Türk sinemasına dünya çapında yoğun ilgi

Türk sineması, sektöre sağlanan destek ve ödülle taçlanan başarılı çalışmalar sayesinde 100. yılında altın çağını yaşıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Son yıllarda sektöre sağlanan desteklerin de katkısıyla Türk sineması 100. yılında altın çağını yaşıyor. Venedik, Valladolid, Guanajuato ve Busan'da gibi dünyanın önemli film festivallerinden Türkiye'ye davet üstüne davet gönderiliyor. 

Sinema Genel Müdürü Mesut Cem Erkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de talimatıyla sinema sektörüne sağladıkları desteği 2014'te iki katına çıkarttıklarını, 266 projeye toplamda 26 milyon 979 bin 750 lira destek verdiklerini belirtti. 

"Nuri Bilge Ceylan çıtayı yükseltti" 

Bu yıl en fazla desteği 1 milyon 750 bin lira ile Altın Ayı ödüllü yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun Buğday ve Özhan Eren'in Çanakkale Geçilmez filmlerine verdiklerini hatırlatan Erkul, bu katkılarla son bir yıldır Türk sinemasının da hem uluslararası arenada ismini duyurduğunu hem de yerli yapımların sayısının, izleyici sayısının ve gişe hasılatının önemli oranda arttığını bildirdi.  

Erkul, Türk sinemasına duyulan ilginin küresel çapta çoğalmasında, uluslararası festivallerden alınan başarıların da büyük katkı sağladığına dikkat çekerek, "Son yıllarda Türk sinemasının birçok başarılı yapımı Cannes, Berlin, Venedik, Montreal, St. Petersburg, Tokyo, San Francisco gibi dünyanın önemli festivallerinden ödüllerle dönüyor. Dünyanın en prestijli festivallerinden olan Cannes Film Festivali'nde Nuri Bilge Ceylan imzalı 'Kış Uykusu' filminin Altın Palmiye'yi (Palme D'or) alması uluslararası arenada yakalanan başarı çıtasını üst seviyelere çıkardı" dedi. 

Her yerden talep var 

Başarılar sonrasında Türk sinemasının uluslararası film festivallerinden büyük ilgi gördüğünü kaydeden Erkul, "Venedik (İtalya), Valladolid (İspanya), Guanajuato (Meksika) ve Busan'da (Güney Kore) düzenlenecek festivallerde Türk filmlerinin gösterilmesi ve ülkemiz için özel bölümler düzenlenmesi için alınan talepler sonrasında Bakanlığımız çalışmalara başladı" diye konuştu.  

Sinema Genel Müdürü Cem Erkul, tüm dünyada sinemaseverlerce yoğun ilgiyle takip edilen bu festivallerde Türkiye'ye ait başarılı yapımların izleyiciyle buluşmasının ülkenin tanıtımına önemli katkı sağladığını ve işbirlikleri için zemin hazırladığını söyledi. 

En iyi Türk filmi için ilk gün sürprizi 

Erkul, öte yandan dün başlatılan "Türk sinemasının en iyi 100 filmi"nin seçileceği oylamaya da ilk günde 60 bine yakın kişinin katıldığını bildirdi.  

Akademisyenler, meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarınca belirlenen 500 film arasından seçilen 300 filmin halkın oyuna sunulduğunu anlatan Erkul, şunları kaydetti: 

"1 Eylül'e kadar sürecek oylamanın sonuçlarını düzenleyeceğimiz özel bir geceye kamuoyuna duyuracağız. Düzenlenecek gecede seçilen 'En İyi 100 Türk Filmi'ne ait afiş ve görüntüler de bir sergi ile sinemaseverlerle buluşturulacak. Ayrıca her filmden bir kostüm tekrar dikilerek kamuoyunun beğenisine sunulacak ve ardından bu kıyafetler, açılacak 'Ulusal Film Arşivi ve Sinema Müzesi'nde sergilenecek." 

En iyi 100 filmin seçimine katkı sağlamak isteyenler,  http://100yil100film.gov.tr/' veya 'http://www.yuzyilyuzfilm.gov.tr/" adreslerini ziyaret edilebilecek."   

Bu konularda ilginizi çekebilir