Yeni kütüphanelerde yer minderleri de olacak

MEB, çocukların ilgisini çekebilecek birçok materyallerin bulunduğu z-kütüphaneleri kurmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okuma kültürünün geliştirilmesi için bilgisayardan elektronik eğitim materyallerine, internetten zeka oyunlarına kadar çocukların ilgisini çekebilecek birçok materyallerin bulunduğu z-kütüphaneleri kurmaya başladı.
MEB Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, "Okullar Hayat Olsun Projesi"nin temel amacının eğitimi topluma yaymak ve okulları toplumla bütünleştirmek olduğunu ifade ederek, mahallelilik bilincinin yeniden doğmasına katkı sağlayarak merkezi buluşma yeri olmasını hedefledikleri okulları güvenli bir yaşam ve hayat boyu öğrenme merkezlerine dönüştürmek istediklerini söyledi.
Eğitim öğretim saatleri dışında okulların, dersliklerin, konferans salonlarının, spor salonlarının ve bahçelerinin toplum hizmetine açılmasını önemsediklerini dile getiren Ersöz, bu kapsamda hazırladıkları projenin bir ayağının da z-kütüphaneler (zenginleştirilmiş kütüphane) olduğunu dile getirdi.
Yeni yapılan okullarda z-kütüphanelerin yapıldığını eski okullarda ise giriş katlarına önceleri üst katlarda yer alan kütüphane ve bilgi teknolojileri sınıflarını bir araya getirerek kütüphaneleri kurduklarını anlatan Ersöz, bu şekilde insanların bu alanlara daha kolay erişebilmelerine imkan tanıdıklarını ifade etti.
Okuma kültürünün yaygınlaştırılmasında okul kütüphanelerinin önemli bir işleve sahip olduğunun altını çizen Ersöz, bu kapsamda kütüphanelerin geliştirilmesi için "Okuma Kültürü ve Kütüphaneler Grup Başkanlığı" kurduklarını, başkanlığın çeşitli kuruluşlarla işbirliği halinde, dünyadaki örneklerden de yola çıkarak zevkli, eğlendirici, estetik ve çocukların hayal dünyalarını harekete geçirici malzemelerle desteklenmiş yenilikçi kütüphane tasarımları ürettiğini belirtti.
Okulların en geniş ve ferah mekanlarının kütüphane alanı olarak seçildiğini dile getiren Ersöz, bu kütüphanelerde, bilgisayar, internet bağlantısı, yazıcı bulunduğunu belirterek, "Burada elektronik kaynaklar ve temel eserler olacak. Öğrencilerimiz burada ödevlerini yapıp, çıktılarını alsın, oyun oynasın, internete girsin, kitap okusun istiyoruz. Bu amaçla saat 21.00'e kadar ve hafta sonları buraları açık tutmayı planlıyoruz. Z-kütüphanelerde öğrencilere basılı, sesli ve elektronik kitaplar buluşturarak alternatif okuma seçenekleri de sunacağız" dedi.
 
Z-Kütüphanelerde mangala, yapboz, film ve oyuncaklar da bulunacak
 
Öğrencilerin çalışmalarının burada sergileyebilecekleri bir alanın da bu kütüphaneler içerisinde yer alacağına işaret eden Ersöz, burada çocuk edebiyatından güncel kitaplar, satranç masaları, mangala, tangram, yapbozlar, zeka geliştirici oyuncak, öğrenme oyunları, CD, DVD ve bilgisayar oyunları ve filmlerin de bulunacağını vurguladı.
Öğrencilerin buradan ödünç kitap alıp verebileceğini belirten Ersöz, "Öğrenciler burada dinlenensin rahat etsin istedik. Bu amaçla yer minderleri, koltuk ve kanepe gibi rahat oturulabilecek mobilyalar buralara konulacak. Onların ilgisini çekebilecek ve kütüphanelerde vakit geçirmesine olanak sağlayacak her şey burada yer alacak. İlkokullar için ayrı liseler için ayrı tasarım yaptık. İlk okuldaki renklerimiz daha canlı çocukların gelişimine daha uygun. Liseler için yapılan tasarımda daha soft renkler hakim" diye konuştu.
 
Yazar ve şairler derslere çağrılacak
 
Kütüphaneleri çok amaçlı salonlar haline getirileceğini ve burada derslerin imkan sağlanacağını dikkati çeken Ersöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kütüphanenin orta alanına birkaç masa ve alanın büyüklüğüne uygun sayıda sandalye yerleştirilecek. Hem araştırma hem de gerektiğinde bir dersi işleme amaçlı kullanılabilecek bu alan, tekerlekli rafların duvarlara yaklaştırılmasıyla genişletilebilecek. Ayrıca gerektiğinde projeksiyonla duvara yansıtılarak sunumların yapılabilmesi sağlanacak. Bilim teknoloji, zeka oyunları, yazma ve yazarlık becerisi ile okuma becerisi dersleri burada işlenebilinecek. Yazar ve şairlerle buluşma günleri tertip edilecek."
Z-kütüphaneler sayesinde çocukların internet kafelere gitmekten, velilerin ise çocuklarının bu kafelere gönderdiklerinde yaşadıkları endişelerden kurtulacağını ifade eden Ersöz, dünyadaki araştırmaların çocukların genelde okul saatleri sonrası ailelerine erişene kadarki dönemde şiddete uğradığını gösterdiğini kaydederek, "Okullarımızda çocuklarımızın uzun süre durmaları onları hem zararlı alışkanlıklardan hem de şiddete uğramaktan koruyacak" diye konuştu.
Ersöz, bu kütüphanelerin halka açık olacağını, öğrenci, öğretmen, veli ve araştırma yapmak isteyen herkesin kütüphanelerden ve teknolojik gelişmelerden yararlanması imkan sağlanacağını da dile getirdi.
Kütüphanelerin hayırseverler, Valilikler, Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın katkılarıyla yapıldığına dikkati çeken Ersöz, "Şu ana kadar Ankara'da 3, İstanbul'da ise 6 tane yapıldı. Birçok il ve ilçede de yapımına devam eden çok sayıda kütüphanemiz var" dedi.