Sezonun gözdelerini izlediniz mi?

2014-2015 tiyatro sezonunun en koyu günlerindeyiz. Hemen hemen bütün topluluklar eteğindeki taşları döktü; oyunlarını çıkardı; seyircilerini bekliyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Annem, Oğlum ve Ben

27-28 Şubat'ta Tiyatro Pera'da

Seçkimizin en yeni oyunlarından biri Tiyatro Pera’da: “Annem, Oğlum ve Ben.” Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği oyun, bir ailenin üç kuşağının bir arada olduğu bir yılbaşı öyküsü. Serpil Tamur, Nesrin Kazankaya ve Emre Çakman’ı buluşturan yapıt, Çakman’ın canlandırdığı Bülent karakteri aracılığıyla Otizmin bir türü olan Aspenger sendromuna da dikkat çekiyor. “Annem, Oğlum ve Ben” oldukça duygusal bir oyun. 

Guguk Kuşu

25 Şubat'ta Antalya Kültür Merkezi'nde

Jack Nicholson’ın efsane oyunuyla klasikleşen film, Oktay Kaynarca yorumuyla tiyatro sahnesinde. Bir akıl hastanesi üzerinden yerleşik düzen ile birey çatışmasını anlatan “Guguk Kuşu”nun meşhur hemşiresini ise Deniz Uğur canlandırıyor. Sadri Alışık-Çolpan İlhan Tiyatrosu yapımı olan “Guguk Kuşu” sezonun en iddialı sahne eserlerinden biri. 

Güneş batarken bile büyük

Bugün ve yarın Cevahir'de

 Goethe’nin alt sınıftan bir kadınla evlenerek Weimer’dan ayrılması ve taşraya taşınması sürecini konu edinen oyun, yazarı Napoleon istilası altındaki ülkesinde geçirdiği dönem ve özellikle hayatındaki kadınlar ile ilişkisi odağında ele alınırken biz yazarın gözündeki dünyaya, yaşamına, hatta evine konuk oluyoruz. Başrolde ödüllü oyuncu Reha Özcan var. 

İstibdat Kumpanyası

Caddebostan Kültür Merkezi'nde

Tarihi fonda geçen bir komedi izlemek istiyorsanız “İstibdat Kumpanyası” tam size göre. Abdülhamit döneminde geçen oyunda Padişahı tahttan indirme planı yapan Şeref Paşa halkı galeyana getirmek için tiyatroyu kullanmak istiyor, bu yüzden Fransa'dan yarı Fransız yarı Türk Samuel efendiyi getirterek, Edmond Rostand’ın Cyrano de Bergerac adlı oyununu sahneletiyor. Kadroda Levent Üzümcü, Sabri Özmener, Aylin Kontante ve Onur Buldu da var. 

Soytarım Lear

Sezon boyu çeşitli sahnelerde

Geçen bahar gerçekleştirilen İstanbul Tiyatro Festivali’nin en ilgi çeken oyunlarından “Soytarım Lear”, modern bir “Kral Lear” okuması. Yiğit Sertdemir’in uyarlayıp yönettiği “Soytarım Lear”in kadrosunda genç kuşağın birbirinden önemli aktör ve aktrisleri var: Berkay Ateş, Demet Evgar, Okan Yalabık, Sezin Akbaşoğulları, Umut Kurt ve Yiğit Sertdemir. Oyunda kullanılan grotesk maskeler bir ustayı da, Tomris İncer’i de saklıyor.

Zübük

27 Şubat'ta İzmir AKM'de

Hicvimizin dev ismi Aziz Nesin bu yıl 100 yaşında. Kadirbilir topluluklarımızdan Tiyatrokare de bu dalyayı onun filme de çekilen ünlü romanı “Zübük”ü yorumlayarak kutluyor. Müzikal formatındaki oyunda, Kemal Sunal’la özdeşleşen rolde “Yalan Dünya” dizisinde “Yönetmen Tufan” karakteriyle izlediğiniz Tuna Orhan var. Reji ve uyarlamaysa Nedim Saban’ın.

On İki Öfkeli Adam

11-15 Mart'ta Fatih Reşat Nuri'de

Sinema ve sahnede bir klasik olmayı başarmış “On İki Öfkeli Adam”, bu sezon Şehir Tiyatroları’nda çağdaş bir rejiyle seyircinin beğenisine sunuluyor. Şüphelinin suçlu olduğunun genel kabul görüldüğü jüride, bir üye bu karara karşı çıkarsa ne olur? 12 jüri üyesi üzerinden adalet kavramını sorgulayan oyunda çok iyi aktörler var.

Kalp Düğümü

6-12 Mart'ta Craft Tiyatro'da

Sevilen aktris Melisa Sözen’in ilk tiyatro denemesi olan “Kalp Düğümü”, bağımlılık üzerine bir oyun. Kapalı gişe yorumlanan yapıtın diğer rollerinde İpek Bilgin, Ezgi Çelik, Erkan Köstendil ve Melisa Doğu var. Uyuşturucu batağına saplanmış evin küçük kızı, annesinden beklediği sevgiyi görmeyen avukat abla ve alkolik bir anne oyunda tanışacağımız ailenin fertleri.

Hoşgeldin Boyacı

27 Şubat'ta İzmir Sabancı Kültür Sarayı'nda

Ülkemiz sahnesinin en önemli aktörlerinden Erdal Özyağcılar’ın tam 18 yıl sonra tiyatroya döndüğü “Hoşgeldin Boyacı” tatlı bir komedi. Bazen kadın-erkek, bazen de zengin-fakir çatışmasını en komik haliyle seyirciyle buluşturan “Hoşgeldin Boyacı”da yaşadığı yasak ilişki kocası tarafından öğrenilmesin diye boyacısıyla işbirliği yapan sosyetik hanımı ise Berna Laçin oynuyor. Erdal Özyağcılar'ın kendisi gibi oyuncu olan kızı Zeynep Özyağcılar'ın kurduğu Tiyatro Martı'nın prodüksiyonu olan oyun, özellikle gündemin stresinden uzaklaşmak isteyen, gülmeyi seven tiyatroseverlere tavsiye edilebilir.

Hayvan Çiftliği

1 Mart'ta Yunus Emre Kültür Merkezi'nde

Bakırköy Belediye Tiyatroları, eskimeyen güçlü söylemiyle modern klasikler arasına giren George Orwell’in Hayvan Çiftliği eserini Peter Hall’un adaptasyonuyla sahneye taşıdı. Emrah Eren’in yönettiği bir müzikal. Orwell’ın totaliter rejimleri eleştiren eseri, hayvanların yönetimi insanlardan devrim yoluyla aldıkları bir çiftlikte geçiyor. Başlıca rollerde; Levent Tülek, Alican Yücesoy, Esra Ruşan ve Cihan İnan Bekar var.