Telif hakları için 712 görüş toplandı
Kültür ve Turizm Bakanlığınca telif haklarına yönelik hazırlanan ve bir ay önce kamuoyuyla paylaşılan yasa taslağına, 712 görüş bildirildi.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik Bakanlık Telif Hakları Genel Müdürlüğü öncülüğünde hazırlanan yasa taslağına ilişki görüş alma süreci tamamlandı.
Kanun tasarısı taslağı, 3 Mayıs 2017'de Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın düzenlediği basın toplantısıyla eş zamanlı olarak kamuoyunun görüşüne açılırken, 5 Haziran itibarıyla görüş alma süreci sona erdi.
Dijital dünyada yaşanan hak ihlallerinden sinema ve edebiyata kadar telif haklarının geçerli olduğu birçok alanda önemli yenilikleri getiren yasa taslağına, aradan geçen bir aylık sürede 712 görüş bildirildi.
Değişiklik taslağını inceleyerek görüş verenler arasında vatandaşların yanı sıra, üniversiteler, öğretim üyeleri, meslek birlikleri, sanatçılar ve oyuncular, yayımcı kuruluşlar, dernekler, ticaret odaları da bulunuyor.
En fazla görüş 'Toplu hak yönetimi' sistemi için
Taslak hakkında iletilen görüşlerin yaklaşık yüzde 20'sini meslek birlikleri aracılığıyla toplu hak yönetimi, fikir ve sanat eserleri arasında özellikle müzik eserlerinden faydalanan ticari işletmelerin lisans alma süreçleri ile meslek birliklerin yapısı ve faaliyetlerine ilişkin düzenlemelere yönelik öneriler oluşturuyor.
Sinema ve dizi oyuncularının hakları için de görüş yağdı
Taslak düzenlemeye, sinema emektarları ile sinema ve dizi oyuncularının haklarının iyileştirilmesini amaçlayan düzenlemeler hakkında da çok sayıda görüş iletildi. Bu konudaki görüş oranı, toplam görüşlerin yüzde 8'ini oluşturdu.
İki ay incelenecek
Bütün paydaşların katkısıyla son halini alacak örnek bir kanun çalışması yapmayı hedefleyen Bakanlık, kanun değişikliği taslağına ilişkin görüşleri kamu kurumlarından gelecek değerlendirmelerle beraber iki aylık bir süreçte inceleyecek. Ardından taslağa son şekli akademik bir komisyon tarafından verilecek.