Devlet destekleri ihracatçının yanında
Türkiye'de yılın ilk çeyreğinde ihracatta yaşanan artış moralleri yükseltirken, firmalar devlet destek enstrümanlarını da kullanarak 2023 hedeflerine ulaşma çabasında.
Türkiye'nin ihraç pazarlarında yaşanan ekonomik ve siyasi sıkıntılar nedeniyle yaşanan ihracattaki düşüşü tersine çevirebilmek adına devletin destek mekanizmaları önemli bir rol oynuyor. Günümüzde gittikçe ağırlaşan rekabet koşulları ve değişen tüketim kalıpları uluslararası arenada yer almak isteyen şirketleri daha fazla katma değer ve daha fazla pazar payı yaratmaya, ayrıca güçlü markalar oluşturmaya teşvik ediyor. Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı ve Türk Eximbank'ın sunduğu destekler de ihracatçıların dış pazarda rekabet güçlerini artırıyor. İhracat destekleri özellikle ihracatı yeni öğrenen veya düzenli bir ihracatı olmayan KOBİ'ler için önem arz ediyor.
Devlet yardımları, görev alanı olan büyüme, bölgesel farklıklıların giderilmesi, işsizlik gibi konularda izlenen ana politikaları destekleyen ve bu politikaların olumlu etkilerini artıran uygulamalar olduğu kadar, geçici dalgalanmaların ve istikrarsızlığın yaşandığı dönemlerde süreci kısa tutan destek unsurlarının çalışmasını sağlıyor. Dış ticaretin, ülkelerin sürdürülebilir gelişmesine katkı sağladığı günümüz ekonomilerinde uygulanan bu yardımların, ülke ekonomisinin dış rekabete karşı yapısal uyumunun sağlanması, yerli üretimin dış pazarlarda desteklenmesi, teknolojik gelişmelerin teşviki ve gerekli makine modernizasyonu faaliyetlerinin desteklenmesi yoluyla kaynakların etkin kullanımını sağladığı biliniyor. Kaynakların etkin kullanımı, karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olunan sektörlerde iyileşme yaratacak, dolayısıyla uluslararası pazarda, yerli üretimlere fiyat avantajı sağlayacak. Ek olarak, marka ve kalite konularına yapılan vurgu, yerli üretimin uluslararası marka algısını geliştirme ve markalaşma faaliyetlerine büyük destek sağlıyor.
Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı'nın Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi, Uluslararası Yurtiçi İhtisas Fuarlarının Desteklenmesi, Yurtdışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Faaliyetlerinin Desteklenmesi, Yurtdışı Birim Marka Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi, İstihdam Desteği, Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması ve Turquality® Kapsamında Verilen Destekler, Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Destekleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi ve Tasarım Desteği gibi destekleri bulunuyor.
Türk Eximbank ise, ihracatçı ve yurtdışı yatırımcılarını nakdi kredi ve ihracat kredi sigortası faaliyetleri ile desteklerken, destek oranlarını her yıl artırıyor. Banka ayrıca yurtdışındaki işbirliği ağını da güngeçtikçe genişletiyor.
Devlet yardımlarının, Türkiye'nin, dünyanın en büyük on ekonomisi içinde yer almak üzere çıktığı yolculukta, firmalarımıza katkı sağlanması amaçlanıyor.