Nezih Demirkent vizyonu ile tarım gazeteciliği
Nezih Demirkent, basın tarihimizin simge isimlerindendi. Mesleğe spor muhabiri olarak Son Saat Gazetesi’nde başladı. Yeni Sabah,Yeni Gazete ve Hürriyet gazetelerinde en üst düzeyde yöneticilik yaptı.
Aynı zamanda iyi bir örgütçüydü. Öğrencilik yıllarında dernek yöneticiliği yaptı. Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin kurucularından olan Nezih Demirkent, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde 1982-1992 döneminde 10 yıl başkanlık yaptı. Mesleki birçok vakıf ve kurumda başkanlık ve yöneticilik görevleri yürüttü.
Prof. Dr. Işın Demirkent ise iyi bir tarihçiydi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Tarihi Kürsüsü’nde asistan olarak başlayan tarih araştırmaları serüveni onu kendi alanında dünyanın en önemli tarihçilerinden biri yaptı. Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu asil üyeliğinin yanı sıra uluslararası tarih kurumlarında görevler üstlendi. Haçlı Seferleri, Haçlı Devletleri ve Bizans İmparatorluğu konusunda dünyanın sayılı uzmanlarındandı.
Prof. Dr. Işın Demirkent ve Nezih Demirkent’in en büyük eseri ise 20 gün sonra 35. yılına girecek olan DÜNYA Gazetesi oldu.
Nezih Bey 11 Şubat 2001’de, Işın Hanım 3 Şubat 2006’da yaşama veda etti. DÜNYA Gazetesi 14 yıldır Didem Demirkent’in yönetiminde aynı ruh ve aynı yayın ilkeleriyle yoluna devam ediyor.
DÜNYA Gazetesi’ni örnek bir kurum haline getiren Nezih Demirkent aramızdan ayrıldığı 11 Şubat 2001 tarihine kadar gazeteciliğin temelinde olan amatör ruhu hiçbir zaman yitirmeyen gerçek bir gazeteciydi.
İletişim sektörünün duayen isimlerinden Haluk Şahin’in ifade ettiği gibi; “O, gazetecilik başarısıyla işletmecilik başarısını bir arada götürebilmiş ender kişilerden biriydi. Bir yandan gazetecilik uğraşından hiç kopmadığı halde, öbür yandan kurduğu şirketleri başarıya ulaştırmasını bilen bir işadamı olmuştu. Gazetecilikten patronluğa yükselmiş, ama gazeteciliğini patronluğuna ezdirmemişti.”
Nezih Bey’in en önemli özelliklerinden birisi yenilikçi olması ve toplumun her kesiminin sorunları konusundaki duyarlılığıydı. Geleceği görür, aynı zamanda doğru okuyarak gazetesini ve çalışanlarını buna uygun yönlendirirdi. Bunun en somut örneği tarıma verdiği değerdir. Birçok gazetenin, gazetecinin bugün bile görmezden geldiği tarımın ülke için, dünya için ne kadar önemli olduğunu o 25-30 yıl öncesinden görmüş ve 4 Mevsim adıyla bir tarım dergisi yayınlamıştı. DÜNYA Gazetesi İzmir Temsilciliği’nde stajyer muhabir olarak göreve başladığım 1988 yılında yazdığım haberler dikkatini çekip de gazetenin merkezinde, İstanbul’da çalışmamı söylediğinde henüz mesleğin ilk basamaklarındaydım. Çok sevdiğim İzmir’den kopmamak ve hiç bilmediğim için çok korktuğum İstanbul’a gitmemek için bahaneler ürettiğimi görünce 1996’da gazetenin İzmir Haber Müdürü iken yazarlık teklif etti.
■ “Senin kalemin iyi, bize köşe yazmanı istiyoruz.” dediğinde dünyalar benim olmuştu. Fakat bu sevincim bir kaç saniye sürdü.
■ “Tarım yazmanı istiyoruz” demişti.
“Ben yazayım da kim okuyacak?” diye verdiğim yanıtın ne kadar anlamsız ve dar görüşlü bir yaklaşım olduğunu bugün daha iyi anlıyorum.
DÜNYA Gazetesi o yıllarda tarım haberlerine yer verirdi. Fakat tarım yazarlığı bambaşka bir şeydi.
Cumhuriyet Gazetesi’nde “Çiftçi Dostu” adıyla köşe yazan Sadullah Usumi’den başkası yoktu. Ulusal medyadaki tek tarım yazarıydı.
Nezih Bey, Türkiye için tarımın ne kadar önemli olduğunu uzun uzun anlattıktan sonra “Köylüler gazete okumuyor diye biz onların dertlerini yazmayacak mıyız? Biz gazeteciyiz, her kesimin sorunlarını, dertlerini yazarak gündeme taşımamız lazım. Ayrıca, tarım demek sadece tarlada çapa yapan köylüler değil. Bunun ilacı, gübresi, tohumcusu, bankacısı, dış ticareti var. Nüfusun yarısı tarımda ama tarımı yazan bir tek Sadullah Usumi var. O da benimle yaşıt, yarın ölse tarımı yazacak kimse kalmayacak.” dedi.
Heyecanla ve biraz da endişeyle dinlerken devam etti. “Sen bu konuda kendini geliştirir, bu alanda uzmanlaşırsan yarın öbür gün herkes sana danışır. Tarımı en iyi bilen sen olursun. Gazetenin başına bir şey gelse bir tarım mecmuası çıkarır ekmeğini oradan kazanırsın. Geleceğin garanti olur.”
Nezih Bey, tarım konusunda o gün ne dediyse geçen zaman zarfında tamamı gerçekleşti. Öngördüğü gibi tarım Türkiye ve dünya için en önemli sektörlerden birisi oldu. Ulusal medyada tarım yazarı olan tek gazete DÜNYA, her hafta tarım sayfası yayınlıyor. Her gün tarım haberlerine yer veriyor.
Gazetemizin Yönetim Kurulu Başkanı Didem Demirkent’in önerisi ile 3 yıl önce 4 Mevsim Dergisi yeniden yayın yaşamına başladı.
Ülke genelinde yayın yapan 10’u aşkın tarım dergisi var. Birçok gazete, tarım için özel ilaveler, özel sayfalar yayınlıyor.
Ulusal düzeyde tarım konusunda yayın yapan 6 tematik televizyon kanalı var. Bazı ulusal kanallarda tarım programları yapılıyor. İnternet siteleri var. Sosyal medyada tarım konuları geniş yer buluyor.
Ülkenin hemen her ilinde, bir çok ilçede tarım fuarları yapılıyor. Özetle, Nezih Demirkent’in bir çok konuda olduğu gibi tarım vizyonu da tamamıyla gerçek oldu. Prof. Dr. Işın Demirkent ve Nezih Demirkent’i bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz.