Tarih ve sanat Nevşehir Kültür Yolu’nda buluştu
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin yedinci durağı Nevşehir oldu.
Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında Nevşehir’de 9 gün boyunca 500 etkinlik şehrin tarihi noktalarında gerçekleştiriliyor. Festival, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla 3 Ağustos’ta başladı.
Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne ikinci kez ev sahipliği yapan Nevşehir’de festival, 11 Ağustos’a kadar sürecek. Şehir, konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renkleniyor.
Festival; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi’nin de katılımıyla Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde başladı. Fotoğraf tutkunlarını buluşturan ödüllü FotoMaraton etkinliğinin başlangıcı da burada gerçekleştirildi.
Açılışta konuşma yapan Bakan Yardımcısı Yazgı, Nevşehir’in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok kadim bir memleket olduğunu belirterek, “Aynı zamanda turizmimizin en önemli mihenk taşı olan bir ilimiz. Biz, Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde bugüne kadar binlerce insanımızla çok özel anlar paylaştık. 40 noktada 500 etkinlikle ve bin sanatçımızla 9 gün boyunca Nevşehirimizde, vatandaşlarımız, turistlerimiz aynı zamanda çevre illerden gelen değerli misafirlerimizle çok güzel anlar ve hatıralar paylaşacağımızı ümit ediyoruz” dedi.
Yeşil Dokunuş: Kültür Yolu Dönüşüm Atölyesi
Kültür Yolu Festivali’nde çıkan atıkların sanatla buluştuğu atölyeler, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Güzel Sanatlar, Teknik ve Meslek Liseleri öğrencilerini bir araya getirerek ortak çalışma imkânı sunuyor.
Yeşil Dokunuş: Kültür Yolu Dönüşüm Atölyesi kapsamında; Geri Dönüşüm Kutusu Yapım Atölyesi, Satranç Oyunu Yapım Atölyesi ve Ödev Dosyası Yapım Atölyesi Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde gerçekleşti. Elde edilen ürünler köy okullarına gönderilerek topluma ve çevreye hizmet etmenin yanı sıra gençlerin yeteneklerini geliştirmelerine ve topluma katkı sağlamalarına olanak tanıyor.
Geleneksel ve çağdaş sanat bir arada
Festival kapsamında, uluslararası platformlarda başarı elde eden Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” veri heykeli Meryem Ana Kilisesi’nde, Eskizden Piksele “Anatolia Edition” dijital sanat sergisi Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde, Sabri Berkel Resim Sergisi Güray Müzesi’nde, Asaf Erdemli’nin “Zirvede Bir Efsane” sergisi Mustafa Paşa Eleni Kilisesi’nde, Sultan Adler ve Beste Alperat’ın heykel yerleştirmeleri Paşabağları Vadisi’nde sergileniyor.
Beyhan Budak’tan gülümseten anılar
Festival süresince birbirinden önemli isimlerin söyleşileri de Nevşehirliler tarafından ilgiyle takip ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ses sanatçısı Züleyha Ortak’ın sunumuyla gerçekleşen “Sınırsız Sohbetler” programı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde Klinik Psikolog ve Yazar Beyhan Budak’ı ağırladı. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alıyor.
Paşabağları Vadisi’nde tango konseri
Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında; Paşabağları Vadisi’nin atmosferinde, Devlet Çoksesli Korosu ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleşen “Tango Buenos Aires” konseri izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Koro şefi Burak Onur Erdem yönetimindeki Devlet Çoksesli Korosu ve Cemi’i Can Deliorman şefliğindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Martin Palmeri’nin “Tango Buenos Aires” adlı eserini seslendirdi.
Çocuklara özel festival köyü
Avanos Amfi Tiyatro Önünde kurulan birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” ile çocuklar gönüllerince eğleniyor. Çocuklar festivalin ikinci gününde çocuk tiyatrosu Cocomelon ve dans eden kukla gösterisi etkinlikleriyle keyifli zamanlar geçirdi. “Özgür Özgülgün ile Çocuklara Masallar” etkinliğine de minikler büyük ilgi gösterdi.
Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.