Tekfen Filarmoni Bashkirova’ya eşlik edecek

Orkestranın 2015 yılındaki ilk etkinliğinin solisti; büyük festivallerde Gidon Kremer’le verdiği ikili konserler ve yaptığı sayısız kayıtlarla tanınan ünlü piyanist olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tekfen Filarmoni Orkestrası, 2015’in ilk konserini bu hafta vermeye hazırlanıyor. Orkestra, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda 6 Şubat Cuma günü gerçekleştireceği konsere “Asya kıtasının en sevilen 50 erkeği”nden biri olan Singapurlu konuk şef Darrell Ang yönetiminde çıkıyor. Tekfen Filarmoni, Offenbach’ın “Orfeus Cehennemde” Operası Uvertürü ile başlayacağı konserinde; Mozart’ın “21 no’lu, Do Majör (KV 467) Piyano Konçertosu”nda piyanist Elena Bashkirova’ya eşlik ediyor. Konser, Şostakoviç’in kendi ifadesine göre en şeff af, yalın ve morali yüksek yapıtı “9. Mi bemol Majör Senfoni” ile sona eriyor. 

20. yüzyıl müziğinin destekçisi 

Orkestranın 2015 yılındaki ilk konserinin solisti piyanist Elena Bashkirova, müzisyen bir ailede doğdu. Elena Bashkirova, Çaykovski Konservatuvarı’nda ünlü piyanist ve eğitimci olan babası Dimitrij Bashkirov’la çalıştı. Münih Filarmoni, Konzerthaus, NDR Radyo Senfoni, Viyana Senfoni ve Orchestre de Paris gibi dünyaca ünlü orkestralara düzenli olarak davet edilen Bashkirova, bugüne kadar pek çok önemli şefl e çalıştı. Piyanist, ayrıca Asya’ya kadar uzandığı turnelerde Çin Filarmoni ve Taipei Ulusal Senfoni gibi orkestralarla çaldı. Klasik ve romantik repertuvarın yanı sıra 20. yüzyıl müziğinin de destekçisi olan Bashkirova, birçok eserin ilk seslendirilişinde yer aldı. Sanatçı, kariyerinin en başından beri oda müziğine çok önem verdi. Bu alanda uluslararası büyük festivallerde Gidon Kremer’le çıktığı ikili konserler ve yaptığı sayısız kayıtlar örnek verilebilir. 

Jerusalem festivalini kurdu 

Ünlü şancılarla da konserler düzenleyen Bashkirova, 1998'de Jerusalem Uluslararası Oda Müziği Festivali’ni kurdu. Sanat direktörü olarak her yıl Eylül ayında uluslararası alanda adını duyurmuş sanatçıları konuk ettiği Festival, 10 yıldan sonra, İsrail kültür hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Jerusalem Oda Müziği Festivali Topluluğu Berlin, Düsseldorf, Paris, London, Vienna, Lizbon, Budapeşte, New York ve Chicago gibi şehirlerde konserler veriyor.

Konserde orkestrayı genç şef Darrel Ang yönetecek

Klasik müzikseverleri Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda buluşturacak konserde orkestrayı yönetecek olan Darrell Ang, özellikle Fransız ve Rus bestecilerin başyapıtlarına getirdiği saygı uyandıran yorumlarıyla ilgi topluyor. Bugün uluslararası alanda çalışan en önemli genç orkestra şefi olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen Ang, günümüz Asya’sının dinamizminin ve olağanüstü yükselişinin bir sembolü olarak görülüyor. Singapur bazlı Her World dergisi tarafından Barack Obama ve “Demir Adam 3” fi lminin yönetmeni Jon Favreau ile birlikte “Asya’nın En Sevilen 50 Erkeği” arasında gösterilen orkestra şefi Çin kökenli, Singapur doğumlu bir müzisyen. Ang; piyano, keman ve fagot çalıyor. 14 yaşında orkestra şefi olma hayalinin peşinden gitmeye karar veren Darrel Ang, St. Petersburg Filarmoni Topluluğu Ödülü’nü kazandı. Darell Ang, St. Petersburg Devlet Konservatuvarı’nda Orkestra Şefl iği bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun oldu. Bunu izleyen zamanda Yale Üniversitesi’nden müzik yüksek lisans derecesi alan Ang, orkestra şefl iği dalında öğretim üyesi olarak ilk görevini burada yaptı. Aynı zamanda Finlandiyalı ünlü pedagog Jorma Panula’nın yanı sıra Lorin Maazel, Esa-Pekka Salonen, Vladimir Jurowski ve Sir Colin Davis’le de birlikte çalıştı. Genç yeteneklerin keşfi ve tanıtımında önemli rol oynayan Darell’ın son projesi, olan Singapur merkezli Genç Müzisyenler Vakfı ve onun daimi orkestrası, kariyerini müzik alanında sürdürmek isteyen Singapurlu genç müzisyenler için kaynak yaratmak ve destek toplamak amaçlarını güden bir sosyal girişim oldu.