'Şimşir kaşık'lar usta ellerde
Trabzon'un yöresel el sanatları arasında yer alan şimşir kaşık, kentte üreticisinin azalmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatılması amacıyla Çarşı Mahallesi'nde hizmet veren tarihi Alacahan'da şimşir kaşık üreten Olcay Mol, yaptığı açıklamada, makine yardımıyla seri üretim yaparak daha çok kaşık hazırlayıp satabilme imkanı olmasına rağmen bunu tercih etmediğini söyledi.
Dedesinin ve babasının da bu meslekle geçimini sağladığını belirten Mol, "Burada kaşık üretiminin yanı sıra isteyen herkese öğrenme fırsatı da tanınıyor. El sanatlarının burada bir arada yaşatılması bizim için çok önemli. Daha önce kente gelen turistler yöreye özgü el sanatlarının nerede olduğunu bilmiyordu. Alacahan sayesinde insanlar buraya geldiklerinde bütün el sanatlarını bir arada bulabiliyor. Yerli ve yabancı turistler bu anlamda çok şaşırıyorlar ve hoşlarına gidiyor." dedi.
18 yıldır geçimini şimşir kaşık satarak sağladığını anlatan Mol, geçmiş yıllarda şimşir kaşık ve benzeri el sanatları ürünlerini yapan usta sayısının çok olduğunu ifade etti.
Günde en fazla 20 kaşık hazırlayabildiğini söyleyen Mol, makine kullanması durumunda sayının, bu rakamın 4-5 katına çıkabileceğini söyledi.
"Meslek arayanlar için fırsat"
Şimşir kaşık hazırlamak için emek ve sabır gerektiğine işaret eden Mol, "Bir kaşık en az 8 defa elden geçiyor. Şimşir ve gürgen ağacından hazırlanan parçaya ilk olarak kaşığın kaba şeklini veriyorum. Daha sonra ise kazıtma, zımpara gibi işlemler uyguluyorum. Bütün bunları yaparken sabırlı olmak en önemlisi. Bu anlamda ben işimi severek yapıyorum." diye konuştu.
Mol, tek sorununun mesleği devam ettirecek birilerinin bulunmaması olduğunu belirterek, "Kapımıza gelecek herkese bu işi öğretmeye hazırım ancak insanlarımız bu üretim sürecini görünce mesleğe girmeyi düşünmüyor." ifadelerini kullandı.ancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.