Yarım asırlık Altın Portakal

Bu yıl 50. kez düzenlenen film festivali, 11 Ekim'e kadar Antalya'yı sinemamızın başkentine dönüştürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ülkemizin en köklü sinema etkinliklerinden Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 50. yaşını kutlayacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle 4-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin 50. yıl töreni, yarın akşam 21.00'de Cam Piramit'te yapılacak.

50. Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek  "Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması"nda bu yıl 10 film yer alacak. Festivalin yönetmen Yeşim Ustaoğlu başkanlığında toplanacak uluslararası jürisi; oyuncu Leila Hatami, yapımcı Titus Kreyenberg, yönetmen György Palfi ve yapımcı Zeynep Santıroğlu Sutherland'ten oluşacak. Jüri, yarışma kapsamında; Nawapol Thamrongrattanarit'den "36", Corneliu Porumboiu'dan "Bükreş'e Gece Çöktüğünde ya da Metabolizma", Tomasz Wasilewski'den "Dalgalanan Gökdelenler", Tom Shoval'den "Gençlik", Hala Lotfy'den "Gündüz Gözüyle", David Perrault'dan "Kahramanlarımız Bu Gece Öldüler", Barbara Albert'den "Ölüler ve Yaşayanlar", Ari Folman'dan "Son Şans", Ramon Zürcher'den "Tuhaf Kedicik" ve Deniz Akçay'dan "Köksüz" adlı çalışmaları değerlendirecek. Hindistan sineması ve Manaki Kardeşler için özel bölümlerin gerçekleştirileceği Altın Portakal'ın 50. yılı için Nebil Özgentürk'ün hazırladığı belgesel ve Cahit Berkay'ın bestelediği şarkı da etkinlikler kapsamında sanatseverlerle paylaşılacak. Festival kapsamında Behlül Dal Sinema Müzesi de açılacak. Altın Portakal kapsamında AKM Aspendos Salonu'nda gösterime girecek filmlerin bilet satışları da önceki gün başladı. Sanatseverler, festival kapsamında uzun metraj filmler için 5 TL ve indirimli 3 TL ödeyecek. 

Altın Portakal bu yıl kimin olacak?

Festivalde bu yıl yine 10 film, 50. yılın Altın Portakal'ını kazanabilmek için yarışacak. Festivalin "Ulusal" yarışmasına; Ferit Karahan'ın "Cennetten Kovulmak", Ali Kemal Çınar'ın "Kısa Film", Ramin Martin'in "Kusursuzlar", Zeynep Dadak ve Merve Kayan'ın "Mavi Dalga", Ömer Leventoğlu'nun "Mavi Ring", Serdar Temizkan'ın "Kutsal Bir Gün", Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er'in "Sev Beni", Alpgiray M. Uğurlu'nun "Uvertür", Atalay Taşdiken'in "Meryem" ve Nihat Seven'in "Uzun Yol" filmleri katılacak.  Ödülü kazanacak yapımı belirleyecek jüriye Türkan Şoray başkanlık edecek. Yarışma filmlerinin galaları yarın başlayacak. Heyecanlı bir yarışa sahne olacak bölümün gala gösterimlerinde film ekipleri de Antalyalı sinemaseverlerle bir araya gelecek. 

Oscarlı konuk

Altın Portakal'ın bu yıl Oscar ödüllü bir konuğu da var. "Bir Ayrılık" adlı filmiyle "En İyi Yabancı Film" dalında Oscar kazanan İranlı yönetmen Asghar Farhadi, festival kapsamında ülkemize gelecek. Ünlü yönetmen,  Cannes'da jüri özel ödülü kazanan ve Bérénice Béjo'ya "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü getiren "Geçmiş" (Le Passé) filminin Antalya'daki galasında sanatseverlerle buluşacak.