Yeni yargı reformunu açıkladı
Üçüncü yargı paketi; TCK, CMK, TMK ve İcra İflas Kanunu ile ilgili önemli değişiklikler hedefliyor. Bu arada Ergin, Dink davasının kararıyla ilgili olarak, yargılama sürecinin devam ettiğini ve süreç hakkında, bütünüyle bittikten sonra değerlendirme yapac
ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı hizmetlerinin daha etkin, süratli ve verimli sürdürülebilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili Hakimevi'nde basın toplantısı düzenledi.
Ergin, Yargıtay'ın da yaklaşımı doğrultusunda, molotof kokteylinin silah ve patlayıcı madde olarak kabul edileceğini söyledi.
Ergin, üçüncü yargı paketine yönelik yaptığı açıklamada, "Mevzuata bu düzenleme konulacak ve konuya açıklık getirilecek" dedi.
Ergin, yeni düzenleme ile rüşvet suçunun yeniden tanımlanacağını ve 4-10 yıl arasında ceza verilebileceğini bildirdi.
Ergin, ayrıca örgüt üyeliğinden dolayı verilecek cezalarda da düzenleme yapılacağını ifade etti.
Yayın durdurma düzenlemesi kaldırılacak
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hazırladıkları yargı paketi kapsamında süreli yayınlar için ileriye dönük olarak 15 gün-1 ay arasında olan yayın durdurma düzenlemesinin kaldırılacağını söyledi. Ergin, üçüncü yargı paketine dair yaptığı açıklamada, pakette basın-yayın yoluyla işlenen suçlarda üst sınırı beş yıldan fazla olmayan suçlarda kamu davaları ve kovuşturma mahkumiyetinin erteleneceğini bildirdi. "Yasaklı yayınlara yönelik beyaz bir sayfa açılacak. Zaruri olanlar için yeni mahkeme kararları istenecek onun dışındakiler için verilen bu kararlar kaldırılacak" diyen Ergin, "Yayınlar üzerindeki toplatma kararı kaldırılacak" dedi.
Ergin, "Petrol boru hatlarında hırsızlık suçu için öngörülen ceza 5-12 yıl arasında olacak. Eğer bu suç örgütlü olarak yapılırsa 7.5-18 yıl arasında olacak. Tasarı ile, boru hattına zarar vermek için işlenen suçlarda ceza 4-12 yıl arasında öngörülüyor" dedi.
Üçüncü Yargı Paketi'nde öne çıkanlar
- Örgüte üye olmadığı halde örgüt adına suç işleyenlerin cezaları yarı oranında düşürülecek.
- İzinsiz mitinge katılan, bildiri dağıtan, pankart açan üniversite öğrencilerine ceza ertelemesinden yararlanma yolu açılacak. Basit suçlardan üniversiteliler cezaevine girmeyecek.
- Molotofkokteyli patlayıcı değil silah olarak değerlendirilecek Molotofkokteyli atmanın cezası 8 yıldan 15 yıla çıkacak.
- Doktorun bıçak parası alması rüşvet sayılacak 1-2 yıllık hapis cezası 4-12 yıla çıkarılacak
- Özel yetkili mahkemelerde esas hakkında savunma için süre sınırlandırmaı kaldırılıyor.
- Basın yoluyla işlenen suçlarda yayın durdurma cezası kaldırılacak. Yayınlar üzerindeki toplatma kararı da kaldırılıyor.
Bu tür suçlarda üst sınırı 5 yıla kadar olan suçlar ertelenebilecek.
- Adli Tıp'a gönderilen hiç kimsenin eli kalemle işaretlenmeyecek.
- Ehliyetsiz ve alkollü araç kullananlara idari para cezası. Bu tür suçlara savcılık değil kaymakamlık bakacak.
- Adli kontrol uygulaması 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor.
- Kimse ömür boyu sabıkalı olmayacak. Fişleme kayıtları artık kişinin ölümüne kadar değil 5 yıl sonra silinecek.
- Doğal gaz ve boru hatlarına yönelik sabotaja dönük cezalar ağırlaştırıldı. Terör örgütü bağlantısı varsa boru hattına sabotaj suçuna verilecek ceza 5 yıldan 10 yıla yükseltiliyor.
- Elektrik hırsızlığında hapis kalkacak. Kaçak elektrik kullanımı şikayete bağlı suç olarak düzenlendi. Elektrik borcu ödenince dava düşecek. Mevcut uygulamada, elektrik borcu ödense bile 2-5 yılla açılan dava devam ediyordu. Böyle olunca TEDAŞ borç tahsilatı da yapamıyordu.
- Borçlarından dolayı icra takibine uğrayan vatandaşların ev eşyalarına el konulamayacak
- Başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin üretim araçlarına el konulmayacak. Bir işletmenin üretimini sürdürebilmesi için zorunlu olan araçlara icra yoluyla haciz getirilemeyecek. Bu davalardan kaynaklı iş yükü de azalacak.
"Dink davası daha bitmedi"
Öte yandan Adalet Bakanı Ergin, Hrant Dink davasının kararıyla ilgili olarak, yargılama sürecinin devam ettiğini ve süreç hakkında, bütünüyle bittikten sonra değerlendirme yapacağını bildirdi.
Dink davasında yargılama sürecinde kovuşturma ve soruşturma aşamalarının tamamlandığını, temyiz aşamasına henüz gelinmediğini anımsatan Ergin, "İlk iki aşama tamamlandı. Bu dava bitmiş değil, süreç devam ediyor. Sürecin bitimiyle bir değerlendirme yapılır" diye konuştu.
Ergin, bir başka soru üzerine, Türkiye'de tutuklama uygulamasına yönelik getirilen yeniliklerin AİHM'nin Türkiye aleyhine verdiği kararlar doğrultusunda düzenlendiğini AİHM'nin eleştirilerinin dikkate alındığını söyledi.