Viyana Şan Yarışması'na dört sanatçımız gidiyor

Doğukan Özkan, Burak Kul, Uğur Yılmaz ve Ayşe Şenoğul, 25 Haziran–2 Temmuz tarihleri arasında Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’daki finalde Türkiye adına yarışacaklar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Viyana Oda Operası’nın kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Hans Gabor adına düzenlenen ve dünyanın en önemli şan yarışması olarak kabul edilen 35. Uluslararası Hans Gabor Belvedere Viyana Şan Yarışması’nın Türkiye elemeleri Bakırköy Belediyesi Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.  

Beşiktaş Rotary Kulübü’nün son 9 yıldır sponsor olarak destek verdiği yarışmayı Doğukan Özkan, Burak Kul, Uğur Yılmaz ve Ayşe Şenoğul kazandı. Dört genç yarışmacı, 25 Haziran–2 Temmuz tarihleri arasında Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’daki finalde Türkiye adına yarışacaklar.  

Belkıs Aran ödülü, Şenoğul'un

Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Nurhan Çetinkaya, Rotary Türkiye Başkanı Mehmet Sabri Görkey, Beşiktaş Rotary Başkanı Dr. Hakan Ergenekon'un da aralarında bulunduğu çok sayıda konuğun katıldığı final gecesinde yarışan 8 adayın performanları geceye renk kattı. Yarışmada dünyaca ünlü şan sanatçısı Belkıs Aran anısına verilen ödülün sahibiyse Ayşe Şenoğul oldu. 

Finallerini dünyanın en ünlü opera yöneticilerinin ve menajerlerinin izlediği ve kazananlara dünya çapında tanınma olanağı sağlayan yarışmaya, 5 kıtadan ve 165 ülkeden binlerce genç sanatçı başvuru yapıyor. Dünya üzerinde 60 değişik şehirde ön elemelerin yapıldığı Uluslararası Hans Gabor Belvedere Viyana Şan Yarışması’na Türkiye 18 yıldan bu yana katılıyor. 

Öztoprak: “Gençlere fırsat veren bir yarışma”

Uluslararası Hans Gabor Belvedere Viyana Şan Yarışması Türkiye Komitesi ve Jüri Başkanı Bariton Sedat Öztoprak, yarışmanın en büyük kazanımının çok genç opera sanatçıları için uluslararası opera alanında çalışma fırsatı yaratması olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda Türkiye’de düzenlendiği ilk yıl ülkemize birincilik kazandıran Sedat Öztoprak yarışmayla ilgili şunları söyledi: “Yarışmada birinci olduktan sonra yurtdışında uzun süre opera konusunda çalışma imkânı elde ettim. Türkiye’ye döndükten hemen sonra da gençlere gelişmeleri için çok önemli bir fırsat veren bu yarışmanın Türkiye Komitesi’nde yer almaya başladım. Hakan Aysev, Zehra Yıldız, Burak Bilgili, Tuncay Kurtoğlu, Güneş Gürle, Bülent Külekçi, Murat Karahan, Simge Büyükedes, Asude Karayavuz, Perihan Nayır, Levent Bakırcı, Kemal Yaşar, Aslı Ayan gibi yarışmaya katılan çok sayıda genç sanatçıya bu sayede ulusararası önemli projelerden destek geldi. Türkiye’den bu konuda aslında o kadar başarılı sanatçılar çıkıyor ki yarışmaya bir çok ülke sadece 1 kişi ile katılabilirken biz ülkemiz adına 4 finalist gönderebiliyoruz.”

Yarışmanın jürisinde bu yıl da ulusal ve uluslarası alanda başarılı 7 ünlü isim yer aldı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni bariton Sedat Öztoprak, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Aytaç Manizade, Kompozitör Çetin Işıközlü, Orkestra Şefi Prof. Dr. Rengim Gökmen, Avusturya’dan opera sanatçısı Erich Seitter ve Almanya’dan opera sanatçısı Wolfgang Hoyer jüri üyesi olarak görev yaptı.