Teknoloji geliştirme bölgelerine yeni düzenleme
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nda Değişiklik Öngören Tasarı, Meclis Başkanlığı'na sunuldu
ANKARA - Teknoloji geliştirme bölgelerinin kuruluşuna ilişkin mevzuatı basitleştirmek ve etkinleştirmek amacıyla hazırlanan yasa tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısında, Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) faaliyeti, "Araştırma ve geliştirme, kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının artırılması ve bunun yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalar" şeklinde tanımlanıyor.
Teknoloji geliştirme bölgeleri kurulacak bölge içinde yer alan, Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin tasarrufu altında bulunan taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı tesisinin veya kullanma izninin talep edilmesi halinde, Maliye Bakanlığı tarafından yönetici şirket lehine bedeli karşılığında irtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilecek.
İrtifak hakkı veya kullanma izninin ilk yıl bedeli yatırım konusu taşınmazın yüzde 3'ü olacak.
Tasarıyla, teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak alanda veya bölgenin bulunduğu ilin sınırları içinde üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü, kamu AR-GE merkez ya da enstitüsünün olması, sanayi potansiyelinin bulunması ile finansal yeterlilik şartı getiriliyor.
Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketinde kooperatiflerin de yer almasına imkan sağlayan tasarıyla, yönetici şirkete sonradan ortak olabilmenin yolu açılıyor.
Yönetici şirket teknoloji geliştirme bölgesine ait her türlü altyapı ve üst yapı hizmetlerini yürütecek; kuluçka merkezi ve teknoloji transfer ofislerinin kurulması, bölgenin amacına uygun yönetilmesinden sorumlu olacak.
Yönetici şirket ortaklarından üniversiteler, yüksek teknoloji enstitüleri ya da kamu AR-GE merkez veya enstitüleri taahhüt ettikleri sermaye payını döner sermaye gelirlerinden ödeyebilecek.
Teknoloji geliştirme bölgelerinde ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yabancı uyruklu yönetici ve vasıflı AR-GE personeli çalıştırılabilecek.
Muafiyet 10 yıl uzatılacak
"Kuluçka merkezi" inşasının da destek ve muafiyetler kapsamına alınmasını öngören tasarıyla, arazi temini konusundaki bakanlık desteği kaldırılıyor.
Tasarı, teknoloji geliştirme bölgelerindeki faaliyetlerin Kamu İhale Kanunu hükümlerinden muaf tutulmasını öngörüyor.
Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketinin gelir ve kurumlar vergisinden muafiyeti, bölgede çalışan personelin bu görevleriyle ilgili vergi istisnasının süresi 10 yıl uzatılıyor. Bu muafiyetlere ilişkin süre 31 Aralık 2013'den 31 Aralık 2023'e çekiliyor.
Tasarının gerekçesinde, üretimde yetkinliğin, bilim ve teknolojide yetkinlik anlamını taşıdığı belirtilerek, küreselleşmeyle artan rekabetin teknolojik bilgiye dayanan üretimi zorunlu hale getirdiği ifade edildi. Türkiye'de teknoparkların sayısının giderek arttığı kaydedilen gerekçede, Aralık 2009 itibarıyla 37 Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulduğu kaydedildi.
Gerekçede yer alan bilgilere göre, bölgelerde yürütülen AR-GE proje sayısı, Aralık 2009 sonu itibarıyla 3 bin 475'e ulaştı. 22 bölgede Aralık 2009 sonu itibarıyla elde edilen sonuçlara göre; firma sayısı bin 235'e, istihdam edilen personel sayısı 10 bin 806'ya, biten proje sayısı 5 bin 775'e, ihracat 540 milyon dolara, yabancı firma sayısı 53'e, başvurusu yapılan ve tasdik edilmiş patent sayısı 296'a ulaştı.