Sosyal medya ve propaganda
İnsanlar artık billboardlara değil telefon ekranına bakıyor!
ANKARA (DÜNYA) – Türkiye yeni bir yerel seçimin arifesinde. Muhtarlardan büyükşehir belediye başkanlarına, azalardan belediye meclis üyelerine kadar çok sayıda görev için ”seçim” yapılacak. Uzun süredir sosyal medya danışmanlığı yürüten Tolga Akkuş, “Sosyal Medyada Propaganda” kitabıyla bu alanda iletişim faaliyeti yürütmek isteyenlere deneyimlerini sundu.
Siyasi propaganda uzun süreler klasik medya araçlarıyla yapıldı. Oysa çok uzak olmayan bir geçmişte 2000’li yıllardan itibaren internetin yaygınlaşmasıyla siyasetçiler için yeni bir evren oluştu. Bu yeni evrenin ”en yeni” mecrası ise sosyal medya.
2000’li yıllarda müzik grupları ve markalar için o dönemin ”sosyal medyası” Netlog, Yonja, Myspace gibi sitelerde itibar yönetimi yapan ve 2010’dan sonra devlet kurumları, sendikalara ve siyasetçilere sosyal medya danışmanlığı yürüten; 2012-2018 arası da Sağlık Bakanlığında sosyal medya ekibinde çalışan ve halkla ilişkiler daire başkanlığı yürüten Tolga Akkuş, bu alandaki literatürü ve deneyimlerini “Sosyal Medyada Propaganda” kitabına yansıttı.
Halen TRT’de çalışmasını sürdüren Tolga Akkuş, kitabında içerik yanında sosyal medya kanallarının nasıl kullanılacağına dair kolay bilgilere de yer verdiğini belirterek, daha önce bu alana hiç girmemiş kişilerin dahi yararlanabilmesini amaçladığını vurguladı.
“Bildirim bombardımanına tutulduğumuz günümüzde bir kişiye erişmek kolaylaşsa da o kişinin dikkatini çekmek, zaman tünelinde aşağı doğru kayarken durup bize 5 saniyesini ayırmasını sağlamak zorlaştı” diyen Tolga Akkuş, siyasi propagandanın başarısı için sosyal medyanın göz ardı edilemeyecek seviyelere geldiğinin altını çizdi. Tolga Akkuş, “İnsanlar otobüste giderken artık billboarda değil telefon ekranına bakıyor, oy almak için artık telefonun ekranında olmak lazım. Mobil sosyal medya kullanıcıları masaüstü kullanıcılara göre daha aktif ve etkili. Mobil kullanıcılara ulaşarak dijital gönüllü olarak kullanabilirsiniz!” dedi.
Sosyal medyanın adaylar açısından bir başka avantajı ise konvansiyonel propaganda araçları ve diğer mecralara kıyasla olağanüstü ucuz olması. Tolga Akkuş, “1000 broşür basmanın bedeli 200 lira, dağıttırmak için de 100 lira vermek gerekiyor, ama sosyal medya reklamlarında 1000 kişiye ulaşmak için 50 kuruş yeterli” örneğini veriyor.
Tolga Akkuş tarafından yazılan “Sosyal Medyada Propaganda” Deneme Yayınları tarafından yayımlandı.