Ticari sırlar internette ifşa edilmeyecek
ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Şirketlerimizin ticari sırlarını web sayfalarında ifşa etmesi gibi bir durum söz konusu değil” dedi.
Özüm ÖRS
ANTALYA - Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun en çok tartışılan düzenlemelerinden birisinin internet sitesi kurma zorunluluğu olduğunu belirterek bu sitelerin yatırımcıların dikkatini çekmek ve pazarlama gibi açılardan önemli olduğuna işaret etti. Metin, “Bu konuda endişe, ticari sır kapsamında olan bilgilerin internet sitesinde yer alacağı hususu. Şirketlerimizin ticari sırlarını web sayfalarında ifşa etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Hangi bilgilerin web sitesinde yer alacağı hususu ikincil düzenlemelerle daha net bir şekilde belirlenecek. Bu yönde bakanlığımızın paydaşlarla yürüttüğü çalışmalarda son aşamaya gelindi” dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, sanayicilere Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu anlattı. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin ömürlerinin 5-10 yılı geçmediğine dikkat çeken Metin, “Birçok gelişmiş ülkelerde şirket ömürleri yüzyıllar ile ölçülürken bizde şirketler büyük bir heyecan ve hevesle kuruluyor fakat 5-10 sene sonra kapanıyor. 2023 hedeflerimize kurulduktan kısa bir süre sonra kapanan şirketler ile ulaşmamız çok zor. Bizim sermayesini koruyan ve arttıran, ticaret hayatının içerisinde yıllara meydan okuyan şirketlere ihtiyacımız var” dedi.
Kanunun üzerinde en çok tartışılan düzenlemelerden birisinin; şirketlerin internetin sitesi kurma yükümlülüğü olduğuna işaret eden Metin, kurulacak olan internet sitelerinin yatırımcıların dikkatini çekmek, şirketin mal ve hizmetlerini pazarlayabilmesi ve ürünlerin kalitesini bütün dünyaya duyurabilmesi açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Metin, geleneksel ticaretin yerini yavaş yavaş elektronik ticaretin aldığını belirterek, “Şirketlerimizin bu fırsatları iyi değerlendirmeleri lazım. Bu konuda endişe ise, ticari sır kapsamında olan bilgilerin internet sitesinde yer alacağı hususu. Şirketlerimizin ticari sırlarını web sayfalarında ifşa etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Hangi bilgilerin web sitesinde yer alacağı hususu ikincil düzenlemelerle daha net bir şekilde belirlenecek. Bu yönde bakanlığımızın paydaşlarla yürüttüğü çalışmalarda son aşamaya gelindi” şeklinde konuştu.
Kötüye kullanılan bir uygulamaya son vereceğiz
Yeni TTK’nın getirdiği bir başka yeniliğin ise tek ortaklı anonim ve limitet şirketler olduğunu söyleyen Metin, eskiden şirket ile alakası olmayan kişilerin sırf kanunda yazan zorunlu sayının tamamlanması için şirket ortağı yönetim kurulu, denetim kurulu üyesi yapılabildiğine işaret ederek bu kişilerin şirket yönetiminden, denetiminden bihaber kişiler olabildiğini ifade etti. Yeni dönemde tüccarların istemesi halinde tek kişi ile bir anonim veya limitet şirket kurabileceğini belirten Metin, yeni TTK ile alanında uzman, mesleki yönden yeterli ve sorumluluğun bilincinde bir denetim anlayışının uygulanmasının amaçlandığını vurguladı. Metin, ticaret çevrelerinde en fazla tartışılan konunun pay sahiplerinin şirkete borçlanmalarının yasaklanması olduğuna dikkat çekerek “Biz bu düzenlemeile ticari hayatta yaygın olarak kötüye kullanılan bir uygulamaya son vermeyi amaçladık. Bugüne kadar şirket ortakları şirketlerinden hep borç paralar aldı. Bu paraları ortaklar büyük oranda kişisel harcamaları için kullandı. Bu paralar şirket kasalarına ya hiç geri dönmedi, ya da uzun bir sürenin sonunda döndü” şeklinde konuştu.
Özdebir: KOBİ’leri sıkıntıya sokar
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise yeni TTK’nın bir sürü avantaj getirirken sanayiciyi tanımadığı kavramlarla da karşılaştırdığına dikkat çekerek bu kavramların öğrenilmesi gerektiğini söyledi.
Yeni biçilen elbise bizi bazı alanlarda sıkmakta” diyen Özdebir, kanunun bu haliyle devam uygulamaya girmesinin birçok KOBİ’yi sıkıntıya
sokacağına dikkat çekti.