Yörük kültürü "Miniayörük"le yaşatılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAMSUN - Samsun'da el sanatları eğitmeni Bahar Değirmenci, Yörüklerin kültürünü yansıtan minyatür insan figürleri ve çeşitli süs eşyaları yapıyor.
 
19 Mayıs ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi'nde görev yapan Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yörüklerin yaşamını ve giysilerini minyatür figürlerle tanıtmaya çalıştığını söyledi.
 
20130419.141807_sam13_2114278.jpg
 
Kurumuş bitki, yapraklar ve mısır koçanı gibi doğadaki ürünleri bir araya getirerek insan figürleri ve çeşitli süs eşyaları yaptığını belirten Değirmenci, "Halk eğitim merkezince açılan el sanatları kursunda, kursiyerlerimizle beldede yaşayan Yörüklerin yaşam tarzları ve giyimlerinden esinlenerek minyatür insan figürleri yapıyoruz.
 
[PAGE]
 
Anahtarlık ve magnet olarak kullanılan insan figürlerini, istenirse bir tablo üzerinde üç boyutlu hale de getiriyoruz. Yörede yaşayan kadınların ilgi gösterdiği kursta yaptığımız ürünler büyük beğeni topluyor" dedi.
 
20130419.141814_sam15_2114279.jpg
 
Sergi açacaklar
Değirmenci, Yörük insanlarını konu alan, "Miniayörük" adını verdikleri insan figürleri ve süs eşyalarından oluşan bir sergi açacaklarını vurguladı.
Yapılan ürünlerin Yörük kültürünün tanıtımı için önemli olduğunu ifade eden Değirmenci, şunları kaydetti:
"Doğadan topladığımız mısır koçanları ve saz ürünlerini kullanarak 'Miniayörük' adını verdiğimiz minyatür insan figürleri yapıyoruz. Yaptığımız ürünlerin amacı hem doğanın güzelliğini doğal haliyle insanlara tekrar hatırlatmak hem de Yörüklerin yaşam tarzını unutturmamak istiyoruz. Türkiye'deki bütün Yörüklerle bir araya gelerek daha geniş bir koleksiyon hazırlamak istiyoruz."