Toros Can, BİFO ile çalacak

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın nisan ayındaki son konuğu, 20. yüzyılın avangard akım ve bestecilerini yorumlayarak dünyada ve Türkiye’de adından sıkça sözettiren piyanist Toros Can.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL – Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel yönetiminde nisan ayında vereceği son konserde, yorumculuğunun ve eğitimciliğinin yanı sıra kazandığı ödüller ve jüri üyelikleriyle ülkemizi uluslararası klasik müzik arenasında başarıyla temsil eden Toros Can’a eşlik edecek. Can’ın özellikle piyano eserleri ile 20. yüzyıl müziğinin en özgün kişiliklerinden biri olan Schnittke’nin Piyano ve Yaylı Çalgılar için Konçerto’sunu yorumlayacağı konserde BİFO, Barber’ın Yaylı Çalgılar için Adagio ve Schönberg’in Verklärte Nacht adlı yapıtını seslendirecek.
 
Müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı’nda Prof. İlhan Baran ile başlayan Toros Can, British Council bursuyla gittiği Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde Prof. Peter Katin ve Edwin Roxburgh ile çalışma fırsatı buldu. Amerika'da Peter Frankl, Joaquin Achucarro, Nicholas Zumbro ve Tedd Joselson ile çalışan Can, Texas'taki Southern Methodist University Meadows Sanat Okulu'nda solistlik programına katıldı. Yale Üniversitesi'nde master eğitimi gören piyanist, Arizona Üniversitesi'ndeki doktora eğitiminin yanı sıra Alexander Jenner, Jan Wijn, György Sándor, Boris Berman ve Claud Frank'in ustalık sınıflarında bulundu.
 
Türkiye’den Fransa’ya, Amerika Birleşik Devletleri’nden İngiltere’ye, Singapur’dan İsviçre’ye pek çok ülkede konserler veren, performansları TRT ve BBC-3 tarafından canlı yayımlanan Toros Can, aralarında Academy of St.Martin in the Fields’ın da yer aldığı pek çok orkestra ile konserler verdi. 3. Orléans Uluslararası 20. Yüzyıl Piyano Yarışması birincisi Toros Can, Le Monde de le Musique "CHOC" Ödülü’nün yanı sıra, Diaposon d’Or Ödülü’nü iki kez, Diaposon Ödülü’nü ise beş kez kazandı. 2001 Aralık’ından bu yana Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda öğretim üyesi olarak görev yapan Toros Can, 2009 Ekim'inde Paris'te düzenlenen dünyaca ünlü Marguerite Long Piyano Yarışması’nda jüri üyeliği yaparak, Paris valiliği tarafından madalya ile onurlandırıldı.
 
"BİFO Avangard" adlı konser, 15 Nisan 2013 Pazartesi akşamı saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.