Yıllansa bile daima kanayan yaralar

Ozan Açıktan’ın yönettiği, başrollerini Ozan Güven, Meryem Uzerli, Belçim Bilgin, Okan Yalabık ve Bora Akkaş’ın oynadıkları “Annemin Yarası”, seyirciyi savaşın 20 yıl sonrasında Bosna’ya davet ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-019.jpg

Sinema; görsellik, teknolojinin olanakları ve görkem bir yana, özünde hikâye anlatma sanatı... İyi bir hikâyeniz ve onu iyi anlatacak bir vizyonunuz varsa, bu kale kolay yıkılmaz! Bugüne kadar filmografisine komedi tarzındaki “Çok Film Hareketler Bunlar”la “Sen Kimsin?”i ve 2014 İstanbul Film Festivali’nde “En İyi Sinematografi” ödülü alan psikolojik gerilim filmi “Silsile”- yi yazdıran Ozan Açıktan, bugün vizyona giren yeni yapıtı “Annemin Yarası”nda o yıkılmaz kaleyi kurmuş işte. En iyi hikâye anlatıcının hayat olduğunu unutmayan yönetmen, yakın tarihin en büyük yaralarından Bosna Savaşı’nda sağ kalan, ama yıllansa bile daima kanayan yaralar edinmiş insanların öyküsünü anlatmayı deniyor bu kez. Senaryoyu başrollerden birini de oynayan Ozan Güven, Uygar Şirin, Fethi Kantarcı, Funda Çetin ve Mehmet Akif Turgut ile birlikte kaleme alan yönetmen, son dönemin en çarpıcı dramalarından birine imza atıyor. 

Öyküsü, adında saklı... 

“Annemin Yarası”, adında öyküsünü taşıyan bir film aslında. Sürprizlerini kaçırmamaya dikkat ederek konuyu özetlemem gerekirse, film Bosna Hersek’te bir yetimhanede büyüyen Salih’in öyküsü, diyebilirim. Salih, 18 yaşına geliyor ve ailesini bulmak üzere yetimhaneden ayrılıyor. Elinde ipucu olarak sadece bir köyde kunduracılık yapan Mirsad’ın adresi var. Salih önce burada, ardından işçi olarak girdiği çiftlikte hem yabancısı hem de yakını olan insanlarla tanışıyor. Bu tamamen farklı görünen iki aileyi bağlayan düğümse oldukça acıtıcı. 

Rollerine çok yakışmışlar 

Çekimleri geçen yaz Sırbistan’da tamamlanan “Annemin Yarası”nda Ozan Güven, Meryem Uzerli, Belçim Bilgin, Okan Yalabık ve Bora Akkaş başrollerde... Hepsi öykünün büyüsüne kapılmışlar, tertemiz oyunculuklarla beyazperdedeler... Ozan Güven; bir türlü çözemediğimiz Boris'i öyle bir oynuyor ki “insan işte; her duygu var içinde, böyle karmaşık bir şey” diyorsunuz... Meryem Uzerli'nin Marija'sı âşık ve hayatı güzelleştirmeye meraklı bir kadın; aktris kendine çok yakıştırmış. Okan Yalabık'ın “Mirsad”ı da filmin diğer âşığı, soruları içine gömmüş, kendini derinde saklarsa bulamazlar sanan insanlardan biri... Belçim Bilgin ilmik ilmik çözülen bir karakter ortaya koyuyor. Bora Akkaş da Salih'in tüm o “Dün mü, yarın mı” ikililemini yaşatan bir oyunculukla parlıyor “Annemin Yarası”nda... 

Görüntüleri de konuşulacak 

Üsküp Devlet Tiyatrosu'nun ödüllü oyuncularından; bizim de “Muhteşem Yüzyıl”ın Afife Hatun'u olarak tanıdığımız Sabina Tozija, son dönem tiyatromuzun has aktörlerinden Sermet Yeşil, “Behzat Ç" dizinin “Şule”si Ayça Eren, beyazperdede seyircisine sürpriz yapan Mehmet Ergen ve Koray Şahinbaş da “Annemin Yarası”nın diğer hikâye anlatıcıları... 

200 kişilik bir teknik ekiple 45 günde çekilen filmin yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere 60 farklı mekânı var. BKM Film’in yapımcılığında hazırlanan “Annemin Yarası”; Bogumil Godfrejow imzalı görüntüleriyle de konuşulacak. Görüntü yönetmeninin özellikle mazi sahneleri, verdiği kırılmışlık hissiyle çok iyi. Seyrederken Jingle House imzalı müziklere de kulak kabartın, derim ben...

“Annemin Yarası”nda kim, kimdir? 

Ozan Güven “BORISLAV”: Belgrad yakınlarında küçük bir çiftlik sahibi. Karısına son derece âşık bir adam. Avlanmayı, eğlenmeyi ve arkadaşları ile vakit geçirmeyi seven, coşku dolu biri. 

► Meryem Uzerli “MARIJA”: Elinden her iş gelen, çocuklara düşkün, kendisi güzel olduğu kadar etrafındaki insanların hayatını da güzelleştiren genç bir kadın.

 Belçim Bilgin “NERMA”: Marija ile aynı yaşlarda olan Nerma’nın psikolojik sorunları var. Küçük ailesi ile kendi halinde yaşıyor. 

► Okan Yalabık “MİRSAD”: Hayatını eşine ve çocuğuna adamış kalender bir ayakkabı tamircisi. Yoksulluğuna rağmen mutlu ve umutlu. 

 Bora Akkaş “SALİH”: Yetimhanede büyümüş 18 yaşında bir genç. Meraklı, duygusal ve mücadeleci.