‘Silahlar sadece öldürür’
Bireysel silahların her yıl binlerce kişinin hayatına mal olduğu Türkiye’de, bu konuda farkındalık ve toplumsal bilinç yaratılmasına katkı sunan Umut Vakfı, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde bir kez daha 'Bireysel silahlanmaya hayır' çağrısı yaptı
İSTANBUL - Umut Vakfı tarafından 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü etkinlikleri kapsamında ilk tören Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla yapıldı. Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay ve vakıf yönetim kurulu üyelerinin katıldığı törenin ardından bu yıl 20'ncisi gerçekleştirilen ve her yıl başka bir sanat dalında düzenlenen '20. Bireysel Silahsızlanma Ödülü: Barışın Dili Şiddetin Reddi' konulu fotoğraf yarışmasının ödül töreni Taksim The Marmara Otel’de gerçekleştirirldi.
Sunuculuğunu Gökmen Karadağ’ın yaptığı törende konuşan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü etkinliklerinden ‘Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü’nün iki yıldır yasaklar nedeniye gerçekleştirilemediğini anımsatarak şunları söyledi:
“İnsanların Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü’nü simgesel olarak gerçekleştirmeleri, ölen yakınlarının ayakkabılarını sessizce bir halı boyu kadar yürüyerek, kırmızı halı üzerine bırakmaları, yeniden ölümler olmasın, başkaları ölmesin diyedir. Geçmişle toplumun yüzleşmesi için bir hatırlatmadır.
Bu amaçla bir araya gelerek görüş ve düşüncelerini ifade etmeleri onların en tabii hakkıdır. Yakınlarını kaybeden insanların acılarını toplumla paylaşmaları, seslerini duyurmak için her yıl 28 Eylül’de bir araya gelmeleri korkulacak, yasaklanacak bir davranış veya eylem değildir. Asıl olan onların acıların paylaşılması için bu yürüyüşün yapılmasını sağlamaktır. Asıl görev, sessiz ayakkabıların yürüyüşünü gerçekleştirenleri korumaktır. Böylece yakınlarını kaybeden insanların acılarını bir nebze olsun dindirmiş olursunuz. Ölenler geri dönmüyor, ama geride kalanların acıları unutulmuyor. Yasaklar koyarak, yasakları sürdürerek geçmişle insanların yüzleşmesini önleyemezsiniz. Çünkü bu insanların geçmişinde ve yüreğinde yitirdikleri insanların acısı var. Acı paylaşmakla azalır, yasaklarla değil…
Korkarak ve ‘Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü’nü yasaklayarak sadece acılarımızı çoğaltırız. Artık hiç kimse Türkiye’de ölülerini sayarak yaşamak istemiyor.”
Törende Nazire Dedeman Çağatay’ın konuşmasının ardından fotoğraf sanatçısı-Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Laleper Aytek, Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Çolak, Umut Vakfı Mütevellisi-avukat Fikret İlkiz, fotoğraf sanatçısı Aramis Kalay ve Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Ürper’den oluşan “Seçici Kurul” un ödüle değer bulduğu yarışmacılara ödülleri sunuldu.
Bu kapsamda yarışmaya tek kareyle katılan Gültekin Alkurt 'Lütfen' adlı eseriyle birincilik ödülünü aldı. Yarışmaya Bursa’dan katılan Ali Osman Akın “Sansürsüz” adlı fotoğrafıyla ikincilik, İzmir’den katılan Cem Balkı da “Ebeveyn Günlükleri” fotoğrafıyla üçüncülük ödülü takdim edildi.
‘O baba’ya katkı plaketi ‘O Vali’ye katkı plaketi
Törende Şanlıurfa’nın Elbistan ilçesinde yapılan düğün törenine "Düğünümüze Hoşgeldiniz Lütfen Silah Sıkmayınız" pankartı asan düğün sahibi baba Bilal Kısa ve “Maksat Dışı Bıçak Taşımayla Mücadele” kampanyası başlatan Erzurum Valiliği adına Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın yanı sıra şu isimlere de ‘Bireysel Silahsızlanmaya Katkı Plaketi’ verildi:
* Sıtkı AKGÜL - Kırşehir Emniyet Müdürüğü, - "Etkinlikleriniz Mateme Dönüşmesin "
* Afyon İli Sandıklı İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Büro Amirliği; - “Düğünümüz Şen Ola”
* Hasan ONAR - Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü,- “Mutluluğunuz Hüzne Dönüşmesin”
* Orhan Düzgün - Kayseri Valiliği, “Bıçak Tutma Kalem Tut"
* A. Ferhat ÖZEN – Kırıkkake Yahşihan Kaymakamlığı “Silah Atmayalım Hayatları Karartmayalım”
Tören kapsamında , yarışmasına katılan ve ödül alan üç fotoğrafın da aralarında bulunduğu 40 fotoğraftan oluşan bir de sergi açıldı. Sergi, yıl boyunca İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin Barış Festivali başta olmak üzere çeşitli kentlerde izlenebilecek.
‘Şiddeti reddedin’
Vakfın derlediği resmi rakamlara göre Türkiye’de korkutan tablo şöyle:
Sadece Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) geçen yıl 17 bin 205 yerli, 11 bin 672’si ithal olmak üzere toplam 28 bin 877 tabanca sattı. Sadece MKE’nin 5 yılda sattığı silah adedi 115 bin 290.
Yapılan araştırmalar da, bireysel silahlanmanın son yıllarda yüzde 50 arttığı ortaya çıkmıştır. Erkeklerin yüzde 95’i, kadınların yüzde 5’i silahla suç işliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre güvenlik birimlerine suça sürüklenme nedeni ile gelen 115 bin 439 çocuğun 434’ü öldürme, 42 540’ı ise yaralama suçu ile isnat edildi.
Türkiye bireysel silahlanmada 178 ülke arasında 14. ülke durumunda ve son 5 yılda bireysel silahlanma yüzde 50 arttı.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre, 1 Eylül 2014 itibariyle cezaevlerinde bulunanların “Bazı suç gruplarına göre dağılımı”na bakıldığında toplam 46 bin 139 kişiden 26 bin 747’si adam öldürme, bin 982’si öldürmeye teşebbüs ve 17 bin 410’ı da yaralama suçlarından cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü…
Türkiye’de yüzde 15’i ruhsatlı yüzde 85’i ruhsatsız 17 milyon bireysel silah bulunuyor. Bu rakamlarda gösteriyor ki;
Her üç evden birinde silah var, üç erişkin erkekten birinde silah var, her üç aileden birinde cinayet, intihar, öldürme gibi silahla ilgili geçmişte yaşanmış öykü var, her üç yaşlıdan birinde silah var, her üç kadın cinayetinden biri silahla işleniyor, intiharlarda üçüncü sırada silahla intihar var, cezaevlerindeki her üç suçlunun birisi silahla ilgili, trafikte tartışmayla sonuçlanan her üç olaydan birinde silah var.
Yarışma kapsamında sergilenmeye değer görülen eserler ve sahiplerinin isimleri de şöyle:
“İkbal Hümay Akyıldız (Mutlu bir dünya için-İstanbul), Hüseyin Türk (Gezi Direnişi’nde polise ağlayarak yalvaran içimizdeki İrlandalı ve Tekel direnişinin ortasında çocuk kalmak başlıklı fotoğrafları-Ankara), İsmail Tütün (3698-İstanbul), Sıdıka Çal (Barış adam savaşa teslim olmasın-Ankara), Masis Üşenmez (Gökkuşağı-İstanbul), Ersin Berk (Barış İçin ve Yıkıntıların Arasında eserleriyle-Adapazarı), Erdal Çalışkan (Barış ve Silahsız Yaşam-Bursa), Aytül Akbaş (Barış-Kocaeli), Mehmet Özdemir (Olimpik Barış, Barışın Eli ve Barış Olsun fotoğrafları-Trabzon), Aydın Berk Bilgin (Barış ve Umut fotoğrafları-İstanbul), Feyyaz Çetinel (Barış Güvercini-Balıkesir), Nebiha Bacıoğlu (Esaret-İstanbul), İbrahim Taşdelen (Ateş Gecesi-İstanbul), Burak Savtur (Reddediş-Ankara), İlhan Kılınç (Bir Zamanlar Vardı-Kocaeli), Cankut Bucaklıgil (Barış-Kocaeli), Gürsel Egemen Ergin (Çocuklar-Bursa), İhsan İlze (Elele-İstanbul), Deniz Aydemir (Sevgi ve Barış temennileri-Muğla), Sultan Güner (Halk ve polis gücü-İstanbul), Mürsel Yağcıoğlu (Salıncak-İstanbul), Nejat Gündüç (Özgürlük-İzmir), Ümit Binzet (rembrand_01-Tekirdağ), Sait Nuri Tetik (Kafes-Afyonkarahisar), Şeref Akçay (Sınır-Ordu), Methiye Özen (Reddediş-Adana), Osman Ülker (Silahsız oyun-İzmir), Servet Çınar (Çocukça Özgürlük-Edirne), Mustafa Gezer (Barış-Kocaeli), Şahan Nuhoğlu (Diyarbakır Garı-İstanbul), Hatice Karakan (Barış güvercini-İstanbul).
1.lik ödülü (Gültekin Alkurt) :
2.lik ödülü (Ali Osman Ak):
3. lük Ödüllük Cem Balkı