AHBİB, UR-GE projeleri ile ülke ekonomisine katkı sunuyor
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığı'nın en etkin desteklerinden biri olan UR-GE desteği ile ekonomiye katkı sunmaya devam ediyor.
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından oluşturulan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projesi, Ekonomi Bakanlığı'nın onayı ile 2014 yılı başında yürürlüğe girdi. AHBİB, bugüne kadar 2 URGE projesine imza atarken, bugüne kadar toplam 48 firma bu projelerden yararlandı. 2014 yılından itibaren yürütülmekte olan ve AKİB üyelerinin talepleri doğrultusunda yine Ekonomi Bakanlığı'nın onayıyla 2017 yılında UR-GE projesinin üçüncüsünün başlatılması planlanıyor. AHBİB, üçüncü proje ile birlikte toplamda 65 firmaya ulaşmayı hedefl iyor. URGE projelerinde firmalar hem masrafları için yüzde 75 oranında ve AHBİB tarafından ön ödemeli olarak destekten yararlanıyor hem de destek için herhangi bir başvuru prosedürüne gerek kalmadan sadece ihracat faaliyetlerine odaklanmaları sağlanıyor.
32 ülkeye nokta atışı fırsatı
Proje kapsamında AHBİB, öncelikle üyelerin katılımlarıyla bir çalıştay düzenleyerek sektörel yetkinlik ve durum analizleriyle birlikte sektörün zayıf ve güçlü yönleri tespit etti. Bu kapsamda sektördeki her bir ürüne ait istatistiki bilgiler edinilerek, yapılması gereken aktiviteler belirlendi ve bu aktiviteler için 3 yıllık bir zaman planı hazırlandı. Bu süreç içerisinde, üye firmaların temsilcilerine kendi ürünleri bazında hedef pazarlarını seçebilme, buradan hedef müşterilerine ve rakiplerinin bilgilerine ulaşılabilme ve devlet desteklerinden de yararlanarak bu pazarlarda çok hızlı operasyonlar yapabilme yeteneklerinin kazandırılabilmesi amacıyla Uluslararası Ticarette İstihbarat Eğitimi ve Uluslararası Pazarlama Eğitimleri düzenlendi. Söz konusu eğitimlerde dünyanın 32 ülkesinde ulaşılabilecek gümrük verileri sistemi anlatılarak, bu sistemlerden nokta atışı yapma teknikleri belirlendi. Rakiplerin konşimento bilgilerine ve gümrük kayıtlarına ve bilançolarına ulaşma sistemleri uygulamalı olarak anlatılırken, firmaların ürünleri hakkında pazar araştırmalarının yorumlanması ve nokta atışı müşteri listelerinin oluşması üzerine uygulamalar gerçekleştirildi.
İlk fuar organizasyonu 2014'te düzenlendi
Proje kapsamında ihtiyaç analizi ve eğitim programlarının ardından, sektör için büyük öneme sahip fuarlara yönelik olarak yurt dışı pazarlama programları başlatılırken, bu kapsamda 21 üye firmalarının temsilcilerinin katılımıyla 2014 tarihlerinde ilk fuar katılımı düzenlendi. Fransa'nın Paris şehrinde düzenlenen ve dünyanın sayılı büyük gıda fuarları arasında yer alan SIAL fuarına yönelik sektörel ticaret heyeti organize edilirken, gerçekleştirilen bu heyet organizasyonu ile üyelerin hem fuar ziyaretçileriyle ve stand açan yurt dışı firmalarıyla iletişime geçmeleri amaçlandı hem de ikili iş görüşmeler organizasyonuyla gerçek potansiyel bakliyat ithalatı yapan firmalarla görüşmeleri sağlandı. Diğer taraftan, AHBİB tarafından organize edilen salonda, Paris Ticaret Müşaviri tarafından çeşitli derneklere ve üyelere Fransa'ya ilişkin sektörel bilgiler verildi.
1000 firmayla ikili görüşme sağlandı
Üyelerin hem rekabet gücünü arttırmaları hem de yeni iş fırsatlarından yararlanmalarını sağlamak üzere gerçekleştirilen yurt dışı pazarlama faaliyetleri kapsamında, SIAL fuarının ardından, Ekonomi Bakanlığı'nın onayı ile 2015 tarihlerinde gıda sektöründe dünyadaki üç büyük fuardan biri olarak kabul edilen Dubai'de gerçekleştirilen Gulfood fuarına yönelik bir organizasyon düzenlendi. Gulfood fuarına yönelik gerçekleştirilen ticaret heyeti ardından, 2015 yılının Ekim ayında düzenlenen diğer bir organizasyonda ise, dünya gıda sektörü için büyük öneme sahip fuarlar arasında yer alan ve Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen Anuga fuarına yönelik olarak üye firmaların 20 kişilik temsilcileriyle bir ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştirildi. Ayrıca, firmaların müşterileriyle olan görüşmelerini yapabilmesi ve yeni iş fırsatları yakalamalarını teminen fuar ziyaretçileriyle görüşmeler yapabilmesi için fuara 34 metrekarelik bir stant ile iştirak edildi. Üyelerin ihracatlarını arttırmalarını sağlayacak yeni iş fırsatlarını oluşturmak üzere gerçekleştirilen bu organizasyonlar sonucunda, 2015 yılında AHBİB üyeleri toplamda 1000 adet ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
'2016 Dünya Bakliyat Yılı'ydı
Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğince ticaret heyetlerinin yanı sıra alım heyetleri programları ve fuarlara yönelik milli katılım organizasyonları da düzenleniyor. Bu kapsamda, "Mersin Uluslararası Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı" ile eş zamanlı olarak bir alım heyeti ve Etiyopya'dan alım heyetleri düzenlendi. Milli katılım organizasyonları ise Irak Agrofood fuarına, İran Food and Hospitality fuarına ve Uluslararası Kıbrıs fuarına yönelik gerçekleştirildi.
2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından bakliyat yılı olarak ilan edilmesiyle katılımın daha da önem arz ettiği Dünya Bakliyat Kongresi'ne yönelik olarak 30 kişilik bir ekiple ticaret heyeti organize edildi. Ayrıca, bu yıl Dünya Bakliyat Yılı dolayısıyla da, AHBİB tarafından sektöre yönelik bir çok organizasyon düzenlenerek, ülkenin bakliyat üretiminin ve tüketiminin arttırmasına katkı sağlaması amaçlandı.
SIAL'E AKİB ÇIKARMASI
AHBİB'in bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projeleri kapsamında en son organize edilen 6. Sektörel ticaret heyeti Fransa'nın Paris şehrinde ekim ayında firma temsilcilerinden oluşan bir heyetle SIAL 2016 Gıda Fuarı'na katılım sağlandı. SIAL 2016 Gıda Fuarı'na AKİB üyesi firmaların 48 temsilcisi katıldı. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü ve Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği organizasyonu ile yürütülen proje ile firmalar Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanan yurt dışı pazarlama faaliyetleri desteklerinden yararlanma imkanı buldu. Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, bu tür ihracata yönelik projelerin ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu ifade etti. SIAL Paris fuarının, Dubai Gulfood ve Almanya Anuga fuarlarıyla birlikte Uluslar arası gıda sektörünün ortak buluşma noktası olduğunu ve dünyanın en önemli 3 gıda fuarından biri olarak değerlendirildiğini belirten Başkan Mahmut Arslan, "Projemizin ilk yıllarından itibaren faaliyetlerimizi sektörümüz ihracatına ve ticaretine olumlu katkı sağlayabilecek etkin ve yerinde uluslararası organizasyonlara katılıma yönelik gerçekleştirmeye gayret gösterdik. SIAL Paris fuarına Birliğimiz üyesi firmalardan 50 temsilcinin katılması bu gayretimizin başarısının kanıtıdır. Bu vesileyle, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin tüm üyelerini Birliğimizce iş birliği içerisinde çalışmaya davet ediyor ve bizleri hedefl erimize ulaştıracak tüm projelerimizde görmek istiyoruz. Birliğimizin ihracatına yönelik tüm projelerimizin, bugün gelişmiş ülkelerle dahi kıyaslandığında daha yüksek seviyelerde bulunan ülkemiz ekonomisine olumlu katkıda bulunacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
BİRLİK DERGİSİ, HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜNE IŞIK TUTUYOR
Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği bünyesinde çıkarılan Birlik dergisi yayın hayatına başladı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörüne ışık tutan Birlik dergisi, ayrıca genel olarak tarım sektörünün de sorunlarını ele alacak. Bunun yanı sıra kentlerin tarihsel öyküleri, sosyal ve kültürel yapılarına ilişkin önemli yazılar da kaleme alınırken, ihracat alanındaki yaşanan ulusal ve uluslararası arenalardaki başarı öyküleri de anlatılacak. İlk iki sayısı okuyucuları ile buluşan ve büyük beğeni toplayan Birlik dergisi, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatı, kent kimliği, kültürü ve tarihine ilişkin yazılar ile 2 ayda bir yayınlanacak.