Savaş sanatı, strateji ve liderliğin el kitabı: Beş Çember

Kılıç ustası Musashi'nin deyimiyle “adını marka yapmak” isteyenler için yazılmış olan Beş Çember, kişisel, kurumsal yada ulusal düzeyde sürdürülebilir ve uzun vadeli başarıyı yakalamak isteyenlerin el kitabı niteliği yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Harvard Business School’da ders olarak okutulan Beş Çember Kitabı, Japon tarihinin en büyük kılıç ustası Miyamoto Musashi tarafından ölümünden iki yıl önce bir mağarada kaleme alındı. Kitap, savaş sanatı, strateji ve liderlik üzerine dünyanın en önemli metinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Beş Çember Kitabı, kişisel, kurumsal veya ulusal düzeyde sürdürülebilir ve uzun vadeli başarıyı yakalamak isteyenler için rehber niteliğinde bir el kitabı. Musashi’nin deyimiyle “adını marka yapmak” isteyenler için yazılmış olan bu kitap, başarıyı hedeflerken izlenmesi gereken tek yolu gösteriyor. Samurayların bu yolda ustalaşması halinde girdikleri her mücadeleden zaferle çıkacakları ve giderek yenilmez olacakları vurgulanmakta. Japonya’nın tüm markalarının ardında bu felsefenin yattığını belirtiyor.

Kitabın özünü oluşturan beş bölüm—Toprak, Su, Ateş, Rüzgar ve Boşluk—her biri farklı bir başarı prensibini temsil ediyor. Toprak, kimliği ve tarihi; Su, esnek olma gerekliliği ve öğrenme yeteneğini; Ateş, cesaret ve risk almanın önemini; Rüzgar, başkalarını tanımayı ve rakiplerin yöntemlerinden haberdar olmayı; Boşluk ise ustalığı, yapılan işe ruh katmayı ve özgünlüğe ulaşmayı ifade ediyor.

Kitap; 17. yüzyıl orijinalinden dilimize kazandıran tarihçi ve yazar Dr. Erdal Küçükyalçın tarafından Türkçeye çevrildi. Küçükyalçın, Japon başarısının ardındaki sırrı aramak için hayatını bu konuya adadığını belirtiyor. Ekonomi, tarih ve düşünce dünyasını inceledikten sonra cevabı bu kitapta bulduğunu ifade ediyor. Halen Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezi yönetim kurulu üyesi olan Dr. Küçükyalçın, derslerinde, konferans ve seminerlerinde Beş Çember Kitabı’nı anlatmaya devam ediyor. Ayrıca, “Samuraylar Kulübü” adını verdiği YouTube kanalında, “Potansiyelini Gerçekleştir!” sloganıyla Musashi’nin başarı sırlarını paylaşıyor. Kitabın son baskısı İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Sembolik ve çok boyutlu katmanlarla dolu kitap, hem kişisel hem de profesyonel başarıyı hedefleyen herkes için kıymetli bir kaynak oluşturuyor.