını sağlamak amacıyla geliştirilen bir diğer program ise ‘İhracat Alacakları İskonto Programı'dır. Orta-uzun vadeli sigorta programımız kapsamında sigortalanan tüm ihracat alacakları, ihracatçılarımızın herhangi bir ilave teminat getirmesine gerek olmaksızın, Bankamızca iskonto edilerek ihracatçılarımıza finansman sağlanıyor" aktarımını yaptı.
"Öngörülebilir ortamda ticaret yapılmasına katkı sunuyoruz"
Hayrettin Kaplan, Türk Eximbank olarak aynı zamanda ihracatçının alacağını sigortalayarak, malın satıldığı alıcının finansal olarak zor duruma düşmesi gibi ticari risk, ya da söz konusu ülkenin döviz transferini yasaklaması gibi politik risk durumlarına karşı ihracatçının alacağını güvence altına aldıklarına dikkat çekti. "Bu riskler gerçekleştiğinde ihracatçıya alacağını biz ödüyoruz" diyen Kaplan, böylece ihracatçının finansal anlamda öngörülebilir bir ortamda ticaret yapmasına katkı sunduklarını bildirdi.
Dolayısıyla, Eximbank'ın sigorta hizmetinden faydalanan bir ihracatçının bundan önce ticaret yapmadığı bir ülke veya alıcıya mal satarken tahsilat riskinden kaygı duymasına gerek olmadığını belirten Kaplan, "Bu durum bir yandan mikro anlamda firmalarımızın ihracat hacmini olumlu etkilerken, diğer yandan makro anlamda ihracat pazar kompozisyonunun çeşitlenmesine katkı sunmaktadır" dedi.
Faktoring şirketleri ile işbirliği
Yurt genelindeki ihracatçıya ulaşabilmek için Türkiye'deki ticari ve katılım bankalarını aracı olarak kullandıklarına da vurgu yapan Hayrettin Kaplan, 2015'ten itibaren faktoring şirketleri aracılığıyla Merkez Bankası kaynaklı Sevk Sonrası Reeskont Kredisi kullandırmaya da başladıklarına dikkat çekti. Böylece, Eximbank müşterisi olmayan daha fazla ihracatçının artık uygun maliyetlerle ihracat alacaklarını iskonto ettirerek, finansmana ulaşabildiğini bildiren Kaplan, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: "Faktoring şirketleri aracılığıyla kullandırılan kredilere bu şirketlerin sahip oldukları geniş iş ağları ve hızlı finansman çözümleri sebebiyle ayrı bir önem veriyoruz. Zira uluslararası ticarette, firmaların ihtiyaç duydukları finansman desteğini sağlamak kadar bu finansmanın doğru zamanda ve etkin bir şekilde karşılanması da önem arz ediyor. Sevk sonrası reeskont kredisinin faktoring şirketleri aracılığıyla kullandırıma açılması daha fazla ihracatçıya ulaşılması açısından kayda değer katkı sağlıyor. Yakın zamanda, döviz kazandırıcı hizmet ihracatı gerçekleştiren firmalarımızın da Sevk Sonrası Reeskont Kredisi programının kapsamına alınmış olup, bu firmalarımız da kredilerimize daha hızlı ulaşabilecek."
"Etiyopya, Gana, Senegal ve Kongo'daki projeleri finanse ettik"
Türkiye'de özellikle KOBİ'lerin finansmana erişimde yaşadıkları sıkıntının kökeninin teminat bulmakta zorlanmaları olduğunu aktaran Hayrettin Kaplan, Türk Eximbank'ın sigorta faaliyetinin bu sorunu hafifl etmeye katkı verdiği görüşünde. Eximbank tarafından sigortalanmış ihracat alacaklarının pek çok ticari bankada ve yine Türk Eximbank'ta teminat olarak kabul edildiğini hatırlatan Kaplan, bunlara ek olarak ihracatçının ürünlerini satmak istediği alıcının finansman sağlamakta zorlanması durumunda, Türk Eximbank'ın alıcılara da kredi verdiğini belirtti.
Böylece ihracatçıların mallarına yönelik talep yaratılmasına olanak sağlandığını dile getiren Hayrettin Kaplan, "Bankamız, alıcı kredisi niteliğindeki Uluslararası Krediler Programları kapsamında, yurtdışında gerçekleştirilecek projelere ya da yurtdışına yapılan mal ihracatına yönelik olarak Türk firmalarının alıcılarına çeşitli finansman imkanları da sağlıyor. Uluslararası Proje Kredileri kapsamında, Türk müteahhitleri tarafından yurtdışında üstlenilen projeler, devlet garantisi altında ya da bankamızca analizi yapılarak, muteber bulunan yurtdışı bankalara tahsis edilen limitler çerçevesinde kredilendiriliyor. Günümüzde, Afrika bu alanda önemli bir pazar olarak karşımıza çıkıyor. Eximbank olarak Etiyopya, Gana, Senegal ve en son Kongo'daki çeşitli projeleri finanse ettik" şeklinde bilgi verdi.
Yeni ihraç pazarları ile ilgili bilgi alınabilecek
Faktoring şirketleri ile 2016 yılı içinde yeni bir uygulamayı daha başlatacaklarını açıklayan Hayrettin Kaplan, Finansal Kurumlar Birliği ile yürüttükleri çalışmalar kapsamında, Eximbank'ın ihracat kredi sigortası müşterisi olan ihracatçıların poliçelerini teminat olarak göstererek, faktoring şirketlerinden finansman temin etmelerine yönelik olarak faktoring şirketleri ile Eximbank arasında yapılacak protokolün imzalanma aşamasına geldiğine işaret etti. Uygulamanın, Eximbank'tan Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Poliçesi bulunan firmaların, sigorta poliçelerini teminat olarak göstermeleri ve poliçeden doğan tazminat alacaklarını faktoring şirketlerine devretmeleri suretiyle, faktoring şirketlerinden finansman sağlamaları şekilde işleyeceğini anlatan Kaplan, "İlgili faktoring şirketi poliçede dain-i mürtehin sıfatıyla yer alacak, böylece, yurt dışındaki borçlu firmanın ihracat bedelini vadesinde ödememesi halinde doğacak zarar faktoring şirketine ödeme yapılarak tazmin edilecektir. Bu uygulama ile ihracatçılarımıza sadece uygun maliyetli bir teminat ile finansman sağlamaktan daha fazla hizmet sunulacak" diye konuştu.
Türk Eximbank'ın faktoring şirketlerine göre üç kat daha fazla ülkeye (238 ülke) yapılan ihracatı sigortaladığı için ihracatçıların riskleri düşünmeksizin yeni ve tanımadıkları pazarlara açılabileceğini ve alıcılarına vadeli satış yaparak rekabet gücü kazanabileceğini aktaran Hayrettin Kaplan, ayrıca yeni çalışmaya başlayacakları müşteriler ve ülkeler hakkında enformasyon temin etme imkanına da kavuşacaklarını anlattı. Bankacılık sistemindeki fonların Türk Eximbank garantisi altında ihracatın finansmanına yönlendirilebilmesi için önce ticari bankalarla (18 banka,) takiben Kredi Garanti Fonu ile yaptıkları işbirliğinin kapsamı faktoring şirketlerinin devreye girmesi ile genişleyeceğini dile getiren Kaplan, "Bunun sonucunda daha fazla ihracatçımız uygun maliyetli bir teminat ile finansman imkanına ulaşmaya başlayacak" dedi.
Turizm sektörüne yönelik kredilerin vadesi uzatılıyor
Öte yandan, kaynağı Merkez Bankası olduğu için maliyeti en uygun kredileri olan Reeskont Kredileri'nin 2015 yılının ortasından itibaren turizm firmalarının kullandırımına da açıldığını hatırlatan Hayrettin Kaplan, "Bununla birlikte, döviz kazandırıcı hizmetler arasında sayılan turizm faaliyetlerini temelde Turizm Kredisi programı ile finanse ediyoruz. Geçtiğimiz hafta içinde, sektörden gelen talepler dikkate alınarak bu programa iki yıl vadeli, anaparanın dört taksitte ödenebileceği bir seçenek ekledik" ifadelerini kullandı.
Son olarak, "Banka olarak sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri kendi hareket alanımız içinde olabildiğince gerçekleştirmeye çalışıyoruz" diyen Hayrettin Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı: "Ayrıca, Hükümetimiz tarafından açıklanan destek paketinde bankamızın sorumluluğunda olan önlemler de bulunuyor. Örneğin turizm firmalarının bankamızdaki kredilerinin vadeleri gelen taleplere göre uzatılması. Bu tedbir kapsamında vade uzatımlarının hızla karşılanabilmesi için düzenlemelerimizi tamamladık. Talepte bulunan turizm sektörü firmalarının kredi vadelerini ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde uzattık, yeni talepleri de aynı şekilde karşılamaya devam edeceğiz."