Sanatın kalbi Bodrum’da atıyor

Bodrum, bu yaz bale şölenine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin ilk ve tek bale festivali olan 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, dünya sahnelerinden performanslarla bir kez daha sanatseverle buluşuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin ilk ve tek bale festivali olan Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 21’inci yılında sanatseverlerle buluştu. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen festivalin açılışı, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Kuğu Gölü balesiyle yapıldı. İş Bankası’nın katkılarıyla gerçekleşen gece, yerli ve yabancı konukların dakikalarca süren alkışlarıyla taçlandı.

Çaykovski’nin unutulmaz bestesi üzerine Marius Petipa ve Lev Ivanov’un klasikleşmiş koreografisi, A. Volkan Ersoy ve G. Armağan Davran’ın dokunuşlarıyla yeniden hayat buldu. Prens Siegfried ile büyücü Rothbart tarafından kuğuya dönüştürülen Prenses Odette’in aşk hikayesi, Bolşoy Tiyatrosu’nun baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard’ın performanslarıyla Bodrumlu sanatseverlere sunuldu. Eserin dekor tasarımını Çağda Çitkaya, kostüm tasarımını Nursun Ünlü, ışık tasarımını ise Oğuz Murat Yılmaz üstlendi. Bodrum Bale Festivali, sanat dolu gecelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 7-8 Ağustos tarihlerinde Samsun Devlet Opera ve Balesi, Georges Bizet’nin ünlü operasından uyarlanan Carmen balesini sahneleyecek. Carlos Vilan’ın koreografisiyle hayat bulan eserde, Carmen’in Don Jose ve Escamillo ile yaşadığı tutkulu aşk hikayesi flamenkonun ateşiyle buluşacak. Eserin müzik düzenlemesi Tulio Gagliardo Varas’a, dekor tasarımı Tayfun Çebi’ye, kostüm tasarımı Gülay Korkut’a ve ışık tasarımı Oğuz Murat Yılmaz’a ait.

Bodrum’un tarihi atmosferinde sanat ve estetik buluşuyor

11-12 Ağustos’ta ise Mersin Devlet Opera ve Balesi, dönem ruhunu yansıtan müzikleri, dansları, dekor ve kostümleri ile F. Scott Fitzgerald’ın ölümsüz eseri Muhteşem Gatsby’yi sahneleyecek. A. Volkan Ersoy ve G. Armağan Davran’ın koreografi ve librettosunu üstlendiği bu gösteri, Aytuğ Ülgen’in müzik düzenlemesi, Özgür Usta’nın dekor tasarımı, Nursun Ünlü’nün kostüm tasarımı ve Dursun Tarı Deniz’in ışık tasarımıyla Bodrum Kalesi’nde hayat bulacak. Genç ve yakışıklı Jay Gatsby’nin zengin hayatı ve yalnızlığıyla şekillenen hikayesi, sanatseverleri büyüleyecek.

Festival, 15 Ağustos’ta İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği Güldestan ile sona erecek. Mercan Dede’nin müzikleri ve Beyhan Murphy’nin reji ve koreografisiyle 25 yıldır sahnelenen bu eşsiz prodüksiyon, tasavvuf ve çağdaş temaları modern dans diliyle buluşturacak. Güldestan, mistik ve modern unsurları bir araya getirerek izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunacak. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, Bodrum’un tarihi atmosferinde sanatın ve estetiğin buluşma noktası olmayı sürdürüyor. Festival, Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde sanatseverlere buluşmaya devam edecek.