Vizyona yaz, film bereketiyle geldi

Sinemaseverleri salonlarda bu hafta adeta bir film festivali bekliyor. Vizyon; “Terminatör”den Pablo Escobar’ın öyküsüne, İran’dan Venezuela yapımı prodüksiyonlara, spor temalı filmlere uzanan geniş bir yelpaze sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

“TERMİNATÖR”LE YENİDEN 

Haftanın en ilgi uyandıran filmlerinden biri, fenomen seri “Terminatör”ün yeni bölümü “Terminatör: Genisys.” “Terminatör”ü tekrar Arnold Schwarzenegger’in canlandırdığı filmin diğer oyuncuları Emilia Clarke, J.K. Simmons, Lee Byung-hun ve Matt Smith. “Terminatör: Genisys” ile bilimkurgunun en sevilen serilerinden biri yeniden başlıyor denebilir. Bir üçleme olarak planlanan yeni “Terminatör”de insanların direniş önderi John Connor’ın, makineler imparatorluğu “Skynet”in ölümcül gücüne karşı verdiği savaş konu ediliyor. Serinin beşinci filminin senaristliğini ilk iki filme imza atan William Wisher üstlenirken yönetmen koltuğunda Alan Taylor oturuyor. 

BİR BİYOGRAFİDEN YOLA ÇIKARAK... 

Son yılların en sevilen aktörlerinden Oscarlı Benicio Del Toro da bu hafta konuğumuz. Del Toro’nun başrolünü yorumladığı “Kayıp Cennet” (Escobar: Paradise Lost); bir dönemin uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın zirve yıllarına odaklanıyor. Josh Hutcherson, Claudia Traisac, Brady Corbet ve Ana Girardot’un da rol aldığı, Andrea Di Stefano’nun çektiği “Kayıp Cennet”te; Nick, sörf yapmak için gittiği Kolombiya’da rüyalarının kadını Maria’yla tanışıyor. Pablo Escobar da, Maria’nın amcası. Nick zamanla bu devasa ailenin bir parçası olmaya başlıyor. İlk bakışta her şey yolunda gözükse de, Nick kız arkadaşıyla geçirdiği her gün işin bilinmeyen yönleri olduğunu fark ediyor ve istemeden kendini dünyanın en büyük uyuşturucu mafyasının içinde buluyor. 

THERON GEÇMİŞİN GÖLGESİNDE 

Tüm dünyada çok satan “Kayıp Kız” romanının yazarı Gillian Flynn’in kaleminden çıkma bir gerilim filmi de bugün vizyona giriyor: “Karanlık Yerler” (Dark Places.) Charlize Theron ve Nicholas Hoult’un oynadığı fi lmde olaylar Tanweer Libby Day’in ailesinin Kansas şehrindeki bir çiftlikte vahşi ve acımasız bir şekilde katledilmesiyle başlıyor. Gilles Paquet-Brenner’in yönettiği “Karanlık Yerler”; Tanweer Libby Day’in hayatında tekrar açmak istemediği bu sayfayla yüzleşmek zorunda kalmasının öyküsü. 

COSTNER, ATLETİZM KOÇU 

Bu hafta Kevin Costner hayranları da soluğu sinemalarda alıyor. Niki Caro’nun yönettiği “McFarland”, sevilen aktörün yeni fi lmi. Costner’a başrolde Maria Bello, Diana Maria Riva, Morgan Saylor ve Chris Nunez’in eşlik ettiği “McFarland”ta; 1980’li yıllarda sosyal ve fi ziksel zorlukları aşan McFarland kasabasının şampiyon atletizm takımının öyküsü anlatılıyor. 

ALTIN AYI ÖDÜLLÜ “TAKSİ TAHRAN” 

Günümüz İran sinemasının usta ismi Jafar Panahi’nin hem yönettiği hem de başrolünü oynadığı “Taksi Tahran”, gerilim ve aksiyon ağırlıklı vizyonda alternatif öyküler arayan sinemaseverler için. Filmde yönetmen bir taksi şoförü olarak İran sokaklarına çıkıp sadece arabasına koyduğu kamerasıyla, taksi müşterileri vasıtasıyla Tahran’ın profi lini eleştirel bir dille ortaya koymaya çalışıyor. “Taksi Tahran”ın bu yılki Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” aldığını da hatırlatalım. 

“ARAFTAKİ EV” KORKUTACAK 

Yaz aylarıyla birlikte vizyonda gerilim-korku fi lmlerinin sayısı artıyor. Onlardan biri de “Araftaki Ev” ((La Casa Del Fin de Los Tiempos.) Alejandro Hidalgo’nun yönettiği, Rosmel Bustamante, Adriana Calzadilla, Simona Chirinos ve Gonzalo Cubero’nun oynadığı fi lm, Venezuela yapımı. “Araftaki Ev”de, Dulce’nin çocuklarıyla birlikte beş yıl önce taşındığı evde garip olaylar yaşanmaya başlıyor. 

BİR GERİLİM DE BİZDEN 

Bir korku filmi de yerli sinemadan: “Alkarısı Cinnet.” Muzaffer Gülçek’in yönettiği filmde; Sanem İşler Şen, Tuncay Tarhan, Mehmet Tokatlı ile Aynur Mutlucan oynuyor. Alkarısı, Türk, Anadolu ve Altay halk inancında lohusa dönemindeki kadınlara ve atlara musallat olduğuna inanılan yaratık. Efsanenin temeli Şamanizm’e kadar uzanıyor inanışa göre lohusaların ve yeni doğmuş çocukların ciğerleriyle besleniyor. Filmin öyküsü bu mite dayanıyor. 

İNGİLİZ SİNEMASINDAN “ONUR” 

Sevilen oyuncuları buluşturan İngiliz filmi “Onur” (Pride) da haftanın yeni filmlerinden. Matthew Warchus’un yönetmenliğini yaptığı filmin oyuncu kadrosunda Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West, Andrew Scott ve Joseph Gilgun gibi isimler var. Yapıt, eşcinseller ve maden işçilerinin politik sorunlar ve toplumdaki ön yargıları aşmak için bir araya gelmesinin öyküsü. 

BİR ÇİFTLİKTEN AYA YOLCULUK 

Animasyon sevenlerse “Kıvırcık: Ay Macerası”nı (Blackie & Kanuto: Una Aventura Lunatica) tercih edebilir. Yönetmenliğini Francis Nielsen’in yaptığı filmde; bir çiftlikte yaşayan ve Ay’a gidebilmeyi kafasına koyan Blackie adındaki kara koyun ile ona âşık olan Köpek Kanuto’nun giriştiği macerası öyküleniyor. 

SUDAN KORKAN KURBAĞA 

Haftanın son yeni filmi de bir animasyon: “Kurbağa Prens” (Ribbit.) Chuck Powers’ın yönettiği animasyon film, kişilik bozukluğu yaşayan küçük bir kurbağanın komik öyküsünü anlatıyor. “Yüzüklerin Efendisi”nden tanıdığımız Sean Astin, kurbağa Ribbit’i seslendiriyor. Filmde Ribbit henüz kişiliği oturmamış ve çevresindekilere göre oldukça farklı bir kurbağa. Bütün ailesi ve çevresindeki kurbağa arkadaşlarının aksine zıplamaktan ve suya girmekten nefret ediyor. Bu durumdan rahatsız olan Ribbit, en yakın arkadaşıyla birlikte yaşamak için ona en uygun yeri bulmak için yola koyuluyor.