Tiyatroya 'Necip Fazıl' dopingi

Edebiyat ve fikir dünyasının önde gelen isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek, tiyatro eserleriyle Anadolu'nun sahnelerinde hayat bulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Edebiyat ve fikir dünyasının önde gelen isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek, tiyatro eserleriyle Anadolu'nun sahnelerinde hayat bulacak. Müstakil Sahne Sanatları ve Eğitimi Derneği (MÜSSED), Kısakürek'in üç eseriyle 4 Aralık'tan itibaren Türkiye'yi dolaşacak. 

MÜSSED Başkanı Murat Karakaya, Necip Fazıl Kısakürek'in eseri "Bir Adam Yaratmak" ile Anadolu turnesine çıkacaklarını belirterek, "Bir Adam Yaratmak eseri üzerimizde bir sorumluluktu. Biz üstadın bu eserinin, düşüncesinin sadece Ankara veya İstanbul merkezli değil, Anadolu'nun her yerinde yaşamasını istedik" dedi.  

Karakaya,  tiyatroya yeni bir soluk getirmek amacıyla yaklaşık 5 ay önce kurdukları MÜSSED hakkında bilgi vererek, "Bağımsızız ama bir rengimiz de var ve bu renk Üstadın ideolojisi" ifadesini kullandı. 

Bazı hassasiyetlere sahip ailelerin, sahne sanatlarına hevesi ve yeteneği olan çocuklarını gönül rahatlığıyla  gönderebilecekleri kurumların yokluğundan şikayet ettiklerini söyleyen Karakaya, "Böyle bir yapının bir zaruret haline geldiğini çekirdek ailemizden sosyal yaşantımıza bütün çevremizde hissettik. Aslında çok da geç kalındı bunun için" diye konuştu. 

Karakaya, temel çıkış noktalarının sahne sanatları alanında insan yetiştirmek olduğunu belirterek, bugüne kadarki İstanbul merkezli tiyatro ekolünün Anadolu'daki büyük kitleyi yansıtmadığını savundu.

Gördükleri tepkiyle yaptıkları işin önemini daha iyi anladıklarını da kaydeden Karakaya, "Ülke olarak kabuk değiştiriyoruz bakış açılarımız da farklılaşıyor. 20 yıl önce tiyatro derneği kurulsa Anadolu insanı tepki gösterirdi ama bugün dedem bile beni destekliyor" diye konuştu. 

"Rengimiz Üstadın ideolojisi" 

Karakaya, dernek olarak ilk faaliyetlerinden birinin Başkent Tiyatrolarının Necip Fazıl Kısakürek'e ait "Bir Adam Yaratmak" oyununu Anadolu'ya çıkarmak olduğunu vurguladı.  

Turneye, 4 Aralık'ta Malatya ile başlayacaklarını bildiren Karakaya, "Bu eser üzerimizde bir sorumluluktu. Üstadın bu eserinin, düşüncesinin sadece Ankara veya İstanbul merkezli değil, Anadolu'nun her yerinde yaşamasını istedik. Doğu'dan başlayıp Batı'ya, Karadeniz'e, İç Anadolu'ya devam edeceğiz. Bir gaye uğruna yapıyoruz. Bağımsızız ama bir rengimiz de var ve bu renk Üstadın ideolojisi" şeklinde konuştu. 

Necip Fazıl'ın 2 oyunu daha turneye çıkacak 

Son dönemde Devlet Tiyatrolarının Necip Fazıl'ın eserlerini yeniden sahnelemeye başladığını anımsatan Karakaya, "Haklarını teslim edemediğimiz değerlerimizin haklarını verme zamanı geldi. Farklı nedenlerle Anadolu insanı kültür sanat meselesini sahiplenemediği gibi Necip Fazıl gibi sanatçıları sahiplenmeye de korkuyordu. Ama artık her şeyi konuşma, her mecrada bunları münazara etme fırsatımız oluyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Karakaya, "Kaldırımların Çileli Yolcusu", "Siyah Pelerinli Adam" oyunlarını da hazırladıklarını ve Bir Adam Yaratmak'ın ardından bu oyunlarla turneye devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

"Bir Adam Yaratmak" ile 18 yıldır sahnede 

Öte yandan, MÜSSED'in Anadolu turnesine çıktığı "Bir Adam Yaratmak", yenilenen dekor ve kostüm tasarımlarıyla tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak. 

Oyunun yönetmeni ve başrol oyuncusu Mehmet Tahir İkiler, Ankaralı sanatseverlerin yakından bildiği oyuna, 19 yıl önce yönetmen olarak başladığını, bir yıl sonra da başrolü üstlenerek 18 yıldır sahne aldığını, toplamda 620 temsil verdiklerini belirtti.  

Muhsin Ertuğrul, Bir Adam Yaratmak'tan vazgeçmedi 

İkiler, oyunun adından dolayı Anadolu'da ilk başta tepki çektiğini ancak eser sahibi olarak Necip Fazıl'ın adını görenlerin 'Bunda mutlaka bir nükte vardır' diyerek oyuna sahip çıktıklarını anlattı. 

Oyunun Devlet Tiyatrolarında en son 1940'lı yıllarda sahnelendiğini anımsatan İkiler, şunları dile getirdi: 

"Üstadın eserleri, 'Necip Fazıl'ın düşünceleri budur' diyerek ayıklanmış ve Devlet Tiyatrolarında, şehir tiyatrolarında oynanmamış. Bir Adam Yaratmak oyununu en son Muhsin Ertuğrul oynamış. O dönemde Üstadın da şaşırdığı şu ki oyun çok başarılıyken, en kalabalık seyirci çektiği dönemde, kapalı gişe oynanırken, kapıda ambulans beklerken, Muhsin Ertuğrul 40 derece ateşliyken bile oyundan vazgeçmezken, bir anda sezon ortasında kaldırılmış. O günden beri de bir daha DT'de oynanmamış." 

İkiler, oyunun dil ve derin anlam yapısına da dikkati çekerek, kitabı okumayan seyircinin oyunu ilk izleyişte anlayamayabileceğini ancak birkaç temsilin ardından derin manalara ulaşılabileceğini ifade etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir