Yaşamboyu Onur Ödülü' Kıral, Gruda ve Yıldızoğlu'na

Antalya’da düzenlenen Film Festivali'nin “Yaşamboyu Onur Ödülü” ERden Kıral, Ayşen Gruda ve Kayhan Yıldızoğlu’na verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya’da 29 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında 52. kez düzenlenecek olan Film Festivali’nin “Yaşamboyu Onur Ödülü”nün sahipleri belli oldu. Onur ödülleri bu yıl Erden Kıral, Ayşen Gruda ve Kayhan Yıldızoğlu’na verilecek. Festivalin “Yıldırım Önal Anı Ödülü” ise bir yıl boyunca Tijen Par’a emanet edilecek. 

Sinemamızın yetmişli yıllardaki gençleşme ve siyasallaşma sürecine “Kanal” ve “Bereketi Topraklar Üzerinde” filmleriyle katkıda bulunan usta yönetmen Erden Kıral, Yılmaz Güney’le başladığı sinema kariyerini bağımsız olarak sürdürmüş bir rejisör. Ferit Edgü’nün “O” adlı romanından yola çıkarak beyazperdeye aktardığı “Hakkari’de Bir Mevsim” adlı filmi 1983 yılında, Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülü de dahil olmak üzere çok önemli ulusal ve uluslararası ödülün sahibi oldan Kıral, son olarak başrollerini Nurgül Yeşilçay, Mert Fırat, Vildan Atasever ve İlyas Salman’ın paylaştığı “Gece” filmiyle seyirci karşısına çıktı. 

Rol aldığı ilk filmden itibaren yarattığı karakterlerle büyük başarılara imza atan ve tekrarı güç rekorlar kıran Ayşen Gruda, komedi dendiğinde akla gelen ilk isimler arasında yer alıyor. Gruda, 2010 yılında Sinan Çetin’in “Kağıt” filmindeki rolüyle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında Altın Portakal’ın sahibi olmuştu. 

Muhsin Ertuğrul’la tanışmasının ardından uzun yıllar İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahneye çıkan Kayhan Yıldızoğlu ise sinemaya 1966 yılında "Fatih’in Fedaisi" ve "Malkoçoğlu" filmleriyle geçiş yaptıktan sonra Memduh Ün, Ertem Eğilmez, Atıf Yılmaz, Süreyya Duru, Orhan Aksoy, Ertem Göreç ve Tunç Başaran filmlerinde sıklıkla kamera karşısına geçti.