Tarih ve sanat Nevşehir Kültür Yolu’nda buluştu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin yedinci durağı Nevşehir oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Kültür Yolu Fes­tivali kapsamında Nev­şehir’de 9 gün boyunca 500 etkinlik şehrin tarihi nok­talarında gerçekleştiriliyor. Festival, Kültür ve Turizm Ba­kan Yardımcısı Gökhan Yaz­gı’nın katılımıyla 3 Ağustos’ta başladı.

Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne ikinci kez ev sahip­liği yapan Nevşehir’de festival, 11 Ağustos’a kadar sürecek. Şe­hir, konserler, sergiler, atölye­ler, söyleşiler, gastronomi dene­yimleri ve her yaşa uygun etkin­liklerle renkleniyor.

Festival; Kültür ve Turizm Bakan Yar­dımcısı Gökhan Yazgı, Nevşe­hir Milletvekili Filiz Kılıç, Nev­şehir Valisi Ali Fidan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Mi­ras ve Kültürel Etkinlikler Ge­nel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi’nin de katılımıyla Kapa­dokya Üniversitesi Ürgüp Fab­rika Yerleşkesi’nde başladı. Fo­toğraf tutkunlarını buluşturan ödüllü FotoMaraton etkinliği­nin başlangıcı da burada ger­çekleştirildi.

Açılışta konuşma yapan Bakan Yardımcısı Yaz­gı, Nevşehir’in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok kadim bir memleket olduğunu belirterek, “Aynı za­manda turizmimizin en önemli mihenk taşı olan bir ilimiz. Biz, Türkiye Kültür Yolu Festivalle­rinde bugüne kadar binlerce in­sanımızla çok özel anlar paylaş­tık. 40 noktada 500 etkinlikle ve bin sanatçımızla 9 gün boyunca Nevşehirimizde, vatandaşları­mız, turistlerimiz aynı zamanda çevre illerden gelen değerli mi­safirlerimizle çok güzel anlar ve hatıralar paylaşacağımızı ümit ediyoruz” dedi.

Yeşil Dokunuş: Kültür Yolu Dönüşüm Atölyesi

Kültür Yolu Festivali’nde çı­kan atıkların sanatla buluştuğu atölyeler, Güzel Sanatlar Fakül­tesi ve Güzel Sanatlar, Teknik ve Meslek Liseleri öğrencilerini bir araya getirerek ortak çalış­ma imkânı sunuyor.

Yeşil Dokunuş: Kültür Yolu Dönüşüm Atölyesi kapsamın­da; Geri Dönüşüm Kutusu Ya­pım Atölyesi, Satranç Oyunu Yapım Atölyesi ve Ödev Dosyası Yapım Atölyesi Kapadokya Üni­versitesi Ürgüp Fabrika Yerleş­kesi’nde gerçekleşti. Elde edilen ürünler köy okullarına gönde­rilerek topluma ve çevreye hiz­met etmenin yanı sıra gençlerin yeteneklerini geliştirmelerine ve topluma katkı sağlamalarına olanak tanıyor.

Geleneksel ve çağdaş sanat bir arada

Festival kapsamında, ulusla­rarası platformlarda başarı el­de eden Refik Anadol’un “Ma­kine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” veri heykeli Meryem Ana Kilisesi’nde, Eskizden Pik­sele “Anatolia Edition” dijital sanat sergisi Kapadokya Üni­versitesi Ürgüp Fabrika Yerleş­kesi’nde, Sabri Berkel Resim Sergisi Güray Müzesi’nde, Asaf Erdemli’nin “Zirvede Bir Efsa­ne” sergisi Mustafa Paşa Ele­ni Kilisesi’nde, Sultan Adler ve Beste Alperat’ın heykel yerleş­tirmeleri Paşabağları Vadisi’n­de sergileniyor.

Beyhan Budak’tan gülümseten anılar

Festival süresince birbirinden önemli isimlerin söyleşileri de Nevşehirliler tarafından ilgiyle takip ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ses sanatçısı Züley­ha Ortak’ın sunumuyla gerçek­leşen “Sınırsız Sohbetler” prog­ramı, Nevşehir Hacı Bektaş Ve­li Üniversitesi Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde Klinik Psikolog ve Yazar Beyhan Budak’ı ağırladı. Devlet Tiyat­roları ile Devlet Opera ve Bale­si’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve perfor­mansları da festivalde yer alıyor.

 Paşabağları Vadisi’nde tango konseri

Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında; Paşabağları Vadisi’nin atmosferinde, Devlet Çoksesli Korosu ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleşen “Tango Buenos Aires” konseri izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Koro şefi Burak Onur Erdem yönetimindeki Devlet Çoksesli Korosu ve Cemi’i Can Deliorman şefliğindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Martin Palmeri’nin “Tango Buenos Aires” adlı eserini seslendirdi.

Çocuklara özel festival köyü

Avanos Amfi Tiyatro Önünde kurulan birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” ile çocuklar gönüllerince eğleniyor. Çocuklar festivalin ikinci gününde çocuk tiyatrosu Cocomelon ve dans eden kukla gösterisi etkinlikleriyle keyifli zamanlar geçirdi. “Özgür Özgülgün ile Çocuklara Masallar” etkinliğine de minikler büyük ilgi gösterdi.

Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.