Şiirimizin yas günü: Kılı kırk yaran usta ozan Ahmet Oktay'ı kaybettik

Ortaokul yıllarından itibaren şiirle yaşayan şair, yazar, gazeteci Ahmet Oktay, aramızdan ayrıldı. Şair, son yolculuğuna bugün Erenköy Galip Paşa Camisi'nden uğurlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şiirimizin ustalarından, gazeteci yazar Ahmet Oktay’ı (Börtecene) dün kaybettik. Ortaokul yıllarında yazmaya başlayarak edebiyatımıza ödüllü pek çok yapıt armağan eden Oktay, son yolculuğuna bugün, Galip Paşa Camisi’nde öğleyin kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda uğurlanacak. 

Ankara’da 1933 yılında doğan Ahmet Oktay’ın ilk şiiri, 1949'da Gerçek dergisinde yayımlandı. Liseden ayrılarak çalışmaya başlayan Ahmet Oktay, 1950’lerde İkinci Yeni'ye öncülük eden Mavi Hareketi içinde yer aldı ve aynı adlı dergide etkin bir rol oynadı. Gazeteciliğe 1961'de Yeni İstanbul’un Ankara bürosunda başlayan Ahmet Oktay; Ankara Ekspres, İktisat ve Piyasa, Vatan gibi gazetelerde çalıştıktan sonra 1965'te TRT Haber Merkezi’ne girdi. 1976’da TRT’den istifa ederek Akajans’a, ardından da Dünya gazetesine geçen Oktay, 1978’de yeniden TRT’ye döndü; 1982’de buradan emekli oldu. Daha sonra geçtiği Milliyet'te uzun bir dönem çalışan yazar, 1993’te Milliyet’ten ayrılarak zamanını yazmaya ayırdı. 

İlk şiir kitabı “Gölgeleri Kullanmak”ı 1963’te okurlara sunan Ahmet Oktay’ın dizeleri “Her Yüz Bir Öykü Yazar”, “Dr. Kaligari’nin Dönüşü”, “Sürgün”, “Sürdürülen Bir Şarkının Tarihi”, “Kara Bir Zamana Alınlık”, “Yol Üstündeki Semender”, “Ağıtlar ve Övgüler”, “Bir Sanrı İçin Gece Müziği”, “Toplu Şiirler”, “Gözüm Seğirdi Vakitten”, “Söz Acıda Sınandı”, “Az Kaldı Kışa” ve “Hayalete Övgü” kitaplarında okurlara sunulmuştu.