İhracatçılar, uluslararası arenada devlet destekleri ile güç buluyor
Türkiye, 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmek ve sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilmek için ihracata odaklanmış durumda.
Ekonomi Bakanlığı'nın firmaların yurtdışı pazarlama faaliyetlerini desteklemek amacıyla verdiği desteklerden biri de 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.' Söz konusu başlık, Türkiye'de sınai veya ticari faaliyette bulunan şirketler, işbirliği kuruluşları ve organizatör kuruluşlara verilen pazar araştırması ve pazara giriş faaliyetlerine ilişkin destekleri kapsıyor. Yurtdışı pazarlamayı desteklemek, pazar çeşitlemesi yaratmak, bilimsel kaynaklara dayalı pazarlama stratejilerine ilişkin çalışma verilerini desteklemek, elektronik eşleştirme ve müşteri bulma faaliyetlerini geliştirmek, ayrıca çeşitli ülkelere grup olarak pazarlama ve tanıtım faaliyetinde bulunmak ve toplu alım heyetlerinin organizasyonuyla sektörün tanıtımı yapmak, potansiyel alıcıları Türkiye'ye getirmek, desteğin amaçları arasında sıralanabilir. Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği dört ana unsurdan oluşuyor. Bunlar, Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği, Rapor ve Danışmanlık Desteği, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Desteği, E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği.
Çevre maliyetleri gözünüzü korkutmasın
Bugün itibarıyla çevre yatırımları yapmadan uluslararası pazarlarda yer bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi yardımı da ticari ve sınai faaliyette bulunan şirketlerle tarımda iştigal eden firmaların uluslararası pazarlara ulaşma, bu pazarlarda zorunlu koşul olarak düzenlenen kalite standartlarına uyum sağlama konusunda yaptıkları faaliyetleri desteklemeyi hedefliyor.
Yardım, çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlamak için akredite edilmiş kurumlardan alınacak kalite, çevre belgeleri, insan can mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretlerle, tarım ürünlerine ilişkin laboratuvar analizleri ve belgelendirme işlemleriyle ilgili harcamaların desteklenmesini amaçlıyor. Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde ticari ve sınai faaliyette bulunan kolektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler, tarım sektörlerinde iştigal eden şirketler, dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketleri bu desteklerden yararlanabiliyor.
Yurtdışı fuara katılmak zor değil
Türkiye'de yerleşik şirket, kurum veya kuruluş ile üretici organizasyonlarının yurtdışı fuarlara katılımlarına, aynı zamanda sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılıma ilişkin harcamalarının desteklenmesi bu programların temelini oluşturuyor. Destekler Türkiye'de sınai veya ticari faaliyette bulunan şirketlerin, yurtdışı fuarlara bireysel veya milli düzeyde katılımlarını sağlayarak, Türk ürünlerinin pazarlanmasına ve yerinde tanıtımının yapılmasına destek sağlıyor. Katılımcıların, bu tebliğde yer alan desteklerden yararlanabilmeleri için ürünlerini stantlarında sergilemeleri gerekiyor. Ancak, ürünlerini kendi tercihleri ile sergilememeleri ve fuara broşür, katalog, maket gibi ürünlerle katılım sağlamaları durumunda katılımcılar azami 36 metrekare üzerinden destekleniyor. Destek, yurtdışı fuarın genel nitelikli uluslararası fuara milli katılım veya Türk ihraç ürünleri fuarı olması halinde 10 bin doları, sektörel nitelikli uluslararası fuara milli katılım, yabancı firma katılımlı sektörel fuar veya sektörel Türk ihraç ürünleri fuarı olması halinde ise 15 bin doları geçemiyor. Fuarın Bakanlık tarafından ilan edilen hedef ülkelerde gerçekleşmesi veya prestijli fuarlar arasında yer alması durumunda destek oranları artıyor.
Ofis aç, tanıtım yap!
Türkiye'nin 2023 hedefi 100 adet dünya markası çıkarmak. Bu yolda Ekonomi Bakanlığı da teşvik programları ile markalara destek oluyor. Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı'nın firmaların yurtdışında açtıkları birimlerin kira giderleri ile yurtdışındaki tanıtım faaliyetlerini desteklemek amacıyla verdiği desteklerden biri de Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerini Desteklenmesi Tebliği. Destek, Türkiye'de sınai veya ticari faaliyette bulunan şirketlerle, işbirliği kuruluşları üyelerinin yurtdışında açtıkları birimleri desteklemek, ürünlerinin pazarlama ve tanıtımının yapılmasını sağlamak, Türkiye markalı ürünlerinin yurtdışında tescilini ve korunmasını sağlanmak amacıyla yürütülüyor. Desteğin ana unsurları ise yurtdışı birim kira giderlerinin desteklenmesi, yurtdışı tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, yurtdışı marka tescil faaliyetlerinin desteklenmesi şeklinde.
Tarıma destek
Dünya ne kadar değişse de öneminden hiçbir şey kaybetmeyecek bir sektör tarım. Bu nedenle de günümüzde hemen her devlet tarıma stratejik bir sektör olarak yaklaşarak, hatırı sayılır oranda destekler veriyor. Türkiye de Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması çerçevesinde, Bakanlar Kurulu'nun 27/12/1994 tarihli ve 94/6401 sayılı kararına dayanarak hazırlanan bir kararla, tarımsal ürünlerinin uluslararası piyasalarda rekabet gücünün ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla bu desteği tasarladı. Destek kapsamında, kümes hayvanları etleri, yumurta, bal, buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun çiçekler tomurcuklar, sebzeler (pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş, dondurulmuş, kurutulmuş sebzeler, meyveler ve sert çekirdekli meyveler (pişirilmemiş, buharda veya suda kaynatılarak pişirilmiş), zeytinyağı, kümes hayvanları etinden, sakatatından yapılmış sosisler ve benzeri ürünler ile kümes hayvanları etinden hazırlanmış veya konserve edilmiş ürünler, hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar, çikolata veya kakao içeren gıda müstahzarları, makarnalar, bisküviler, gofretler, kekler, dondurulmuş meyve ve sebze, reçel, jöle, marmelat, meyve veya sert kabuklu meyve püreleri veya pastaları, meyve suları veya sebze suları, meyve nektarları gibi ürünlerin ihracatında, belirtilen ihracat iade miktarları, azami ödeme oranları ve miktar barajları dikkate alınarak, ihracat iadesi yardımı sağlanıyor.
Markanızı parlatın
Turqulity dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı. Bu destek programı, şirketlerin, onların meslek birlikleri, dernekleri ve ihracatçı birliklerinin yaptığı faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında oluşturulmuş bir program. Bu kapsamda, ihracatçı birlikleri, üretici dernekleri, üretici birliklerinin, sektörlerinin yurtdışında tanıtımı amacıyla gerçekleştirecekleri harcamalara ilişkin giderleri, Türkiye'de ticari veya sınai faaliyette bulunan şirketlerin ürünlerinin markalaşması amacıyla gerçekleştirecekleri faaliyetlere ilişkin giderleri, ihracatçı birliklerinin Turquality Programı kapsamında fi rmalara yurt içi ve dışında markalaşma sürecinde vereceği desteklere ilişkin harcamalar, Türk markalarının pazara giriş ve tutunmalarına yönelik gerçekleştireceği her türlü faaliyet ve organizasyonlara, ilişkin giderleriyle, olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi için yurt içi ve dışında gerçekleştireceği her türlü harcamaların desteklenmesi amaçlanıyor.
Destekler konusunda ayrıntılı bilgi için; www.ekonomi.gov.tr adresi ziyaret edebilir.